casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.464 items

   

Sun Dial
Mind Control - the ultimate edition
Psychedelic - Spacerock
26/10/2020 : Sun Dial - Mind Control - the ultimate edition
Sulatron Records  Sulatron Records
26/10/2020, Henk Vereecken

Tegenwoordig zo een beetje dé neopsychedelische cultband van de UK! Sun Dial werden opgericht in 1990 door mastermind, zanger en multi-instrumentalist Gary Ramon die er ook nog verschillende andere bands en projecten op nahoudt, onder meer het meer new wave getinte Mystery Plane. Begin jaren 80 begon hij met Modern Art, een electro/synthrock project dat echter steeds meer een psychedelische richting insloeg, waarna hij in 1989 het project ontbond en Sun Dial oprichtte. Daarnaast runt Gary Ramon ook het reissue label Acme Records. Het debuutalbum “Other Way Out” van Sun Dial uit 1990 werd intussen een begrip in de psychedelische scene.

“Mind Control” is een album uit 2012 dat nu wordt heruitgegeven in een 2cd format met massa’s extra tracks. Het eerste schijfje “Original Album” (8 tracks, 45 minuten) bevat dus het oorspronkelijke album (duh) inclusief twee bonus tracks uit dezelfde opnamesessie: “Seven Pointed Star (short version)” en “World Within You”. Het tweede schijfje “Flashbacks From The Aether” (12 tracks, 52 minuten) bestaat volledig uit extra materiaal uit dezelfde periode. “Mind Control – the ultimate edition” verschijnt ook als dubbele vinylplaat maar dan mankeer je wel de songs “Burned In (alternative take)” en “Spiral” van de bonusplaat, die wel op de 2cd versie staan.

Gary Ramon zelf neemt op het album de elektrische en akoestische gitaren voor zijn rekening, de mellotron, het orgel, de synthesizers (grotendeels) en de zang. Hij wordt bijgestaan door een drummer, een bassist (ook op synths) en een violiste die ook melodica speelt.

“Mind Control” blijft ook in de heruitgegeven versie een grotendeels instrumentaal en zeer trippy album met toch ook een paar heel sterke vocale tracks. Bij momenten klinken Sun Dial een beetje als een kruising tussen Hawkwind en Ozric Tentacles zoals in de magistrale openingstrack “Mountain Of Fire & Miracles”. Met zijn dikke negen minuten zweverige spacerock inclusief psychedelische zang is het de langste track van het album. “Radiation” is vervolgens even zweverig maar het gaat hier om een instrumentale track.

Dan volgt met “Burned In” een korte, instrumentale en nogal experimentele track met veel geruis, samples en een soort etnisch getrommel. “Last Rays Of The Sun” is een meeslepende instrumental met prachtig keyboardwerk, fuzzy gitaar en echoënde drums. Dan wordt het met de lange (9 minuten) instrumental “Mind Control” meer up tempo met een toets sixties Pink Floyd.

“In Every Dream Home A Heartache”, de tweede vocale song, begint als een song die me wat doet denken aan Crash Test Dummies tot de stevige gitaren invallen. Het begint rustig en semi-akoestisch maar gaat gaandeweg wat de metal (of beter: de heavy acid rock) toer op. Er zit ook een strijker in de sound. Het is in elk geval de stevigste song en een vrij donkere, dreigende song vol spanning. Hetzelfde soort gevoel zit in de korte instrumental “Seven Pointed Star (short version)”, een dreigende instrumental met strijker. “World Within You” tenslotte bevat een fluit naast knap psychedelisch gitaarwerk en is de meest Ozric Tentacles en progrock getinte song. Het is de derde en laatste vocale song van het eerste schijfje, met veel echo en effecten op de stem.

Over naar de bonusschijf “Flashbacks From The Aether”. Opener “Lost And Found” is een mooie vocale track en een straffe opener van de bonus disc. “I Can Tell” en het spacey “Liquid Grey” (met dreigende orgel intro) zijn weer instrumentale acid rock. “Seven Pointed Star (full version)” duurt eigenlijk maar een fractie langer dan de ‘short version’ op het eerste schijfje. “Fire From Heaven” is samen met de vocale openingstrack mijn favoriet van het bonusschijfje. Vrij hard en stevig en toch behoorlijk zweverig met prominente orgelkanken is Hawkwind hier weer niet ver weg. In het ook serieus zweverige “1018a” zitten ver weggemixte gesmoorde meerstemmige vocalen met een soort occulte toets. Dit nummer doet me wat denken aan Master Musicians Of Bukkake.

“Radiation (early mix)” verschilt in de eerste plaats van de versie op het originele album door de toevoeging van een parlando vrouwenstem met erg veel echo. Het dreigende “Burned In (alternative take)” is een langere, interessantere en veel spannender versie van de korte originele compositie op het eerste schijfje. “Mask Of Dawn” part one en part two zijn een tweedelige instrumental met nogal dronerige klanken. “Spiral” tenslotte fungeert als een zalige afsluiter vol psychedelische keyboardklanken doorspekt met acid rock gitaarwerk.

Deze 'ultimate edition' van Sun Dials "Mind Control" maakt zijn belofte meer dan waar en is een dikke vette aanrader voor fans van spacerock, psychrock, acid rock en verwanten.

Facebook

Soundcloud

SUN DIAL · Last Rays Of The Sun

SUN DIAL · Radiation

Henk Vereecken
26/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...