casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.908 items

   

Sula Bassana
Loop Station Drones
Drone - Krautrock - Psychedelic - Spacerock
18/11/2021 : Sula Bassana - Loop Station Drones
Sulatron Records  Sulatron Records
18/11/2021, Henk Vereecken

Dave Schmidt heet de man achter het Duitse, in spacerock, psych en aanverwante genres gespecialiseerde Sulatron label. Naast labelbaas is hij ook zelf als muzikant actief in krautrock en spacerock bands als Electric Moon (gitaar, synthesizer, orgel), Zone Six (drums en keyboard), Interkosmos (bass) en Krautzone (synthesizer en orgel) en in het verleden ook nog in bands als Liquid Visions, Weltraumstaunen, Growing Seeds en Psychedelic Monsterjam. Sinds 2002 brengt hij als Sula Bassana ook regelmatig soloalbums uit.

Eerder dit jaar bespraken we van Sula Bassana nog het album “CV Sessions” dat spacerock, electro, experimentele psychedelica en krautrock combineerde tot een boeiend en harmonisch geheel. CV stond (onder meer) voor corona virus omdat het album geheel werd opgenomen tijdens de lockdown. Die lockdown en de restricties omwille van de pandemie zijn blijkbaar een heel vruchtbare periode voor heel wat artiesten. Zo ook voor Sula Bassana want hier is hij weer met een nieuw album: “Loop Station Drones” (7 tracks, 78 minuten), opgenomen op drie avonden, met twee of drie tracks per dag.

Het album werd opgenomen met gitaar, effectpedalen, twee loopstations, twee gitaaramps, een drumcomputer, een stokoud orgel uit de DDR (Weltmeister TO 200/5) een heel oude synthesizer (Roland SH 5) en een moderne (Roland SE-02). Hiermee werden dus in totaal zeven tracks ingeblikt die later ietsje werden ingekort en voorzien van een weinig overdubs.

Eerst en vooral, echte ‘drone’ zoals we die kennen vanuit de zwarte scene is dit niet echt. Daarvoor is de muziek veel te melodieus, eerder klinkt dit als spacerock opgebouwd uit loops. Loops met droney geluiden, gitaar en keyboards. Ook wordt bijna continu gebruik gemaakt van percussie effecten. Voor echte drone is dit dus veel te ritmisch en te melodieus en bijlange niet minimalistisch genoeg.

Luister maar eens naar opener “Roadburn Haze” en je zal mij direct gelijk geven. Dit is dus eerder een soort repetitieve psychedelische rock dan drone. De 15 minuten lange track werd in april opgenomen voor Roadburn Redux (de onlineversie van het Tilburgse festival dat zich specialiseerde in heavy psych, stoner, doom, spacerock en aanverwante ‘heavy music’).

De tweede track, “Rolling In Outer Space” is mijn absolute favoriet. Het is een enorm mysterieuze track en ongetwijfeld de meest donkere, duistere track en klinkt als een soort dark ambient met vintage orgels en zou niet misstaan als soundtrack bij een artistieke horrorfilm van pakweg Dario Argento. Op het einde horen we een Engelstalige stemsample als door een intercom maar ik versta er niet veel van…Het blijkt een NASA-sample te zijn. Het is de kortste track van het album (5 minuten).

“Die Karawane der Unsterblichen” (14 minuten) geldt als mijn tweede favoriete track en klinkt dromerig, iets minder creepy dan de vorige maar met al even mysterieuze melodieën, met synthesizergeluiden als van een gierende wind en percussie met een etnische toets.

“Wastelandgarden” (7 minuten) klinkt ook weer behoorlijk dreigend en mysterieus met gierende synthgeluiden als van de wind die over een desolate vlakte jaagt.

“Dopeshuttle”, de langste track van bijna 18 minuten, begint als authentieke drone maar weldra steken weer allerlei keyboardmelodieën en spacey geluiden de kop op, een up-tempo beat en trancey gitaarriffs. Het nummert evolueert aldus naar regelrechte spacerock. Deze hypnotiserende track is mijn derde favoriet.

“Stargate” (14 minuten) werd de meest minimalistische track die ook het meest weg heeft van authentieke drone, maar dan met spacey geluiden. Bestaat de term ‘spacedrone’ al? Naar het einde toe steken toch weer gitaarmelodieën de kop op, zij het vrij minimaal.

“One Way” (6 minuten) is tot slot een ambiente en relaxerende gitaartrack. Iets na de helft valt ook een vrij lome beat in.

“Loop Station Drones” werd een heel goed en boeiend album maar het is dus eerder iets voor fans van pakweg Ozric Tentacles dan van de drone zoals we die kennen uit de wave en industrial gerelateerde scene. Het album werd alweer gemasterd door de legendarische krautrocker Eroc (Joachim Heinz Ehrig), vanaf de jaren 70 bekend als drummer van Grobschnitt en van zijn solo-albums onder de Eroc moniker. Een 2 LP versie van het album verschijnt in de zomer van 2022 op Pancromatic Records.

Website

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
18/11/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...