casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.889 items

   

Stumpff
Alles Idioten (EP)
Dark Electro - EBM
20/03/2021 : Stumpff - Alles Idioten (EP)
Danse Macabre Records  Danse Macabre Records
20/03/2021, Dimi Brands

”BLUT! GEHIRN! MASSAKER!”, u heeft het ongetwijfeld reeds meegebruld op een of ander feestje. ‘Massaker’ zal onlosmakelijk als zijnde zijn grootste ‘hit’ binnen de zwarte scene met Tommi Stumpff verbonden blijven.

Wat minder mensen weten is dat zijn echte naam Thomas Peters is, een oer Belgische naam die tijdens zijn kinderjaren ook een tijdje in Brussel woonde.

In het begin van de jaren 80 was Stumpff zanger van de Düsseldorfse punkgroep Der KFC, een van de meest gehate punkbands van die tijd.

Toen deze in 1982 ermee stopte, bracht Stumpff onder eigen naam het album Zu Spät Ihr Scheißer. Hier Ist: Tommi Stumpff uit, waarop de punkgitaren verruild werden voor minimalistische EBM beats. Een jaartje later kwam de single ‘Mihr Kriegt Ihr Nicht/Contergan Punk’ uit. Met producer Conny Plank (zie ook Kraftwerk, DAF, Joy Division,...) werd het electropunk geluid van het debuut consequent voortgezet. Toch klonk dat, vooral door zijn agressiviteit, aanzienlijk harder en was er helemaal sprake van een typische EBM structuur. Het werd zijn handelsmerk met als hoogtepunt het album Ultra (1989), met hierop de clubhits ‘Massaker’ en ‘Lobotomie’.

In 1993, met het toepasselijk getitelde Alle Sind Tot!, nam Stumpff afscheid van de muziekwereld en ging als IT’er aan de slag.

Maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan, en in 2007 pikte Stumpff de draad weer op met repeteren. Een jaartje later vond er als onderdeel van een verjaardagsfeestje ter zijner ere een Der KFC reünieconcert plaats in thuisstad Düsseldorf.

De man had de smaak terug te pakken en richtte in 2015 de band Stumpff op, die naast hemzelf verder nog bestaat uit muzikanten Rüdiger Schuster (ex-The Garden Of Delight) en Vanvalia. Onder deze naam werden al verschillende concerten gegeven, onder andere op het WGT in Leipzig. De release van Alles Idioten werd in een interview met het magazine NEGAtief reeds in 2019 aangekondigd, alsook de mededeling dat de band er in de vorm van gitarist Sam H. Hunt een nieuw lid bij had. In tussentijd bracht het Danse Macabre label van Bruno Kramm (Das Ich) de eerste 3 albums van Tommi Stumpff heruit.

We hebben er lang op mogen wachten, maar met het uitbrengen van Alles Idioten is die terugkeer dus eindelijk een feit.

Een clibhit als ‘Massaker’ horen we niet in ‘Alles Idioten’, wat niet wegneemt dat het een vlot in het gehoor liggende song geworden is die meteen de vuist op tafel slaat.

Niet alleen tekstueel wordt er munitie geleverd, ook de flink springerige beat en snedige metalgitaren maken duidelijk dat men voor deze comeback niet over één nacht ijs gegaan is.

De gitaarsolo op het einde had voor ons niet per sé gehoeven, maar we horen wel het spelplezier dat ervan afdruipt. Of hoe al meteen duidelijk wordt dat we hier te maken hebben met een artiest waarvan het klaar en duidelijk is dat hij zijn tweede adem teruggevonden heeft.

Even krachtig als de metalen invalshoek van de nummers zijn de songtitels en cynische teksten waarvan Stumpff zich bedient. ‘Alles Idioten’ is alvast een mooi voorbeeld, ‘Geh Sterben’ doet er wat dat betreft nog een schepje bovenop.

Wat ons betreft is dit de ware blikvanger op deze EP. Niet alleen omdat we er een dikke echo richting Stumpffs beginjaren in terughoren, maar ook omdat de toevoeging van Miel Noir leden Marcel P en Estella een gouden combinatie kan worden.

Maar dat wisten we al eerder: onlangs is er een tweerichtingsverkeer ontstaan tussen beide projecten en is dit dus meer alleen een wederdienst van Miel voor Stumpffs bijdragen aan hun laatste album The Phoenix Swarm. In feite is deze EP het zusteralbum van The Phoenix Swarm, met dezelfde betrokkenen bij het opnameproces.

‘300 Tote -Teil 2’ levert het levende bewijs dat kracht en emotie een geslaagd huwelijk kunnen vormen.

Tijdens ‘Frohes Fest’ mag Estella terug mee aanschuiven aan de microfoon en dat maakt ons sowieso blij. Of ze nu zingt bij Miel Noir, Allerseelen of zoals hier bij Stumpff, het is altijd een plezier haar stem te mogen horen.

Dat het geen sinecure is om met een geslaagde combinatie van electro en gitaren voor de dag te komen, daarvan kunnen we voorbeelden genoeg opsommen. Een song als ‘Gnade dir Gott’ bewijst dat Stumpff het geheime recept hiervoor duidelijk niet ergens onderweg verloren is. De gitaren vervullen hun rol eerder op de achtergrond waardoor ze geen geldingsdrang verweten kan worden, maar leveren wel voldoende pit aan dit vrolijk beukende nummer.

De voorliefde voor het metalgenre uit zich tenslotte wel zeer letterlijk in de Ted Nugent cover ‘Stranglehold’. Hier lijkt het motiefje van de titeltrack terug te keren, wat mede door het nogal abrupte einde van de song (en dus ook de EP) de cirkel mooi rond maakt.

Stumpff is terug van weggeweest en laat als vanouds een dansvloer vol BLUT-GEHIRN-MASSAKER achter zich. Net zoals we gehoopt hadden!

Stumpff

Dimi Brands
20/03/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/10/2021 : Enter the Batcave op Sinner’s Day!

Sinner’s Day komt nu wel zeer dichtbij, rep je dus voor een ticket, u krijgt er drie dagen van 30 oktober tem 1 november maar liefst 54 bands op twee podia. Als u het allemaal niet kunt bij houden kunt u ook de Sinner’s Day app installeren. Stel je eigen tijdstabel samen met deze app en de app laat je ook toe met vriendinnetjes ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...