casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.278 items

   

Streicher
Annihilism
Industrial - Noise
25/01/2016 : Streicher - Annihilism
Old Captain Records  Old Captain Records
25/01/2016, Dimi Brands

De tweede Wereldoorlog en in het bijzonder het nazisme, het blijft een vijvertje waar vele bands uit het dark folk genre enerzijds maar ook industrial en noise artiesten anderzijds dankbaar blijven putten.

Van sommigen onder hen kan je je afvragen in hoeverre het draait om het zogenaamde shock effect, of dat de muziek, artwork en imago eerder een overbrenger is van de eigen, niet zo koosjere (excusez le mot, in deze) opvattingen.

Bij de naam Streicher zal bij sommige kenners van het Derde Rijk al meteen een lichtje opgaan. Dit project van Austaliër Ülex Xane is vernoemd naar Julius Streicher, een Duits nazi-leider en journalist, die onder andere deelnam aan de Bierkellerputsch van 1923, partijsecretaris van de NSDAP in Neurenberg was en die het antisemitisch weekblad Der Stürmer stichtte. Bovenal was hij berucht om zijn pathologische Jodenhaat, wat tot uiting kwam in zijn artikelen in datzelfde weekblad. Een voorbeeld van zijn schrijfsels: “Wie doet wat een Jood doet is een smeerlap, een misdadiger. En wie hem wil nadoen verdient hetzelfde eind: de vernietiging, de dood.” Streicher noemde zichzelf ‘De Jodenhater nummer één.’

Tja, als je je project naar zo iemand vernoemt, en je releases achter je naam hebt staan met titels als ‘Blood & Honour’, ‘Ironclad’, The Whitest Power’ of ‘Juda Verrecke!’, en hij zijn stijl zelf omschrijft als Oi Noise, met een thematische focus op onderwerpen zoals de skinhead/Oi! Cultuur (Streicher Skins), de geschiedenis van het Derde Rijk, nationaalsocialistische radicale politiek, de leer van Thule, Ariosophy, Odinisme, Europees erfgoed, militaire tactieken en oorlogsvoering, dan hoef je je verder al bijna geen vragen meer te stellen wat betreft de politieke oriëntatie van deze man.

Toch lijkt het op het eerste gehoor er niet op dat Streicher een (of meerdere) bepaalde bevolkingsgroep(en) viseert. Integendeel, IEDEREEN moet er aan.

“Shit piss and assfuck your way to oblivion”, klinkt het in de gesproken intro ‘Nihilists Assfucks Manifesto’, de toon is meteen gezet, verfijnd zal er hier niet te werk gegaan worden. “Nothing is the new positive”, horen we ook nog declameren, en inderdaad, het eerste woordje uit de openingstitel is meteen veelzeggend voor de hele plaat: het nihilisme en het negativisme druipt in grote getale van deze plaat af, in die mate zelfs dat je Boyd Rice als een koorknaapje kan beschouwen, in vergelijking.

De “shit”, “fuck”, en “kills” vliegen ons als granaatscherven rond de oren. “I don’t fucking care” deelt Xane ons mee, alles moet kapot, geen genade.

‘Nothing Has Any Meaning’, tevens veelzeggend, en ‘I Don’t Give A Fuck’, kunnen opgevat worden als mantra’s die de ‘no future’ gedachte hoog in het vaandel dragen.

Halverwege de plaat, op ‘Nullify/Obit’ klinkt Xane haast verontwaardigd dat we met het pistool dat hij ons aanbood nog geen kogel door onze kop gejaagd hebben: “Why are you still alive? Just fucking die, you have nothing, you are nothing, it’s all shit and you are what makes it stink, destroy yourself if you can’t destroy the world!’

Onderweg komen we nog een ‘Decomposed Whore’ tegen, de laatste meerwaardezoeker zijn we ondertussen ook al kwijtgeraakt.

Het rechtse kantje komt pas op het einde van de plaat te voorschijn: in het zonder doekjes omwonden getitelde ‘Blood Banner SS’ horen we een stukje van ‘Die Fahne Hoch’, beter gekend als het Horst Wessel-lied, waarmee Death In June ten tijde van Brown Book ook tegen menig scheen schopte; in ‘Nicht Schuldig (Not Guilty)’ rijmt Xane de naam Julius Streicher aan de woorden “nicht schuldig.”; En ‘Parade Fascisti’ is qua titel ook veelzeggend genoeg.

Over het gedachtegoed van Xane zul je van ons met andere woorden geen goede commentaren lezen, muzikaal roept deze Annihilism (origineel uitgegeven in 1995 op cassette, nu dus een heruitgave op Old Captain Records) zeer veel gelijkenissen op met oude Whitehouse. Niet toevallig, want in de vroege jaren 80 kwam hij in contact met de labels Come Organisation (van Whitehouse’s William Bennett) en Broken Flag (van Gary Mundy van Ramleh).

De lo-fi noise sound deed me naast deze twee bands ook terugdenken aan de cassettereleases van het Antwerpse Club Moral label uit de jaren ‘80 (waarvan er veel terug te vinden zijn voor download op deze uitstekende blogspotpagina, zeker eens bekijken, indien je er niet vertrouwd mee bent!).

Muzikaal dik in orde dus voor de liefhebbers, en hoewel de boodschap er niet expliciet inzit, zal de politiek correct denkende medemens toch eerder met een grote boog rond deze release heen lopen.

Streicher

Dimi Brands
25/01/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...