casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Stratosphere
Collaborations II
Ambient - Dark Ambient - Drone - Post Rock - Ritual
17/05/2021 : Stratosphere - Collaborations II
Midira Records  Midira Records
17/05/2021, Dimi Brands

Het uitbrengen van Collaborations II was voor ons het gepaste moment om het voorgaande deel een Oud Goud behandeling mee te geven. Teneinde het hele plaatje te kunnen vatten, duwde Ronald Mariën (Stratosphere) ons immers beide albums in de grijpgrage pollekes en aangezien het hier een bijzonder getalenteerd muzikant van eigen bodem betreft werd de poort naar de klassiekers op onze website met plezier ontgrendeld.

Toen Collaborations I klaar was, wilde Mariën maar wat graag een echt release-evenement ervoor hebben. Doordat collaborateurs als Ashtoreth (Peter Verwimp) en Dirk Serries nabij woonden en N (Hellmut Neidhardt) en Aidan Baker die beiden in Duitsland verblijven er geen graten in zagen om de grens over te steken was de zaak al snel beklonken. Aanvullend schaarde zich ook drummer Tom Malmendier bij het vriendenclubje, en is zo de enige nieuwkomer binnen het Collaborations-concept.

Samen namen hun intrek in het kasteel Bouckenborgh te Merksem, naast optredens van de artiesten apart (in de luxe uitgave van Collaborations II vind je nog een USB-stick met hierop alle afzonderlijke concerten) was het grote sluitstuk natuurlijk de vertaling van het Collaborations concept naar het aanwezige publiek.

Zo weet u meteen de inhoud van dit tweede deel. Inderdaad, het leunt niet alleen qua deelnemers zeer sterk aan bij zijn voorganger, ook inhoudelijk kunnen we, 2 nieuwe nummer (‘Through Chaos, Cohesion Is Found’ en ‘Final Conclusion’) buiten beschouwing gelaten, bijna spreken van een, zij het gehalveerd, spiegelbeeld.

Niet geheel ten onrechte vraagt u zich dan af waarom u dit album eveneens zou kopen, want is dit niet vooral voorbehouden aan de die-hard Stratosphere fans?

Nu, we mogen ons ondertussen wel tot deze categorie rekenen, maar los daarvan bevrijden we u graag van uw scepsis.

U dient namelijk te weten dat u hier te maken heeft met muzikanten die het experiment niet schuwen maar er integendeel hun handelsmerk van gemaakt hebben.

Dat maakt dat de vijf uitvoeringen die terug te vinden zijn op Collaborations II alternatieve versies geworden zijn van wat we eerder op het eerste deel te horen kregen, die in plaats van herhalingsoefeningen meer dan aangename aanvullingen blijken te zijn.

Reken hier ook nog eens bij dat de Stratosphere samensmelting van dark ambient, drone en post-rock het soort ‘belevingsmuziek’ is dat live nog steeds het best tot zijn recht komt, net zozeer als dat bij zijn collega’s het geval is en de som is snel gemaakt.

De snaarklanken (gitaar en bas) die via manipulatie tot langgerekte soundscapes (de vijf nummers klokken ruim boven het uur af) gekneed worden krijgen versterking van een bij momenten wild in het rond roffelende Malmendier en ook de sjamanenzang van Ashtoreth komt op ‘Breaking Down Barriers/Revealing The Unknown’ en in de grande finale ‘Final Conclusion’ komt zeer sterk uit de hoek.

Collaborations II mag dan misschien niet een ‘nieuwe’ plaat met samenwerkingen zijn, voor Stratosphere is het het sluitstuk van een periode van 5 jaar geworden. In de eerste twee jaar legde hij de contacten en maakte de opnames voor het eerste deel. Drie jaar later is er dus deel 2, zeg maar de kers op de Stratosphere taart. Benieuwd wat Stratosphere in de toekomst nog zoal uit zijn oven haalt.

Stratosphere

Dimi Brands
17/05/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...