casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Strangerous
Ascendant Abyss
Avant-Garde - Dark Ambient - Noise
02/08/2019 : Strangerous - Ascendant Abyss
Dirt Records  Dirt Records
02/08/2019, Dimi Brands

Wanneer een artiest bij een album een handgeschreven brief voegt met hierin de vriendelijke vraag om dit eens te beluisteren, dan scoor je alvast enkele punten wat betreft sympathie.

Niet dat het ons uiteindelijke oordeel zal beïnvloeden, want lezers van Dark Entries weten dat we prat gaan op een eigen mening en ons geen stroop rond de mond laten smeren.

De Noorse artieste Nora Elise Stemland brengt onder de naam Strangerous haar debuut uit op Dirt Records. Reeds actief sinds 1979 bestaat wordt dit dan ook gezien als het oudste Noorse onafhankelijke label.

In haar begeleidende brief prijst deze dame zichzelf aan een nieuwe stem op het kruispunt waar noise, dark ambient, avant-garde en al het overige dat normale genreconventies tart.

Experimenteel zou een kortere omschrijving zijn, en vaak horen we bij artiesten die net zoals Strangerous met verschillende genres schermen een resultaat dat zich helaas als mossel noch vis laat bestempelen.

U ziet, zelfs met de persoonlijke brief in de hand blijven we op onze hoede. Gelukkig zijn er ook altijd uitzonderingen, want Strangerous bewijst dat je met een handvol (hoewel verwant toch ook zeer uiteenlopend) genres als leidraad ook een solide muzikaal bouwwerk kan boetseren.

Ascendant Abyss bestaat uit 5 nummers waarvan 1 studio track en 4 live-opnames.

Dat Strangerous zich geen bal aantrekt van muzikale regeltjes juichen we toe, zeker als dat resulteert in een nummer als het veelzeggend getitelde ‘Anti Statement’, dat de beschreven beloftes waarmaakt en de luisteraar 16 minuten lang meeneemt in Stemlands muzikale universum.

Een wereld waarin zowel het aangename als het verontrustende een plaats toegeëigend krijgen in soundscapes en dit aan de hand van (woordloze) vocalen, instrumenten (dewelke daar hebben we echter het raden naar wegens nergens vermeld) en het elektronisch verwerken van geluiden. ‘UBRAD 3322’, een huwelijk tussen dark ambient en noisy elementen, is hier een mooi voorbeeld van.

Ook ‘Path Of Exile’ is in dit opzicht interessant, al hebben we het gevoel, net zoals bij ‘Anti Statement’ dat het wat ingekort mocht worden. Want in de overige drie nummers die beduidend korter zijn spreekt Strangerous ons het meest aan. Zie dit gerust als een hele verdienste, want in dit genre dat voornamelijk draait om het scheppen van een bepaalde sfeer is het echt niet simpel om zo beknopt to the point te komen.

Strangerous brengt een debuut dat een erg volwassen indruk nalaat, en mits nog wat progressie mag ze gerust in één adem genoemd worden met haar Scandinavische collega Puce Mary.

Strangerous

Dimi Brands
02/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...