casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Steven Brown
Music For Film & Theatre
Avant-Garde
21/06/2016 : Steven Brown - Music For Film & Theatre
Les disques du crépuscule  Les disques du crépuscule
21/06/2016, Xavier Kruth

De leden van Tuxedomoon zijn immer ultraproductief geweest. Soms misschien uit noodzaak, maar toch ook omdat ze over een grenzeloze creativiteit beschikten. Naast de officiële uitgaven van Tuxedomoon gingen ze talloze samenwerkingen aan in de ‘Made to Measure’-serie van Crammed Records, schreven ze solowerk en componeerden ze muziek voor film en toneel.

Daar de muziek van Tuxedomoon op zich al heel filmisch was, en de groep zelfs steeds geambieerd heeft om een synthese te maken van muziek, film en toneel, is het in feite logisch dat ze zich hierop zouden toeleggen. Deze uitgave verzamelt heel wat werk van Steven Brown op dit gebied. De dubbel-cd omvat stukken uit zowat de volledige carrière van Brown - van 1983 tot 2009 - die geschreven zijn voor 9 verschillende projecten.

Het eerste project was de geluidsband voor ‘The Zoo Story’, een toneel van Edward Albee uit 1959 dat in 1983 opnieuw werd opgevoerd in Brussel. De muziek wordt - op twee nummers na - volledig door steven Brown gespeeld, waarin de paranoïde orgeltjes en de aliënerende sax die we van ‘Desire’ kennen de hoofdrol spelen.

Het tweede project was een documentaire over het leven van ‘Jean-Gina B.’, een marineofficier die vanaf zijn 50ste als een vrouw door het leven wil gaan. Op deze cd komen bekende namen voor als Gilles Martin (productie) en Luc Van Lieshout (harmonica op één nummer), al werd al de rest door Brown zelve ingespeeld. De documentaire zag het licht in 1983, en de muziek is bevreemdend en melancholisch, al volgt het wel het klassieke recept van geluidsbanden met extracten van soms slechts één of twee minuten. De eerste cd eindigt met twee nummers voor het toneelstuk ‘La Vie est Belle’ uit 1987 en ‘La Valise de Flora’ voor de gelijknamige film uit 1983.

Allemaal stukken die geschreven zijn na het vertrek van Blaine L. Reininger, dus, de opmerkelijke violist van Tuxedomoon. Eind jaren 80 zouden Brown en Reininger zich verzoenen en verder extensief samenwerken, hetgeen tot op vandaag het geval is. In 1991 namen ze samen ‘Croatian Variations’ op - muziek bij een dansvoorstelling in Zagreb - dat hier met twee nummers vertegenwoordigd is. Alles gebeurde net vooraleer de burgeroorlog uitbrak en de bombardementen op Zagreb begonnen. De muziek klinkt bombastischer dan de rest van de cd, maar doet - mede dankzij de viool van Reininger - toch denken aan Tuxedomoon.

‘Istmo’ is het enige nummer uit ‘El Informe Toledo’, een documentaire gewijd aan de buitengewone Mexicaanse artiest Francisco Toledo waarvoor Brown in 2009 de geluidsband schreef. De muziek werd zelfs genomineerd voor beste filmmuziek door de Mexicaanse filmacademie, wat een primeur was voor documentairemuziek. De muziek heeft een duidelijke Mexicaanse inslag, wat ongetwijfeld aan dit succes meedroeg, maar wat het ook een buitenbeentje maakt op deze compilatie.

Na een korte bocht naar een stuk dat voor de Belgische televisie werd opgenomen - ‘Sangemar Mar’ - komen we bij de muziek voor het ballet ‘La Grâce du Tombeur’ uit 1990, dat hier integraal opgenomen wordt. Het ballet bestond uit drie delen van gemiddeld een kwartier, waarvoor Brown erg avantgardistische muziek componeerde, geholpen door kompanen uit Tuxedomoon Paul Zahl, Luc Van Lieshout, Peter Principle en Ivan Georgiev. Zelfs wie niet meer verrast wordt door het experiment van Tuxedomoon-achtige klankvelden zal hierdoor verrast worden. Een hoogtepunt op de cd, dus.

Het laatste deel van de dubbelaar bestaat uit nummers voor de documentaire ‘De Doute et de Grâce’ uit 1989. De geluidsband werd destijds uitgegeven in de ‘Made to Measure’-serie als een samenwerking tussen Steven Brown en de bekende Franse actrice Delphine Seyrig. De laatste las gedichten voor van Carole Naggar. Helaas werd haar stem hier niet weerhouden, wellicht door een probleem over auteursrechten. De stukken bestaan enkel de instrumentele stukken van Brown en Reininger - yep, alweer - die dan weer goed bij de rest van de cd passen, aangezien er amper stem of zang op deze dubbelaar te bekennen valt.

Uiteindelijk krijgen we hier - op één nummer na - werk uit de periode 1983 tot 1993, een zeer creatieve periode voor Brown. Liefst 3 werken staan integraal op de dubbelaar, waarvan twee uit 1983. We onthouden dus dat Brown in de tijd tussen de opvoeringen van ‘The Ghost Sonata’ uit 1982, het daaropvolgende vertrek van Blaine L. Reininger en het zeer succesrijke ‘Holy Wars’ uit 1985 niet stil gezeten heeft. Daarnaast krijgt u een bloemlezing uit maar liefst 6 andere projecten, waaronder heel wat samenwerkingen met andere Tuxedomoon-leden. Wees maar zeker: mensen die het werk van Tuxedomoon uit deze periode kunnen smaken, zullen hier ook van genieten.

Meer info

Xavier Kruth
21/06/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...