casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Stephen O'Malley/Eye Music
Géante 4
Avant-Garde - Drone - Experimental
13/05/2020 : Stephen O'Malley/Eye Music - Géante 4
Ideolic Organ  Ideolic Organ
13/05/2020, Dimi Brands

De naam Stephen O’Malley zal bij velen onlosmakelijk verbonden zijn met Sunn O))). Geniaal volgens de ene, oersaai volgens de andere.

O’Malley had en heeft nog meerdere muzikale pijlen op zijn boog (wij tippen voor u graag zijn vroegere doom band Thorr’s Hammer!). Zo schreef hij Géante 4, een stuk dat hij schreef als grafische partituur. In moderne en experimentele muziek wordt soms gebruik gemaakt van dergelijke partituren, waarin (soms naast de traditionele notatiewijzen) zelfbedachte tekens of grafieken voorkomen. Een grafische partituur kan gebruikt worden om bijvoorbeeld het verloop van elektronische voortgebrachte klanken grafisch weer te geven, om de musicus een grotere speelvrijheid te geven, of om muziek weer te geven die niet met behulp van het traditionele notenbeeld kan worden genoteerd.

Grafische notatie behelst in brede zin het gebruik van niet-traditionele muzieknotatiesymbolen om informatie aan de speler over te dragen over de manier waarop een werk uitgevoerd kan of moet worden. Dit soort nieuwe symbolen verschijnen voor het eerst in de werken van avant-gardecomponisten zoals Karlheinz Stockhausen. Ook komt het voor in werken van experimentele componisten zoals John Cage in de jaren 1950-1960.

Cornelius Cardew, een assistent van Stockhausen, begon aan een immense grafische partituur, getiteld Treatise. Het werk beslaat 193 pagina’s met zeer abstracte afbeeldingen. De partituur zelf laat zich al haast bekijken als een zelfstandig kunstwerk.

Niet geheel verwonderlijk kwam O’Malley voor de uitvoering van zijn stuk terecht bij Eye Music, een ensemble dit zich richt op grafische/tekst partituren.

Op deze uitvoering bestaat het ensemble uit David Stanford (elektrische gitaar), Esther Sugai (fluit), Dave Knott (gebogen snaarbord), Jay Hamilton (cello), Carl Lierman (synthesizer), Stuart Dempster (trombone), Jonathan Way (field organ) en Michael Shannon (harmonium).

Een bont allegaartje, maar O’Malley zou O’Malley niet zijn als door de gelaagdheid van het stuk (zo is er een ‘4 layer’ en een ‘5 layer’ mix van het stuk) alles verwordt tot een logge, ondoordringbare brij, het soort drones waar hij van in den beginne een patent op lijkt te hebben. De technische kant van het verhaal: het stuk moest tussen de 10 en 12 minuten duren. Het zou gaan om tussen de 3 en 7 stemmen per sectie, en dit verspreid over 5 secties.

Voorbereidend deed O’Malley reeds een versie hiervan met de Japanse gitarist Michio Kurahara alsook een 90 minuten durende versie in Noorwegen met 2 contrabassisten, halldorophone (een elektro-akoestisch snaarinstrument), piano en sinusoïde/tape. Met deze info mochten de Amerikanen van Eye Music aan de slag en wat we horen klinkt gelijk een attractie in een pretpark die zich gestaag de hoogte in werkt.

Een soortgelijke spanning is tastbaar, iets wat door de extreme gelaagdheid van het stuk (hier dus in twee (eerlijk gezegd onderling inwisselbare) versies) alleen maar versterkt wordt. Maar eens zo’n attractie zijn hoogste punt bereikt, ga je volgens de wetten van de fysica logischerwijs in een razende vaart terug naar beneden. Het spoor dat O’Malley en Eye Music aangelegd hebben blijft echter maar stijgen, zodanig dat zelfs de allergrootste durfal op een gegeven moment de blik niet meer naar beneden durft werpen. ‘Géante 4’ brengt u dus, toepasselijk, naar een gigantische hoogte maar laat u daar net zo graag verweesd achter. Eens je terug een beetje bij positieven bent gekomen begin je te begrijpen met wat men bedoelt met een uitdrukking als “de reis is belangrijker dan de bestemming.” Of net niet, want ook hier geldt weer het feit dat een gulden middenweg quasi onvindbaar is. Dus wederom, geniaal oftewel oersaai. Het inschakelen van Eye Music kan het dus niet verhelpen dat dit zwaard van Damocles als een magneet boven O’Malley’s hoofd blijft zweven.

Stephen O'Malley

Eye Music

Dimi Brands
13/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten