casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.646 items

   

Stalowa Wola
The Will Of Steel
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Martial - Neoklassiek
23/01/2021 : Stalowa Wola - The Will Of Steel
Steinklang Industries  Steinklang Industries
23/01/2021, Dimi Brands

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was.

In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws onder de zon te rapen, iets dat het album in kwestie nog maar eens bewees.

Toch voorzag men in enkele nummers die de nadruk op het industriële aspect van het martial genre legden (dat zoals u weet voluit dan ook als martial industrial door het leven gaat) toch nog een vlammetje met het oog op de potentiële toekomst van het genre, in ieder geval toch van dit project.

De titel laat uitschijnen dat deze staalwerker(s?) terug de industriële aard van hun ambacht ook op deze tweede worp verder zullen eren, doch niets is minder waar.

Toch voorziet men naast de nummers die zoals gebruikelijk uit het grote boek der martial clichés graaien ook hier weer voor een ietwat afwijkend zijpad.

Deze keer neigen deze eerder richting neofolk, de grote voorbeelden zoals Wappenbund en Triarii zijn nog wel aanwezig (bij momenten zelfs overduidelijk), voorzichtig sluipt er ook een invloed als L’Effet C’est Moi doorheen de composities.

Toch zien we The Will Of Steel een beetje als een gemiste kans en hadden we gehoopt dat Stalowa Wola verder had geborduurd op hetgeen ze ten tijde van hun debuut presenteerden.

In de plaats daarvan krijgen we martial nummers die dan wel de mosterd bij helden als Wappenbund is gaan halen (luister maar eens naar ‘Labor Omnia Vicit’ en probeer niet aan ‘Licht Ist Leben’ van Wappenbund te denken), toch slaagt men er geen enkele keer in om een even daadkrachtige vuist van een song neer te poten.

Het tromgeroffel klinkt minder penetrant, de klassieke stukken en koorzangen minder bombastisch dan bij de collega’s, en de instrumentale neofolk stukken roepen eerder het pre- dan wel post- in plaats van het ware strijdtoneel aan.

Getuige hiervan een song als ‘1945’, daar waar hun wapenbroeders vooral oog hebben voor de jaren die zich voor deze datum afspelen lijkt Stalowa Wola zich te focussen op het einde van het wapengekletter. Een tijd van opluchting maar ook de onzekerheid van de vraag hoe het nu allemaal verder moet, iets wat in deze song op gepaste wijze vertolkt wordt.

Hoe moet het verder met Stalowa Wola? The Will Of Steel laat nog veel opties open. Dat is positief, maar dat betekent langs de andere kant ook dat dit tweede album niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Het afsluitende ‘Żelazowa Wola’ dat gebruik maakt van Chopins stemmige ‘Nocturne’ toont alvast een toekomst die er mooi uit kan zien.

Positief afsluiten kunnen we met de woorden dat dit een martial album is dat misschien in grote lijnen nog wel de afgebakende paden afwandelt maar dat nog tal van zijwegen in het vizier houdt. Degenen die het wel gehad hebben met de eenheidsworst die heerst in het (haast volledig uitgestorven) martial wereldje krijgen dus alsnog de kans om terug verliefd te worden.

Stalowa Wola

Dimi Brands
23/01/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Euphemia Rise presenteert eerste EP.

Farewell To Greatness is de eerste officiële EP van het Belgische project Euphemia Rise. We berichtten reeds dat de man hierachter Wim Lankriet is, zie ook Syrenomelia. De EP is meteen een introductie van de ambitie die Lankriet naar voor wil schuiven: een meer experimentele benadering van alternatieve rock brengen en op die manier, ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Mildreda tekent bij Dependent!

Jan Dewulf is een bezige bij. Zijn gothic rock project Your Life On Hold doet het flink bij cult label Solar Lodge en de Oostendenaar pakt met Mildreda, zowat het eerste electro project van deze veelzijdige muzikant (meneer De Wulf was een jochie van 16 toen hij het uit de ondergrond stampte), binnenkort uit met een album bij, jawel, Dependent. Dependent ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Cover 'Forever Young' kondigt nieuw Blutengel-album aan

De lockdown is geen reden voor Blutengel om het werk neer te leggen. Ze lieten verschillende keren van zich horen, onder meer door een samenwerking met Massive Ego en door het zijproject van meesterbrein Chris Pohl: She Hates Emotions. Dat project wou reeds de voorliefde van Pohl voor de wave uit de jaren 80 uitdrukken, maar nu betuigt ook ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork

Het komt niet helemaal onverwacht. Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork. Hij stond samen met zanger Peter Spilles aan de basis van de groep in 1989 in Hamburg, maar heeft al sinds 2016 een soloproject onder de naam Scheuber. Daar scoort hij op dit moment goed mee, onder meer met de huidige plaat 'Numb'. Bovendien was het duidelijk ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : The Ultimate Dreamers lossen tweede video

Het leek er lang op dat The Ultimate Dreamers een van de vele vergeten new wavegroepen uit de jaren 80 zouden blijven. Ze bestonden van 1986 tot 1990 en onder hun gelederen vonden we onder meer Frédéric Cotton, thans bekend als de organisator van de Fantastique.Nights-concerten en de Club New Wave-fuiven. We hadden er geen idee ...

lees meer...
INTERVIEW : WÜLF7 - We verdienen deze aarde niet en ik ben ervan overtuigd dat we haar verder gaan vernielen.

Wie zijn electro graag compromisloos hard heeft, als een avalanche van harde beats zonder rustpauze en zonder tragere stukken, moet beslist zijn oor lenen aan WÜLF7. Dit duo begon in 2019 en bracht al snel de ep 'The Night Of The Wolves' uit, met een veelbelovende mix van EBM en dark electro die ze 'Dark Electro Body Melancholic' ...

lees meer...
INTERVIEW : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!

Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, ...