casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Stalowa Wola
The Will Of Steel
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Martial - Neoklassiek
23/01/2021 : Stalowa Wola - The Will Of Steel
Steinklang Industries  Steinklang Industries
23/01/2021, Dimi Brands

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was.

In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws onder de zon te rapen, iets dat het album in kwestie nog maar eens bewees.

Toch voorzag men in enkele nummers die de nadruk op het industriële aspect van het martial genre legden (dat zoals u weet voluit dan ook als martial industrial door het leven gaat) toch nog een vlammetje met het oog op de potentiële toekomst van het genre, in ieder geval toch van dit project.

De titel laat uitschijnen dat deze staalwerker(s?) terug de industriële aard van hun ambacht ook op deze tweede worp verder zullen eren, doch niets is minder waar.

Toch voorziet men naast de nummers die zoals gebruikelijk uit het grote boek der martial clichés graaien ook hier weer voor een ietwat afwijkend zijpad.

Deze keer neigen deze eerder richting neofolk, de grote voorbeelden zoals Wappenbund en Triarii zijn nog wel aanwezig (bij momenten zelfs overduidelijk), voorzichtig sluipt er ook een invloed als L’Effet C’est Moi doorheen de composities.

Toch zien we The Will Of Steel een beetje als een gemiste kans en hadden we gehoopt dat Stalowa Wola verder had geborduurd op hetgeen ze ten tijde van hun debuut presenteerden.

In de plaats daarvan krijgen we martial nummers die dan wel de mosterd bij helden als Wappenbund is gaan halen (luister maar eens naar ‘Labor Omnia Vicit’ en probeer niet aan ‘Licht Ist Leben’ van Wappenbund te denken), toch slaagt men er geen enkele keer in om een even daadkrachtige vuist van een song neer te poten.

Het tromgeroffel klinkt minder penetrant, de klassieke stukken en koorzangen minder bombastisch dan bij de collega’s, en de instrumentale neofolk stukken roepen eerder het pre- dan wel post- in plaats van het ware strijdtoneel aan.

Getuige hiervan een song als ‘1945’, daar waar hun wapenbroeders vooral oog hebben voor de jaren die zich voor deze datum afspelen lijkt Stalowa Wola zich te focussen op het einde van het wapengekletter. Een tijd van opluchting maar ook de onzekerheid van de vraag hoe het nu allemaal verder moet, iets wat in deze song op gepaste wijze vertolkt wordt.

Hoe moet het verder met Stalowa Wola? The Will Of Steel laat nog veel opties open. Dat is positief, maar dat betekent langs de andere kant ook dat dit tweede album niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Het afsluitende ‘Żelazowa Wola’ dat gebruik maakt van Chopins stemmige ‘Nocturne’ toont alvast een toekomst die er mooi uit kan zien.

Positief afsluiten kunnen we met de woorden dat dit een martial album is dat misschien in grote lijnen nog wel de afgebakende paden afwandelt maar dat nog tal van zijwegen in het vizier houdt. Degenen die het wel gehad hebben met de eenheidsworst die heerst in het (haast volledig uitgestorven) martial wereldje krijgen dus alsnog de kans om terug verliefd te worden.

Stalowa Wola

Dimi Brands
23/01/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten