casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.302 items

   

Stalingrad Valkyrie
Martyrium Europae
Electro - Martial - Neoklassiek
02/05/2019 : Stalingrad Valkyrie - Martyrium Europae
Eigen beheer  Eigen beheer
02/05/2019, Dimi Brands

Brengt de naam Stalingrad Valkyrie enige verwarring bij u teweeg? Dan vermoeden dat u niet de enige zal zijn.

Wanneer u zich herinnert dat Stalingrad het lichtjes briljante Kirlian Camera zijproject was dat begin jaren 2000 het al even fantastische album Court-Martial uitbracht zit u alvast op het goede spoor.

Stalingrad werd opgericht door Angelo Bergamini en Ivano Bizzi (ex-Kirlian Camera). Wegens tijdsgebrek verliet Bizzi het project, om vervangen te worden door Elena Alice Fossi, die ondertussen ook reeds bij Kirlian Camera ingelijfd was. Ondanks dat het duo hun muziek omschreef als “pompous, shamelessly uncool, heart felt b-music” sloeg debuut Court-Martial (2002)(in bepaalde kringen althans) in als een bom. Langs verschillende kanten hoorden we waaien dat “Kirlian Camera toch niet meer gelijk vroeger was”. Stalingrad had maar een goede drie kwartier nodig om middels hun debuutalbum deze criticasters meteen de mond te snoeren, en te bewijzen dat het duo Bergamini/Fossi het kunstje van tijdloze nummers schrijven nog degelijk in de vingers had.

Het bleef echter bij dit ene gekoesterde album. Kirlian Camera en ook Spectra*Paris (het zijproject van Elena) timmerde vrolijk verder aan de weg, en het leek er al snel op dat Stalingrad slechts een eenmalig tussendoortje bleef. Wie niet vertrouwd is met Stalingrad: kort samengevat kan je dit omschrijven als neoklassiek tot zelfs martial industrial, gepaard gaand met de onmiskenbare Kirlian Camera stempel.

Groot was dan ook onze verbazing toen vorig jaar bekend gemaakt werd dat Stalingrad, aangekondigd als Stalingrad V zou optreden op het NCN Festival in Leipzig. (Nocturnal Culture Night dat sinds 2005 plaatsvind in wave/gothic hoofdstad Leipzig. Misschien wel het kleine broertje van het befaamde WGT, maar steeds met een line-up die qua verrassingen heus niet moet onderdoen voor de grote broer!)

Ter gelegenheid van dit concert werd een mini-album op cdr in een gelimiteerde oplage van 100 stuks uitgebracht. Deze demo die een voorproefje van het op stapel staande album was, zou ook enkel hier verkocht worden en is nu reeds, u kan het al raden, een gegeerd collector’s item. Van deze demo zouden uiteindelijk slechts 2 nummers op Martyrium Europae belanden weten we nu, want aanvankelijk werd over een nieuwe plaat nog niet gerept.

Dit jaar is het dus zover, Stalingrad werd omgedoopt tot Stalingrad Valkyie en bij deze heropstanding hoort tot ons laaiend enthousiasme ook nieuw plaatwerk.

Met ‘Roma MMXXIII’ lijken Bergamini en Fossi ons mee te willen nemen in de toekomst. De science fiction sfeer verbinden wij meer met Spectra*Paris en Kirlian Camera (K-Pax!!) en niet meteen met Stalingrad. Blijkt dat we gelijk hebben want in de Italiaanse hoofdstad blijkt het toekomstbeeld van 2033 geen futuristisch kantje te hebben, maar grijpt men middels neoklassieke tonen terug naar een ver verleden. Alles komt terug? We geloven het graag!

Elena’s stem klinkt tijdens nummers als ‘No Absolution’ en ‘Martyrium Europae’ van zodanig hoog niveau dat we er duizelig van worden. Stalingrad Valkyrie kan zich hier meten met een groep als Qntal, en ondanks de lange afwezigheid met enkele straatlengtes in hun voordeel het pleit beslechten. Op ‘The Black Mother’ kan het etiket “de perfecte popsong” gekleefd worden, een nummer met haast Eurovisie Songfestival allures, maar gelukkig met spookachtig koortje waardoor het nooit té melig wordt. Italy 12 points!

Het algemene gevoel dat we hebben bij de beluistering van Martyrium Europae is dat deze tweede Stalingrad een logisch vervolg is op zijn voorganger. Hoewel er duidelijke verschillen te horen zijn, meer elektronica bijvoorbeeld, is er van een echte stijlbreuk geen sprake en blijft het niveau telkens even hoog. De bombast van de oude Stalingrad gekruist met old school Kirlian Camera is een beschrijving die het best van toepassing is.

“Wir kommen wieder!”, wordt de terugkeer triomfantelijk ingeluid in ‘Heiliger Regen’. Wanneer dit met dezelfde grandeur gebeurt die doet denken aan Kirlian Camera’s klassieker ‘Erinnerung’ (uit 1994 alweer), dan weten we met onze blijdschap geen blijf.

Ook ouderwetse dansvloerkrakers met een apocalyptisch tintje (‘War Aurora’ en ‘Prayer Detector’) bombarderen wij tot verplicht voer voor alle dj’s die willen scoren op donkere feestjes.

De oude vos en zijn streken, ze kennen hem ook in Italië want Stalingrad Valkyrie maakt alsof het niets is, na een afwezigheid van maar liefst 17 jaar, (misschien wel) dé plaat van het jaar! Snel zijn is ook hier de boodschap want van Martyrium Europae werden slechts 300 exemplaren op cdr uitgebracht, die tijdens de cd release live in Duitsland met Pasen verkocht werden. Althans, de eerste editie, het zou ons dan ook ten zeerste verbazen dat dit meesterwerk niet opnieuw uitgebracht zou worden wanneer de voorraad op is.

Stalingrad Valkyrie

Dimi Brands
02/05/2019

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...