casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.076 items

   

Stalingrad Valkyrie
Martyrium Europae
Electro - Martial - Neoklassiek
02/05/2019 : Stalingrad Valkyrie - Martyrium Europae
Eigen beheer  Eigen beheer
02/05/2019, Dimi Brands

Brengt de naam Stalingrad Valkyrie enige verwarring bij u teweeg? Dan vermoeden dat u niet de enige zal zijn.

Wanneer u zich herinnert dat Stalingrad het lichtjes briljante Kirlian Camera zijproject was dat begin jaren 2000 het al even fantastische album Court-Martial uitbracht zit u alvast op het goede spoor.

Stalingrad werd opgericht door Angelo Bergamini en Ivano Bizzi (ex-Kirlian Camera). Wegens tijdsgebrek verliet Bizzi het project, om vervangen te worden door Elena Alice Fossi, die ondertussen ook reeds bij Kirlian Camera ingelijfd was. Ondanks dat het duo hun muziek omschreef als “pompous, shamelessly uncool, heart felt b-music” sloeg debuut Court-Martial (2002)(in bepaalde kringen althans) in als een bom. Langs verschillende kanten hoorden we waaien dat “Kirlian Camera toch niet meer gelijk vroeger was”. Stalingrad had maar een goede drie kwartier nodig om middels hun debuutalbum deze criticasters meteen de mond te snoeren, en te bewijzen dat het duo Bergamini/Fossi het kunstje van tijdloze nummers schrijven nog degelijk in de vingers had.

Het bleef echter bij dit ene gekoesterde album. Kirlian Camera en ook Spectra*Paris (het zijproject van Elena) timmerde vrolijk verder aan de weg, en het leek er al snel op dat Stalingrad slechts een eenmalig tussendoortje bleef. Wie niet vertrouwd is met Stalingrad: kort samengevat kan je dit omschrijven als neoklassiek tot zelfs martial industrial, gepaard gaand met de onmiskenbare Kirlian Camera stempel.

Groot was dan ook onze verbazing toen vorig jaar bekend gemaakt werd dat Stalingrad, aangekondigd als Stalingrad V zou optreden op het NCN Festival in Leipzig. (Nocturnal Culture Night dat sinds 2005 plaatsvind in wave/gothic hoofdstad Leipzig. Misschien wel het kleine broertje van het befaamde WGT, maar steeds met een line-up die qua verrassingen heus niet moet onderdoen voor de grote broer!)

Ter gelegenheid van dit concert werd een mini-album op cdr in een gelimiteerde oplage van 100 stuks uitgebracht. Deze demo die een voorproefje van het op stapel staande album was, zou ook enkel hier verkocht worden en is nu reeds, u kan het al raden, een gegeerd collector’s item. Van deze demo zouden uiteindelijk slechts 2 nummers op Martyrium Europae belanden weten we nu, want aanvankelijk werd over een nieuwe plaat nog niet gerept.

Dit jaar is het dus zover, Stalingrad werd omgedoopt tot Stalingrad Valkyie en bij deze heropstanding hoort tot ons laaiend enthousiasme ook nieuw plaatwerk.

Met ‘Roma MMXXIII’ lijken Bergamini en Fossi ons mee te willen nemen in de toekomst. De science fiction sfeer verbinden wij meer met Spectra*Paris en Kirlian Camera (K-Pax!!) en niet meteen met Stalingrad. Blijkt dat we gelijk hebben want in de Italiaanse hoofdstad blijkt het toekomstbeeld van 2033 geen futuristisch kantje te hebben, maar grijpt men middels neoklassieke tonen terug naar een ver verleden. Alles komt terug? We geloven het graag!

Elena’s stem klinkt tijdens nummers als ‘No Absolution’ en ‘Martyrium Europae’ van zodanig hoog niveau dat we er duizelig van worden. Stalingrad Valkyrie kan zich hier meten met een groep als Qntal, en ondanks de lange afwezigheid met enkele straatlengtes in hun voordeel het pleit beslechten. Op ‘The Black Mother’ kan het etiket “de perfecte popsong” gekleefd worden, een nummer met haast Eurovisie Songfestival allures, maar gelukkig met spookachtig koortje waardoor het nooit té melig wordt. Italy 12 points!

Het algemene gevoel dat we hebben bij de beluistering van Martyrium Europae is dat deze tweede Stalingrad een logisch vervolg is op zijn voorganger. Hoewel er duidelijke verschillen te horen zijn, meer elektronica bijvoorbeeld, is er van een echte stijlbreuk geen sprake en blijft het niveau telkens even hoog. De bombast van de oude Stalingrad gekruist met old school Kirlian Camera is een beschrijving die het best van toepassing is.

“Wir kommen wieder!”, wordt de terugkeer triomfantelijk ingeluid in ‘Heiliger Regen’. Wanneer dit met dezelfde grandeur gebeurt die doet denken aan Kirlian Camera’s klassieker ‘Erinnerung’ (uit 1994 alweer), dan weten we met onze blijdschap geen blijf.

Ook ouderwetse dansvloerkrakers met een apocalyptisch tintje (‘War Aurora’ en ‘Prayer Detector’) bombarderen wij tot verplicht voer voor alle dj’s die willen scoren op donkere feestjes.

De oude vos en zijn streken, ze kennen hem ook in Italië want Stalingrad Valkyrie maakt alsof het niets is, na een afwezigheid van maar liefst 17 jaar, (misschien wel) dé plaat van het jaar! Snel zijn is ook hier de boodschap want van Martyrium Europae werden slechts 300 exemplaren op cdr uitgebracht, die tijdens de cd release live in Duitsland met Pasen verkocht werden. Althans, de eerste editie, het zou ons dan ook ten zeerste verbazen dat dit meesterwerk niet opnieuw uitgebracht zou worden wanneer de voorraad op is.

Stalingrad Valkyrie

Dimi Brands
02/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
NIEUWS 25/06/2022 : Gert wil recht op roes voor iedereen

Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk, brengt in augustus een nieuwe plaat uit: 'Alles is nog niet verloren'. En dat alles nog niet verloren is, zal u wel duidelijk worden. 18 geëngageerde nummers kun je erop verwachten, maar ook een inzicht in het leven en denken van Gert. Dat hij bijvoorbeeld al drie jaar gestopt is met alcohol, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten