casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.356 items

   

Spoelstra
Sports and finance
Experimental - Jazz
09/04/2014 : Spoelstra - Sports and finance
Narrominded  Narrominded
09/04/2014, Peter De Koning

Conceptueel! Avant-gardistisch! Jazz! WTF!

Bent u er nog?

Spoelstra verrast ons met een conceptueel album dat zijn inspiratie en thematiek haalt uit de verbanden tussen de dingen; die tussen sport en financiën bijvoorbeeld. Wie de artiest kent, weet dat hij in het verleden ook reeds de grenzen van de country opzocht, elektrootjes deed en een kleine kunstcollectie maakte rond paletten, opslagmogelijkheden en transportproblemen. Dit alles om te illustreren dat het muzikale voedsel dat we tot ons mogen nemen van een minder doordeweeks niveau is. Ook enige humor lijkt nooit ver weg, al is dat mogelijk een gevaarlijke uitspraak in kunstzinnige middens.

Feit is dat ik deze lp meer heb moeten beluisteren dan alle ander promo’s van de voorbije maand samen. De connectie waarover Spoelstra spreekt is bij eerste beluistering helemaal niet zo duidelijk. Je hoort vooral een wirwar van geluiden, klanken, melodietjes en ritmes die zo uit een algoritmisch muziekstuk lijken te zijn weggeplukt. In hoeverre toevalligheden een rol spelen, of dat het allemaal net heel erg doordacht is, weet ik niet. Feit is dat je hoofd, zoals steeds, na vele beluisteringen zijn eigen structuren maakt en van de vermeende chaos zelf een werk componeert. Tot het punt van echt ‘houden van’ ben ik nog niet geraakt, maar ik voel dat ik steeds dichterbij kom.

Map and shovel mag openen en zorgt meteen voor een feest van dissonante jazzgitaren, wild roffelende drums die een ritme bouwen dat men niet bepaald in een vier vierde maat kan gieten. Meer zelf, het is zelfs voor doorsnee drummers niet telbaar. Ideaal om het dansje op een willekeurig Belgisch schoolfeest mee te verknoeien, maar ook zeer geschikt om uw vrienden progrockers de loef mee af te steken. Interessant is het wel, en als je het vaak genoeg beluistert wordt het zelfs bijna funky.

De titeltrack Sports and finance dient zich een pak toegankelijker aan. Een oude drumcomputer geeft een rustigere basdrum en snare, geflankeerd door opgejutte, ogenschijnlijk willekeurige claps. Daarboven knappe duelerende gitaarlijnen. Er zijn twee duidelijke delen te onderscheiden in deze compositie wat het geheel bijna salonfähig maakt. Zoals zo vaak bij experimentele muziek is één constant muzikaal element vaak voldoende om het geheel makkelijker te laten binnensijpelen in je brein.

Tot en met de vorige track heeft ondergetekende vrij weinig referenties om de muziek te kunnen plaatsen, maar bij Make out and roll is dat enigszins anders. Een loungy, donkere sfeer maakt zich meester van de kamer waarin je je bevindt. Je waant je even in een experimenteel uitgevallen stuk van een cd van Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Erg mooi.

And Robin drijft op een atmosferische synth, beetje Rhodes-achtig. We krijgen een conventionele plaat, een aangenaam rustpunt in het midden van de cd. Beetje te improvisatorisch wat mij betreft, maar het werkt. Vanaf dit nummer zal overigens ook de rest van de release ‘makkelijker’ worden.

Ook Smile and wave houdt het namelijk meer bescheiden, al kunnen we dat enkel zeggen in de context van de enorm experimentele voorgangers op deze lp. De drum en de bas blijft zowaar eerder monotoom en ook de lead erboven gaat niet helemaal door het lint.

Gruwelijk dissonant en drammerig is dan weer Hell and safety. Wel machtig is de manier waarop de drum zich de eerste maal openbaart. De titel lijkt enorm goed gekozen, want hoe vreemd dit nummer zich initieel ook aandient, je raakt er verrassend snel aan gewoon. Van hell naar safety in 3 minuten en 50 seconden.

Piss and chips dan. Ik hou van de manier waarop de melodie in de gitaar geleidelijk aan wordt versterkt door de toetsen. Het leidmotief blijft een hele tijd hetzelfde en dramt ostinaatgewijs enkele minuten lang doorheen het nummer. Dit laat variaties toe in drum en klanken. Enkele themaatjes zullen volgen met telkens weer variaties. Interessante track maar na enkele luisterbeurten.

Hit and miss Florida vind ik persoonlijk het hoogtepunt van de plaat. Het is nochtans de meest ‘commerciële’ plaat. Licht overstuurde drums uit een oude Roland drumcomputer worden bijna soundscapegewijs gebruikt. Even flitst Hecq door mijn gedachten die soortgelijke experimenten doet. Als versieringslaagje erop krijgen we geluiden uit de bijbel van de experimentele muziek: een paar sinusachtige klanken, mogelijk wat modulaire synthese, drony, portamentogewijs glijdend naar beneden. Erg atmosferisch allemaal en reden genoeg om heel vaak na elkaar af te spelen.

Vergeleken met deze lp is Whitehouse easy listening. Je oren zullen ongetwijfeld moeten wennen aan deze vreemde mengeling van oude synths en drumcomputers, jazz van de vrijste soort en noiserockelementen. Velen zullen dit gewoon chaos vinden en dat is het ook. Toch is het de moeite om even door te zetten. Ook als u tijdens uw bedrijfsfeestje voorstelt om een streepje jazz op te leggen, bent u middels deze cd zeker van een snelle thuiskomst.

De schelpen gaan reeds open voor mij, al zijn sommige parels, ook na vele luisterbeurten, nog steeds bedekt met een aantrekkelijke laag slijm. U weze gewaarschuwd.

Luisteren kun je hier!

Peter De Koning
09/04/2014

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...