casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Splendor Solis
Via Et Vita
Dark Folk / Apocalyptic Folk
20/10/2020 : Splendor Solis - Via Et Vita
COD Noizes  COD Noizes
20/10/2020, Dimi Brands

Aanvankelijk keken we even raar op bij het beluisteren van deze Via Et Vita, zeker wat de samenhang van de nummers aanbelangde. Deze leek immers op het eerste zicht nogal met haken en ogen aan elkaar vast te hangen. Hetzelfde soort haken en ogen van een groep die nog niet goed weet waar het precies naartoe moet in hun carrière.

Zo horen we tijdens de eerste nummers het soort middeleeuwse neofolk waarop Ataraxia in zijn beginjaren een patent op had, of Sopor Aeternus zo u wil. Gaandeweg slaat dit over op rijker gearrangeerde klassieke neofolk in de stijl van :Of The Wand And The Moon: tot sfeervolle, organische dark ambient. Onze inleidende woorden klinken misschien weinig eerbiedig, voor de slechte verstaander haasten we ons dan ook nog even te zeggen dat ondanks de nogal van elkaar verschillende aanpak deze brede benadering van het neofolk genre immer op een hoog niveau gebracht wordt.

Toen we ons echter iets dieper bogen over het verhaal achter dit album viel het kwartje: Via Et Vita betreft een compilatie van nummers die tot op heden nog niet op een officieel album van Splendor Solis (een nobele onbekende tot voorheen bij ondergetekende, mijn dank ten opzichte van COD om hierin verandering te brengen is dan ook groot!) geraakten.

We kunnen er onze hand niet op leggen, maar we vermoeden dat het hier gaat om een duo (althans, dat maken we op uit de enige wazige foto die we van Splendor Solis hebben teruggevonden op het wereldwijde web met een tussenstop in Noord-Rusland). Het zou alvast de hele stoet aan gastmuzikanten die hun opwachting maakt op Via Et Vita kunnen verklaren. Fluit, cello, viool en traditionele instrumenten zoals bajan (de Russische variant van de knopaccordeon) en Tibetaanse hoorn maken het plaatje van de traditionele neofolk compleet.

Symboliek is deze Russen ook niet vreemd: de Apocalyps, katholieke theologische tradities, de sfeer en attributen van de Europese middeleeuwen: ze passeren allemaal netjes de revue. Een boodschap moet je er echter niet achter zoeken, soortgelijke afbeeldingen dienen enkel als een ‘visuele kaft’ en worden gebruikt voor de uitdrukking van de ideeën waarvan de bronnen diep in de theosofie en het boeddhisme zijn begraven.

Dit doet Splendor Solis sinds de oprichting in 2010, met 2 full albums, 3 EP’s en 4 singles plus nu dus ook deze verzamelaar op de teller.

Wie dus de enkel voornamelijk digitaal verkrijgbare EP’s graag op een blinkend schijfje heeft staan, doet er goed aan Via Et Vita aan te schaffen. Je krijgt hier immers integraal de EP’s Fragmentum (2018), Ordo Septem Radiorum (2013) en Phosphorus (2018) aangeboden, daarnaast nog de song die Splendor Solis aandiende voor de titelloze split single met Bruma, een nummer dat gebruikt werd op de Russische neofolk special in de Colours Of Black compilatiereeks en de bij dit soort overzichten obligatoire nagelnieuwe nummers (twee stuks in dit geval).

Niet in chronologische volgorde gebracht, maar gelukkig staan de nummers wel per oorspronkelijke release gegroepeerd. Wanneer er achter een nummer het woord “demo” tussen haakjes staat, zien we dat in de meeste gevallen als een waarschuwing voor vrij overbodige vulling waarvan de geluidskwaliteit in de meeste gevallen daarenboven nog eens te wensen overlaat. Niet zo bij Splendor Solis die op Via Et Vita heel wat demoversies tentoonspreiden, en bewijzen dat bij hen zelfs deze embryonale fases tot in de puntjes verzorgd klinken.

Liefhebbers van eerder vernoemde bands (vooral :Of The Wand And The Moon: horen we vaak terug) en (Russische) neofolk in het algemeen kunnen onmogelijk rouwig zijn om deze fijne verzamelaar.

Splendor Solis

Dimi Brands
20/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...