casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.228 items

   

Sophya
Broken Mirrors
Dark Wave - Ethereal / Heavenly Voices - Gothic - New wave
18/06/2018 : Sophya - Broken Mirrors
Seja  Seja
18/06/2018, Dimi Brands

Het van oorsprong Israëlische Sophya (niet te verwarren met de Sophia van Peter Bjärgö) resideert al een tijdje in Nederland. Wanneer we de puntjes Nederland en dark wave (want in deze muzikale vijver vist Sophya) met elkaar verbinden komen we als vanzelf bij Clan Of Xymox terecht. Niet verwonderlijk dan ook dat het via Ronny Moorings zelve was, die het duo een contract gaf op zijn label, dat Sophya bij onze noorderburen terecht kwam.

Een deal die hen geen windeieren legde, want al van bij de release van hun eerste album (The Age Of Sophya uit 2000) oogstte de band al snel lovende kritieken. Opvolger Dream (2003) deed het nog beter, en kreeg zelfs veel airplay op alternatieve radiozenders. Terwijl ze ondertussen bezig waren aan een derde plaat, nam een andere grote Nederlandse band, meer bepaald The Gathering, hen mee op tournee. En het succesverhaal bleef maar duren, want een goed jaar later bracht de band zijn allereerste videoclip uit (‘More’) die in première ging op de Nederlandse muziekzender van VPRO, waarna de kijkers van de Nederlandse MTV de clip naar de tweede plaats van de kijkerskeuze stemden. Hun derde plaat, Third Wish, zag uiteindelijk het levenslicht in 2006, waarna de band intensief gedurende een periode van drie jaar aan het toeren ging, onder andere in het voorprogramma van weer een grote naam: Chameleons Vox.

In 2013 kwam er nog een compilatie (Words And Sounds) uit, maar voor de vierde langspeler moesten de fans maar liefst tien jaar geduld uitoefenen.

Opgenomen in de lange periode tussen 2010 en 2017, kan het niet anders dat Broken Mirrors een werk geworden is, dat niet van de nodige ambitie gespeend is gebleven.

Analoge synths en een drumcomputer die opener ‘The New One’ domineren, vallen bij mij niet bepaald in goede aarde. Ook de zang, die op dit nummer door Idan Karutchi voor zijn rekening genomen wordt, is weinig wereldschokkend. Gelukkig betreft het hier een kort nummertje, en neemt zangeres Sonja Rozenblum vanaf het volgende nummer (‘Mute’) in handen wat haar toebehoort, namelijk de microfoon.

Haar wendbare stem slaagt er beter in te bekoren, want beweegt zich sierlijk tussen zweverige en dromerige kronkelpaadjes.

Sophya covert het Charles De Goal nummer ‘Technicolor’ en krijgt hierbij vocale steun van Nederlander Dirk Polak (ooit nog actief bij Minimal Compact, maar ook bij Mecano (de Nederlandse new wave/punkband, dus niet de Spanjaarden van ‘Hijo De La Luna’ met dezelfde naam). Het resultaat is meer dan een verdienstelijke poging te noemen.

Telkens wanneer Karutchi de zang voor zijn rekening neemt, is de vergelijking met Clan Of Xymox wel steeds zeer dichtbij. Niet dat dit echt stoort, maar wij zijn van mening dat bij de typische “4AD-sound” van Sophya vrouwelijke vocalen net dat ietsje meer cachet geven aan de nummers.

‘Mechanical Butterflies’ doet dan weer iets opmerkelijks met gitaar en bas dat aan oude Cure doet denken. De zweverige stem van Sonja werd hier een beetje aangescherpt naar meer gothic rock normen, maar met nog genoeg stompe kantjes om het geheel niet als te geforceerd te doen klinken. Een eindresultaat dat klinkt als Skeletal Family, maar dan zonder de kenmerkende vocale capriolen van Anne-Marie Hurst.

Capriolen horen we wel in het toepasselijk getitelde ‘Machine’, dat een futuristisch kantje van Sophya laat zien, een kant die wat meerwaarde betreft aanvankelijk weinig bijdraagt, maar wanneer halverwege de drums invallen, alsnog een leuke hybride weten voort te brengen.

‘Soul Stealer’ werd uitgekozen als single voor dit album, een uitstekende keuze wat ons betreft.

Dat ze naast een aangename stem ook nog andere capaciteiten bezit, leren we uit het feit dat Sonja eveneens verantwoordelijk is voor de tekening op de cover van de cd. Het originele werk kreeg de titel ‘Storm’ en werd geschilderd met acrylverf op canvas. Hoogstwaarschijnlijk terug te vinden in de privé collectie te Amsterdam.

Net als de vorige albums van Sophya is ook Broken Mirrors vooral een degelijk album geworden. Niet wereldschokkend, maar voor fans van het legendarische 4AD label, zeker de moeite waard om te ontdekken.

Sophya

Dimi Brands
18/06/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Astari Nite - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 08/12/2018 : De ondergrond in Brazilië leeft nog, misschien wel meer dan ooit!

Het is na de extreem rechtse ruk niet al kommer en kwel in Brazilië. De ondergrond leeft, nog steeds. En daar wordt verdomd leuke muziek gemaakt. Het Braziliaanse Paranoia Music presenteert ons, “Some Underground Sounds From Brazil” en zeggen zelf... 'The best way to resist in a world that becomes increasingly oppressive ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2018 : Zevende single op rij van The Arch: Joan's In Prison

Er was even twijfel, maar nu is het zeker: The Arch is terug op dreef! Ter herinnering: begin 2018 nam de groep uit Breendonk zich voor om maandelijks een nummer met video uit te brengen, die dan tegen het eind van het jaar een nieuwe plaat met 12 nummers moesten vormen. Het bleek wat hooggegrepen. De intervallen tussen de nummers werd langer, ...

lees meer...
NIEUWS 07/12/2018 : R.I.P. Pete Shelley (Buzzcocks)

Pete Shelley, zanger-gitarist van de legendarische punkband Buzzcocks stierf op donderdag 6 december 2018 op 63-jarige leeftijd in Estland (waar hij woonde) aan wat vermoedelijk een hartaanval was. Pete Shelley werd geboren in 1955 en zijn echte naam was eigenlijk Peter McNeish. Hij richtte The Buzzcocks op in 1975 samen met schoolmakker ...

lees meer...
NIEUWS 07/12/2018 : La Muerte brengt eerste studioplaat in 27 jaar uit

La Muerte is terug. Al een tijdje eigenlijk, want de groep die furore maakte tussen 1983 en 1994, is sinds 2015 aan een tweede jeugd begonnen. U hebt ze misschien live aan het werk gezien, en zo dat niet het geval is: het was indrukwekkend. La Muerte staat duidelijk nog steeds garant voor een aggressieve mix van metal, punk, garagerock en ...

lees meer...
NIEUWS 06/12/2018 : The Third Noise Principle, nieuwe interessante luxe box op Cherry Red

Zoals u allicht titelgewijs kunt vermoeden betreft het hier elektronische muziek, minimal tot avant-garde, experimenteel tot industrieel en zelfs dansbaar allemaal gemaakt in de periode tusen 1975 en 1984 in Noord Amerika. Mooi is dat, ongetwijfeld zult u een aantal namen van deze 4cd’s tellende box, goed voor een totaal van 60 nummers, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Peter Murphy viert 40 jaar Bauhaus op W-Fest Announcement Party ! - Vooruit, Gent 1 december 2018

Het was even spannend. Peter Murphy had de concerten voorafgaand aan Gent af moeten zeggen wegens ziekte en het werd pas de dag zelf duidelijk dat, tot groot jolijt van onder andere mezelf, het optreden in Gent wel zou kunnen doorgaan. En effectief na het voorprogramma Desert Mountain Tribe, indie geweld met post punk en psychedelische ...

lees meer...
INTERVIEW : THE ARCH - Gezond leven kan behoorlijk stresserend zijn, dus waarom zouden we in een grote boog rondom de geneugten des levens sluipen?

The Arch drukt reeds sinds 1986 zijn stempel op de Belgische wave-scene. Na hun vorige plaat 'Fates' waren de verwachtingen voor een opvolger hooggespannen. Het deed de groep grijpen naar een buitengewoon experiment. Volgende vrijdag ontvangen we The Arch op onze 26ste Dark Entries Night in de Kinky Star, en dat is het ideale moment ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - Scandinavië heerst!

De laatste editie van Dwaalspoor, het mocht speciaal zijn. Al zullen alle artiesten die doorheen de jaren al hun opwachting mochten maken bij onze Noorderburen (een greep uit het indrukwekkende aanbod: Foresta Di Ferro, Luftwaffe, Der Blauwe Reiter, Jännerwein, Die Weisse Rose,...) beamen dat ze meer dan in de watten gelegd werden. De ...

lees meer...
INTERVIEW : SIEBEN - De Europese Unie is te verkiezen boven wat we dreigen te krijgen, nu we veinzen geen deel uit te maken van de wereld.

De Brexit laat de gemoederen weer oplaaien. Eén van de mensen die er niet over uitgeraasd raakt, is de Brit Matt Howden van Sieben. Dat heeft zelfs een prachtplaat opgeleverd met ‘Crumbs’, een verzameling nummers over de stand van zaken in de wereld. Een woedende plaat, aangelengd met een flinke portie humor. We deden een ...