casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.943 items

   

Sophya
Broken Mirrors
Dark Wave - Ethereal / Heavenly Voices - Gothic - New wave
18/06/2018 : Sophya - Broken Mirrors
Seja  Seja
18/06/2018, Dimi Brands

Het van oorsprong Israëlische Sophya (niet te verwarren met de Sophia van Peter Bjärgö) resideert al een tijdje in Nederland. Wanneer we de puntjes Nederland en dark wave (want in deze muzikale vijver vist Sophya) met elkaar verbinden komen we als vanzelf bij Clan Of Xymox terecht. Niet verwonderlijk dan ook dat het via Ronny Moorings zelve was, die het duo een contract gaf op zijn label, dat Sophya bij onze noorderburen terecht kwam.

Een deal die hen geen windeieren legde, want al van bij de release van hun eerste album (The Age Of Sophya uit 2000) oogstte de band al snel lovende kritieken. Opvolger Dream (2003) deed het nog beter, en kreeg zelfs veel airplay op alternatieve radiozenders. Terwijl ze ondertussen bezig waren aan een derde plaat, nam een andere grote Nederlandse band, meer bepaald The Gathering, hen mee op tournee. En het succesverhaal bleef maar duren, want een goed jaar later bracht de band zijn allereerste videoclip uit (‘More’) die in première ging op de Nederlandse muziekzender van VPRO, waarna de kijkers van de Nederlandse MTV de clip naar de tweede plaats van de kijkerskeuze stemden. Hun derde plaat, Third Wish, zag uiteindelijk het levenslicht in 2006, waarna de band intensief gedurende een periode van drie jaar aan het toeren ging, onder andere in het voorprogramma van weer een grote naam: Chameleons Vox.

In 2013 kwam er nog een compilatie (Words And Sounds) uit, maar voor de vierde langspeler moesten de fans maar liefst tien jaar geduld uitoefenen.

Opgenomen in de lange periode tussen 2010 en 2017, kan het niet anders dat Broken Mirrors een werk geworden is, dat niet van de nodige ambitie gespeend is gebleven.

Analoge synths en een drumcomputer die opener ‘The New One’ domineren, vallen bij mij niet bepaald in goede aarde. Ook de zang, die op dit nummer door Idan Karutchi voor zijn rekening genomen wordt, is weinig wereldschokkend. Gelukkig betreft het hier een kort nummertje, en neemt zangeres Sonja Rozenblum vanaf het volgende nummer (‘Mute’) in handen wat haar toebehoort, namelijk de microfoon.

Haar wendbare stem slaagt er beter in te bekoren, want beweegt zich sierlijk tussen zweverige en dromerige kronkelpaadjes.

Sophya covert het Charles De Goal nummer ‘Technicolor’ en krijgt hierbij vocale steun van Nederlander Dirk Polak (ooit nog actief bij Minimal Compact, maar ook bij Mecano (de Nederlandse new wave/punkband, dus niet de Spanjaarden van ‘Hijo De La Luna’ met dezelfde naam). Het resultaat is meer dan een verdienstelijke poging te noemen.

Telkens wanneer Karutchi de zang voor zijn rekening neemt, is de vergelijking met Clan Of Xymox wel steeds zeer dichtbij. Niet dat dit echt stoort, maar wij zijn van mening dat bij de typische “4AD-sound” van Sophya vrouwelijke vocalen net dat ietsje meer cachet geven aan de nummers.

‘Mechanical Butterflies’ doet dan weer iets opmerkelijks met gitaar en bas dat aan oude Cure doet denken. De zweverige stem van Sonja werd hier een beetje aangescherpt naar meer gothic rock normen, maar met nog genoeg stompe kantjes om het geheel niet als te geforceerd te doen klinken. Een eindresultaat dat klinkt als Skeletal Family, maar dan zonder de kenmerkende vocale capriolen van Anne-Marie Hurst.

Capriolen horen we wel in het toepasselijk getitelde ‘Machine’, dat een futuristisch kantje van Sophya laat zien, een kant die wat meerwaarde betreft aanvankelijk weinig bijdraagt, maar wanneer halverwege de drums invallen, alsnog een leuke hybride weten voort te brengen.

‘Soul Stealer’ werd uitgekozen als single voor dit album, een uitstekende keuze wat ons betreft.

Dat ze naast een aangename stem ook nog andere capaciteiten bezit, leren we uit het feit dat Sonja eveneens verantwoordelijk is voor de tekening op de cover van de cd. Het originele werk kreeg de titel ‘Storm’ en werd geschilderd met acrylverf op canvas. Hoogstwaarschijnlijk terug te vinden in de privé collectie te Amsterdam.

Net als de vorige albums van Sophya is ook Broken Mirrors vooral een degelijk album geworden. Niet wereldschokkend, maar voor fans van het legendarische 4AD label, zeker de moeite waard om te ontdekken.

Sophya

Dimi Brands
18/06/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : TV SMITH - Ik heb geen interesse in de mainstream muziekindustrie en ik wil er ook geen deel van uitmaken.

Op 9 en 10 november gaat in Het Depot in Leuven de derde editie van Breaking Barriers door, het festival dat een ode wil zijn aan de punk en aan alles wat daaruit voortsproot. Er komen zowel oudgedienden als nieuwkomers uitgenodigd. Eén van de veteranen is TV Smith. Hij was in een ver verleden de zanger van The Adverts, maar heeft sindsdien ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2018 : Mono Inc.: Long Live Death

‘Viva La Muerte!’ De leuze werd gelanceerd door de fascistische José Millán-Astray y Terreros, die het Spaanse vreemdelingenlegioen oprichtte tijdens de burgeroorlog in de jaren 30. Hij voegde er ook ‘dood aan de intelligentie’ toe (of dood aan de intelligentsia), om extra in de verf te zetten hoe sterk ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2018 : Ministry, Dimmu Borgir, Epica en Behemoth op het Alcatraz-festival

Al jaren staat het Alcatraz-festival in Kortrijk garant voor een keure aan metalgrootheden die het anders zo vrome en rustige West-Vlaanderen komen wakkerschudden. Ook dit jaar heeft het festival weer heel wat moois te bieden. Onder andere Ministry, Dimmu Borgir, Epica, Behemoth, Satyricon, Amorphis en Alestorm zullen er uw oren komen beschadigen. ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2018 : Katrina zonder W-aves op het W-festival

Het kan verkeren. Op minder dan een maand van het W-festival moet het Zweedse Secret Service afhaken. Ze stonden geprogrammeerd op zaterdag 18 augustus. Het W-festival maakt zijn reputatie verder waar en heeft prompt voor een vervanger van formaat gezorgd: Katrina, de voormalige zangeres van Katrina & The Waves. U zult op de zonneschijn ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Morgan King: Janet & John

Wie de nieuwe single van Morgan King hoort zal, misschien niet meteen horen dat hij ooit één van de meest succesvolle houseproducers ter wereld was. Zijn wortels had hij evenwel in de new wave, en na zich in de jaren 90 een tijdje teruggetrokken te hebben uit de muziekwereld, is hij meer experimentele elektronische muziek beginnen ...

lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Theatre of Hate deelt live-versie van 'The Klan'

Theatre of Hate maakte begin jaren 80 furore met maatschappijkritische post-punk, destijds werd ook wel eens de term 'positive punk' gebruikt, maar die is wat in onbruik geraakt. Hoe dan ook, de groep bestaat nog steeds en Kirk Brandon en de zijnen treden - zeker sinds de uitgave van 'Kinshi' in 2016 - weer regelmatig op. Verleden ...

lees meer...
INTERVIEW : ANTIPOLE - Ik zou nog heel graag remixes willen maken voor She Past Away of Lebanon Hanover, maar ik twijfel of ze al ooit van Antipole hebben gehoord.

Het verhaal van hoe een eenmansband zich weet te integreren in de hedendaagse wereld van de postpunk. En daarbij vooral weet samen te werken met goeie vrienden. Antipole kwam voor het eerst in ons vizier door het album Northern Flux dat werd uitgebracht via het Franse Unknown Pleasures-label. Een album dat donkerheid met lichtheid wist te ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : THE CURE - 40 jaar met de handjes in de lucht

The Cure bestaat 40 jaar, en dat werd verleden zaterdag met veel poeha gevierd in Londen. Fans van over de hele wereld hebben zich verzameld in Hyde Park om optredens te zien Editors, Goldfrapp, Interpol en nog wat andere namen, maar toch vooral om het twee uur durende concert mee te maken van het feestvarken zelf. Robert Smith had aangekondigd ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : ART ABSCONs (07-07-2018, The Secret Grove, Duisburg) - Wat ruist er door het Duisburgse struikgewas?

Het meest exclusieve concert waarover u op onze pagina’s lezen kunt, zal hoogstwaarschijnlijk de review zijn waar uw ogen momenteel over glijden. Een tijdje terug ontving ondergetekende namelijk op Facebook een privé bericht van Michael Tellbach, beter gekend als Art Abscons. Hij nodigde me uit voor een privé evenement ...

lees meer...
FOTO'S : Lacuna Coil - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Eisbrecher - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Marilyn Manson - @ Graspop door Luc Luyten, 23/06/2018