casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Sophia
Unclean
Dark Ambient - Industrial - Martial
07/06/2016 : Sophia - Unclean
Cyclic Law  Cyclic Law
07/06/2016, Dimi Brands

Na een veel te lange periode van stilte, Sophia’s laatste wapenfeit Deconstruction Of The World, dateert alweer van 2003, trommelde (en dat kan je bij een band als Sophia wel heel letterlijk nemen) brein Peter Bjärgö (die we naast Sophia, ook kennen van Arcana en Karjalan Sissit) zijn oude makkers Per Ählund en Stefan Eriksson nog eens op. Vrouw des huizes Cecilia Bjärgö was vroeger voornamelijk verantwoordelijk voor het artwork, maar is heden ten dage ook muzikaal lid van deze belangrijke Zweedse band.

En wie Zweden zegt, en het genre waarin Sophia opereert indachtig houdt, komt automatisch bij Cold Meat Industry terecht. Beginjaren 2000 was Sophia een van de vele paradepaardjes op dit label dat nog steeds tot onze favorieten behoort.

CMI is helaas niet meer, maar Sophia vond onderdak bij Cyclic Law, die in dit genre toch ook serieus hun best hebben gedaan om de nodige pareltjes uit te brengen.

We waren er bij toen Sophia het nieuwe werk voorstelde aan het publiek op Porta Nigra, en dit optreden maakte wel zeer nieuwsgierig naar dat langverwachte nieuwe album. Missie meer dan geslaagd, want de verwachtingen zijn helemaal, maar dan ook helemaal, ingelost!

Al meteen vanaf het titelnummer drukt Bjärgö ons nog eens met de neus op de feiten waarom wij zo wild zijn van Sophia: dreigende onweerswolken en dito tromgeroffel, met als surplus een demonische stem die onze begeleider richting apocalyps mag zijn.

Tussendoor enkele korte sfeerstukjes, die hoewel niet echt overbodig, ook niet echt een meerwaarde bieden aan het album.

Stevige, bombastische nummers gaan hand in hand met meer uitgesponnen dark ambient passages (luister maar eens naar het magistrale ‘Quiet Darkness’), en zetten het genie Bjärgö wederom terug op de kaart. De samensmelting van martial- en industrialgeluiden op ‘Steel Cathedral’ doet ons ook volop watertanden.

'Where Steel Meets The Flesh' is het soort nummer dat haast een vreugdedansje doet ontlokken omdat we Sophia terug in ons midden mogen verwelkomen.

Tevens is er een Belgische connectie op deze plaat, want la Bjärgö zorgde deze keer wel nog voor de lay-out maar gaf de taak van fotograaf van dienst in handen van onze eigenste Luc Luyten.

Unclean toont de zelfdestructieve kant van de mens, maar laat ruimte voor een miniem restje hoop op een mogelijk ontwaken. Miniem, want de negativiteit, angst en wanhoop druipen gewoon massaal van ieder nummer, en zo lusten we onze plaatjes nu eenmaal graag. We kunnen dan ook alleen maar hopen dat het verbreken van de lange stilte een voorbode mag zijn voor nog meer activiteit van een van onze favoriete Zweden.

Sophia

Dimi Brands
07/06/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...