casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Soom
Ніч на полонині / Night On The Meadow
Doom metal - Psychedelic - Sludge - Stoner
19/12/2018 : Soom - Ніч на полонині / Night On The Meadow
Verslaafd Label  Verslaafd Label
19/12/2018, Henk Vereecken

Soms bereiken er ons bij Dark Entries iets oudere releases zoals in dit pakketje uit Rusland van het Addicted label uit Moskou. In het pakketje vonden we materiaal van twee Russische bands (Disen Gage en Ил – spreek uit Il, betekent zoiets als 'slib') en ook van twee Oekraïense band: Mother Witch & Dead Water Ghosts ‎(reeds besproken hier) en Soom. De labelbaas meldde ons dat hij erg blij is om het feit dat politieke strubbelingen de relatie van het Russische label met zijn Oekraïense bands niet konden verstoren. Van Soom kregen we een splitalbum met de band Ил daterend uit 2013 plus dit album “Ніч на полонині / Night On The Meadow” uit 2015. Naast Ил werkten Soom al samen met bands als Pressor en Diazepam en “Ніч на полонині / Night On The Meadow” is hun debuutalbum (10 tracks, 55 minuten speelduur).

Soom is de transcriptie van het Oekraïense 'сум' wat zoiets betekent als verdriet of rouw. Ze zijn een driekoppige band opgericht in 2013 en ze komen uit Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne.

Soom spelen een soort extreem trage, logge en slepende lo-fi funeral doom. Soms wordt het zo extreem traag dat het al meer op drone begint te lijken of zelfs op een industriële soundscape. Hun funeral doom mixen ze bovendien met ultraheavy psychedelica (psychmetal noemen ze hun muziek op hun facebook pagina) en met invloeden van folk (ook in de zanglijnen) zodat ze me af en toe doen denken aan een funeral doomversie van Bathory. Soom maken gebruik van waarlijk monsterlijke riffs, die bij momenten tevens zo verschrikkelijk vettig en smerig zijn dat het serieus op sludge begint te lijken.

Op hun bandcamp pagina staat een korte treffende omschrijving die ik jullie niet wil onthouden: 'donkere surrealistische 'low noise' over alles en niets, sterk beïnvloed door Karpatisch Oekraïense sferen, bad trips en andere vreemde dingen'. Ze geven ons ook nog een gouden raad mee: 'Smoke music, Listen weed'.

Openingstrack “Невидима Сокира” |('de onzichtbare bijl') is meer een drone track, eindigend met kinderrijmpjes en kindergezang (!) en een stukje mysterieus folky fluitspel, abrupt afgebroken door een grunt en een monsterlijke riff, het begin van het tweede nummer “Дід” ('grootvader'). Er zitten dus grunts in de zang maar het merendeel van de vocals is clean (met enorm veel echo wel), denk aan een zangstijl die het midden houdt tussen Black Sabbath en wat je kan verwachten van de zanger van een viking metal band inclusief folky zanglijnen.

In het booklet bij de cd staan alle lyrics afgedrukt eentalig in het Oekraïens (cyrillisch). Spijtig want ik ben echt wel curieus naar wat ze zingen en een Engelse vertaling van de lyrics had echt een meerwaarde geboden. De songtitels zijn mysterieus, intrigerend en trippy genoeg om me nieuwsgierig te maken naar hun inhoud. Volgens wat ze aangeven op hun bandcamp page zijn Soom geïnteresseerd in Oekraïens mysticisme en zijn ze beïnvloed door surrealistisch hedonistische mystiek (wat we ons daar ook bij mogen voorstellen).

Wat ik deed om toch een idee te krijgen van de inhoud van de songteksten was de cyrillisch Oekraïense lrics van mijn drie favoriete folky funeral stoner tracks kopieren op de bandcamp page van Soom en plakken in google translate. Dat leverde ronduit hilarische resultaten op. De song “Дід” ('grootvader') begon aldus met 'Hé, molfari / Laten we zingen! / Over de plant / In het bergdal' en het eindigt met 'Feestdag van de plant, gerookte kat / Gehuwde kleindochter salade'. Met tussendoor nog ergens 'Ik zal naar het paradijs klimmen, naar mijn droom'.

“Дивний сон за 419 років до пробудження” ('vreemde droom 419 jaar voor het ontwaken') leverde de volgende vertaling op: 'Vanavond ochtend / Grijp door de pot / Nou ja, 's nachts / Spannende dromen'.

Mijn derde favoriet tenslotte, “Камінь” ('de steen'), leverde in google translate de vertaling: 'Zand verspilde schoenen / Terug is niet terug / Iemand ziet een eeuwige reis / En ik slik de paddestoel'. Ja over trippy, psychedelisch en surrealistisch gesproken maar het kan natuurlijk ook gewoon aan google translate liggen. :) In elk geval is het wel duidelijk waar de lyrics in de eerste plaats over gaan. Een van de songtitels is trouwens “Свято Росилини” ('Celebratie van de Plant').

Het was een zeer interessante kennismaking met Soom en een enorme aanrader voor de fans van funeral stonerdoom (als het genre nog niet bestond hebben Soom het uitgevonden) en laat je vooral niet afschrikken door het Oekraïens.

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
19/12/2018

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...