casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Soom
Ніч на полонині / Night On The Meadow
Doom metal - Psychedelic - Sludge - Stoner
19/12/2018 : Soom - Ніч на полонині / Night On The Meadow
Verslaafd Label  Verslaafd Label
19/12/2018, Henk Vereecken

Soms bereiken er ons bij Dark Entries iets oudere releases zoals in dit pakketje uit Rusland van het Addicted label uit Moskou. In het pakketje vonden we materiaal van twee Russische bands (Disen Gage en Ил – spreek uit Il, betekent zoiets als 'slib') en ook van twee Oekraïense band: Mother Witch & Dead Water Ghosts ‎(reeds besproken hier) en Soom. De labelbaas meldde ons dat hij erg blij is om het feit dat politieke strubbelingen de relatie van het Russische label met zijn Oekraïense bands niet konden verstoren. Van Soom kregen we een splitalbum met de band Ил daterend uit 2013 plus dit album “Ніч на полонині / Night On The Meadow” uit 2015. Naast Ил werkten Soom al samen met bands als Pressor en Diazepam en “Ніч на полонині / Night On The Meadow” is hun debuutalbum (10 tracks, 55 minuten speelduur).

Soom is de transcriptie van het Oekraïense 'сум' wat zoiets betekent als verdriet of rouw. Ze zijn een driekoppige band opgericht in 2013 en ze komen uit Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne.

Soom spelen een soort extreem trage, logge en slepende lo-fi funeral doom. Soms wordt het zo extreem traag dat het al meer op drone begint te lijken of zelfs op een industriële soundscape. Hun funeral doom mixen ze bovendien met ultraheavy psychedelica (psychmetal noemen ze hun muziek op hun facebook pagina) en met invloeden van folk (ook in de zanglijnen) zodat ze me af en toe doen denken aan een funeral doomversie van Bathory. Soom maken gebruik van waarlijk monsterlijke riffs, die bij momenten tevens zo verschrikkelijk vettig en smerig zijn dat het serieus op sludge begint te lijken.

Op hun bandcamp pagina staat een korte treffende omschrijving die ik jullie niet wil onthouden: 'donkere surrealistische 'low noise' over alles en niets, sterk beïnvloed door Karpatisch Oekraïense sferen, bad trips en andere vreemde dingen'. Ze geven ons ook nog een gouden raad mee: 'Smoke music, Listen weed'.

Openingstrack “Невидима Сокира” |('de onzichtbare bijl') is meer een drone track, eindigend met kinderrijmpjes en kindergezang (!) en een stukje mysterieus folky fluitspel, abrupt afgebroken door een grunt en een monsterlijke riff, het begin van het tweede nummer “Дід” ('grootvader'). Er zitten dus grunts in de zang maar het merendeel van de vocals is clean (met enorm veel echo wel), denk aan een zangstijl die het midden houdt tussen Black Sabbath en wat je kan verwachten van de zanger van een viking metal band inclusief folky zanglijnen.

In het booklet bij de cd staan alle lyrics afgedrukt eentalig in het Oekraïens (cyrillisch). Spijtig want ik ben echt wel curieus naar wat ze zingen en een Engelse vertaling van de lyrics had echt een meerwaarde geboden. De songtitels zijn mysterieus, intrigerend en trippy genoeg om me nieuwsgierig te maken naar hun inhoud. Volgens wat ze aangeven op hun bandcamp page zijn Soom geïnteresseerd in Oekraïens mysticisme en zijn ze beïnvloed door surrealistisch hedonistische mystiek (wat we ons daar ook bij mogen voorstellen).

Wat ik deed om toch een idee te krijgen van de inhoud van de songteksten was de cyrillisch Oekraïense lrics van mijn drie favoriete folky funeral stoner tracks kopieren op de bandcamp page van Soom en plakken in google translate. Dat leverde ronduit hilarische resultaten op. De song “Дід” ('grootvader') begon aldus met 'Hé, molfari / Laten we zingen! / Over de plant / In het bergdal' en het eindigt met 'Feestdag van de plant, gerookte kat / Gehuwde kleindochter salade'. Met tussendoor nog ergens 'Ik zal naar het paradijs klimmen, naar mijn droom'.

“Дивний сон за 419 років до пробудження” ('vreemde droom 419 jaar voor het ontwaken') leverde de volgende vertaling op: 'Vanavond ochtend / Grijp door de pot / Nou ja, 's nachts / Spannende dromen'.

Mijn derde favoriet tenslotte, “Камінь” ('de steen'), leverde in google translate de vertaling: 'Zand verspilde schoenen / Terug is niet terug / Iemand ziet een eeuwige reis / En ik slik de paddestoel'. Ja over trippy, psychedelisch en surrealistisch gesproken maar het kan natuurlijk ook gewoon aan google translate liggen. :) In elk geval is het wel duidelijk waar de lyrics in de eerste plaats over gaan. Een van de songtitels is trouwens “Свято Росилини” ('Celebratie van de Plant').

Het was een zeer interessante kennismaking met Soom en een enorme aanrader voor de fans van funeral stonerdoom (als het genre nog niet bestond hebben Soom het uitgevonden) en laat je vooral niet afschrikken door het Oekraïens.

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
19/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...