casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.069 items

   

Sonne Hagal
Ockerwasser
Dark Folk / Apocalyptic Folk
20/08/2015 : Sonne Hagal - Ockerwasser
Luftschutz Entertainment  Luftschutz Entertainment
20/08/2015, Dimi Brands

Laat het ons even hebben over de zogenaamde Deutsche Gründlichkeit, ondergetekende zweert bij hoog en bij laag dat de Italianen de fier brandende dark folkfakkel in handen genomen hebben, getuige het aantal zeer sterke releases die al geruime tijd van die kant op ons afkomen, toch is het zo dat Duitsland nog steeds ook een sterke speler op deze markt is.

Neem nu bijvoorbeeld Sonne Hagal, ze draaien al 15 jaar mee in het dark folk wereldje, en om dit te vieren is er Ockerwasser, album nummer drie nog maar (naast wel nog een stapeltje singles/E.P.’s) voor deze band uit Brandenburg. De twee voorgangers ( Helfahrt (2002) en Jordansfrost (2008)) waren van een zeer hoog niveau, en door deze Gründlichkeit werden ze ook in vele harten van liefhebbers van het genre gesloten.

Gebruikelijke elementen die bon ton zijn in de dark folk scene vind je ook overvloedig terug bij Sonne Hagal: het verwijzen naar esoterische, occulte zaken, hun groepsnaam bijvoorbeeld heeft betrekking op de runentekens die gebruikt worden door de Armanenorde.

Hagal is de moederrune bij deze orde, die staat voor insluiting maar ook een potentieel voor groei bevat. Dit groeipotentieel wenden ze ook aan in hun muziek, want los van de typische akoestische dark folk, schuwt Sonne Hagal het ook niet om elektronische elementen in hun muziek te mengen.

De Hagall rune werd tevens overgenomen door de SS (SS kopstuk Himmler en Adolf Hitler zelve waren lid van het occulte Thule gezelschap), met name voor de SS-Ehrenring (ook de doodshoofdring genaamd, in Nazi Duitsland werd dit symbool ook gebruikt als element in een SS huwelijksceremonie. Een heil (Hagal) aan de zon (Sonne) met andere woorden, waarbij de zon het goede belichaamt, en het andere ook staat voor de donkere zijde, chaos, pijn, angst en dood.

Het is algemeen geweten dat vele bands in het dark folk genre een (soms op het randje van de goede smaak balancerend) spelletje spelen met ‘foute’ symboliek. Maar in het geval van Sonne Hagal moet je geen uniformen of dergelijke verwachten, dit lijkt me gewoon een band die het heidense gedachtengoed hoog in het vaandel draagt, eerder dan minder fraaie vaandels. Sonne Hagal laat de muziek spreken, in plaats van zich te verschuilen achter een imago.

In het verleden sprak Sonne Hagal hieromtrent al duidelijke taal: “we’re not involved in political issues, especially no right-winged. So, if you’re a kind of nazi-scum: fuck off and die!”

Voor hun teksten vinden ze inspiratie bij natuurreligies, bewerken ze 18de en 19de eeuwse poëzie maar is er ook plaats voor eigen teksten.

Zowel op plaat als live waren er in het verleden al samenwerkingen met Kim Larsen, de betreurde Andreas Ritter (Forseti), Ian Read (Fire+Ice) en Matt Howden (Sieben).

Ook op Ockerwasser werden enkele gasten uitgenodigd, het roept geen verbazing te heten dat we in de credits de naam van Kim Larsen weer zien opduiken, de frontman van :Of The Wand And The Moon: is zonder twijfel de ‘hardest working man in dark folk business’, en laat hiermee zelfs John Murphy (o.a. Death In June) achter zich, die toch ook moeilijk stil kan blijven zitten.

Maar laat het ons nu eens eindelijk over Ockerwasser, die langverwachte derde langspeler van Sonne Hagal hebben.

Eigenlijk kunnen we er kort over zijn, net als zijn twee voorgangers is dit immers weer een heel sterk dark folk album geworden; dat nog maar eens bewijst dat ze hun rol als topspelers uit het genre met verve vervullen.

‘Morpheus’, is naast de Griekse god der dromen, een zeer mooi nummer op deze plaat, waar Sonne Hagal vocale steun krijgt van Ordo Equitum Solis’ zangeres Leithana.

Naast de gebruikelijke akoestische dark folkgitaarmuziek, hoor je ook viool, en op ‘Morpheus’ en ‘Silence’ is er plaats voor trompet.

Op ‘Thyme’ maakt men gebruik van elektronica, maar eerder als ondertoon, de band liet in het verleden al doorschemeren in een interview liefhebbers te zijn van het elektronische genre, en dit ook graag verwerken in hun eigen werk.

Ericah Hagle van Unto Ashes mag meezingen op ‘Gold’, Kim Larsen doet de backings op maar liefst drie nummers (‘The Shape Of Things To Come’, ‘Thyme’ en ‘Assassins’).

Dit ‘Assassins’ laat telkens een zweepslag horen, telkens na het zinnetje “Where is your God now?”, is dit Sonne Hagal’s protest tegen de velen doden die vallen en vielen in naam van het geloof?

De zomer loopt ten einde, en dat is een goede zaak voor dit herfstplaatje, al kan dit ook perfect dienen op het einde van een zomerdag, als soundtrack buiten rond het kampvuur, met ‘a german wine’ (dixit Death In June) in de nabijheid.

Sonne Hagal

Dimi Brands
20/08/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Programma Wave-Gotik-Treffen online

Het is nu echt aftellen geblazen. Over exact een week start in Leipzig het Wave-Gotik-Treffen, het grootste zwarte festival ter wereld. Na twee jaar afwezigheid om redenen die u intussen wel kent, is de 29ste editie een feit. Er worden niet minder dan 184 artiesten aangekondigd. Dat zijn er wat minder dan gewoonlijk, maar als je weet dat je ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Donder, Hel & Hagel viert kermis in de hel

In 2019 waren we laaiend enthousiast over 'Veel te lang beleefd geweest', het officiële debuut van de Leuvense anarchowavers Donder, Hel & Hagel. Het heeft even geduurd vooraleer er een opvolger aangekondigd werd, want in tussentijd is er uiteraard veel gebeurd. Een wereldwijde pandemie waarbij mensen opgesloten werden en ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : Gert vindt het tijd voor meer solidariteit

U zal het nog vaak horen: Gert brengt in augustus een nieuwe plaat uit getiteld 'Alles is nog niet verloren'. Wat u kan verwachten? 18 protestliedjes waarin onderwerpen als ongelijkheid, oorlog, corona, migratie en mentaal welzijn de revue passeren. Om u alvast te doen uitkijken naar die plaat, die volgens ingewijdenen de beste Gert-plaat ...

lees meer...
NIEUWS 27/05/2022 : R.I.P. Andrew 'Fletch' Fletcher, medeoprichter en keyboardspeler van Depeche Mode

Het voelt aan alsof het terug 2016 is > The Rapture all over again... Deze keer was het de beurt aan Andrew Fletcher, die de legendarische band Depeche Mode als bass- en keyboardspeler mee in de steigers zette. Samen met schoolkameraad Vince Clarke (later Yazoo en Erasure) was er eerst No Romance In China en na latere kennismaking ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2022 : Belgische parels op Sinner’s Day In Oostende

België is sedert de jaren 80 altijd al een notoire leverancier geweest van alternatieve muziek. Muziek die vaak wereldwijd op erkenning kon rekenen maar nooit echt sant in eigen land was. Enige erkenning volgt in het beste geval pas jaren of decennia later als de feiten het inzicht van de zeldzame professionele muziek journalist wel tot ...

lees meer...
INTERVIEW : Dubbelinterview met Feralia Planitia en Das Auge - ...dankzij onze overlappende smaak in muziek zijn we goed bevriend geraakt; muziek was onze cement, zeg maar…

Indien de naam Feralia Planitia, soloproject van Simona Dellamorte, u nog niks zegt dan verwijs ik u graag door naar de recensie van diens debuut EP (uitgebracht in 2021 door Desert Island Music) op deze site. Na dit dubbelinterview met Das Auge, soloproject van Hans Plasma, zal ze voor u nadien alvast geen onbekende meer zijn. Samen met de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Breaking Barriers: Pussy Riot, Hägar The Womb & Hetze - Punk is niet dood, of toch niet als het van Pussy Riot afhangt.

Pussy Riot is vandaag weer razend relevant. Sinds hun ontstaan voert Pussy Riot een kruistocht tegen Poetin, waardoor ze ook op de harde wijze konden kennismaken met het Russische repressieapparaat. Nu Rusland een ‘speciale militaire operatie’ begonnen is in Oekraïne, is de repressie tegenover andersdenkenden nog toegenomen. ...

lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...