casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.449 items

   

Sonne Hagal
Ockerwasser
Dark Folk / Apocalyptic Folk
20/08/2015 : Sonne Hagal - Ockerwasser
Luftschutz Entertainment  Luftschutz Entertainment
20/08/2015, Dimi Brands

Laat het ons even hebben over de zogenaamde Deutsche Gründlichkeit, ondergetekende zweert bij hoog en bij laag dat de Italianen de fier brandende dark folkfakkel in handen genomen hebben, getuige het aantal zeer sterke releases die al geruime tijd van die kant op ons afkomen, toch is het zo dat Duitsland nog steeds ook een sterke speler op deze markt is.

Neem nu bijvoorbeeld Sonne Hagal, ze draaien al 15 jaar mee in het dark folk wereldje, en om dit te vieren is er Ockerwasser, album nummer drie nog maar (naast wel nog een stapeltje singles/E.P.’s) voor deze band uit Brandenburg. De twee voorgangers ( Helfahrt (2002) en Jordansfrost (2008)) waren van een zeer hoog niveau, en door deze Gründlichkeit werden ze ook in vele harten van liefhebbers van het genre gesloten.

Gebruikelijke elementen die bon ton zijn in de dark folk scene vind je ook overvloedig terug bij Sonne Hagal: het verwijzen naar esoterische, occulte zaken, hun groepsnaam bijvoorbeeld heeft betrekking op de runentekens die gebruikt worden door de Armanenorde.

Hagal is de moederrune bij deze orde, die staat voor insluiting maar ook een potentieel voor groei bevat. Dit groeipotentieel wenden ze ook aan in hun muziek, want los van de typische akoestische dark folk, schuwt Sonne Hagal het ook niet om elektronische elementen in hun muziek te mengen.

De Hagall rune werd tevens overgenomen door de SS (SS kopstuk Himmler en Adolf Hitler zelve waren lid van het occulte Thule gezelschap), met name voor de SS-Ehrenring (ook de doodshoofdring genaamd, in Nazi Duitsland werd dit symbool ook gebruikt als element in een SS huwelijksceremonie. Een heil (Hagal) aan de zon (Sonne) met andere woorden, waarbij de zon het goede belichaamt, en het andere ook staat voor de donkere zijde, chaos, pijn, angst en dood.

Het is algemeen geweten dat vele bands in het dark folk genre een (soms op het randje van de goede smaak balancerend) spelletje spelen met ‘foute’ symboliek. Maar in het geval van Sonne Hagal moet je geen uniformen of dergelijke verwachten, dit lijkt me gewoon een band die het heidense gedachtengoed hoog in het vaandel draagt, eerder dan minder fraaie vaandels. Sonne Hagal laat de muziek spreken, in plaats van zich te verschuilen achter een imago.

In het verleden sprak Sonne Hagal hieromtrent al duidelijke taal: “we’re not involved in political issues, especially no right-winged. So, if you’re a kind of nazi-scum: fuck off and die!”

Voor hun teksten vinden ze inspiratie bij natuurreligies, bewerken ze 18de en 19de eeuwse poëzie maar is er ook plaats voor eigen teksten.

Zowel op plaat als live waren er in het verleden al samenwerkingen met Kim Larsen, de betreurde Andreas Ritter (Forseti), Ian Read (Fire+Ice) en Matt Howden (Sieben).

Ook op Ockerwasser werden enkele gasten uitgenodigd, het roept geen verbazing te heten dat we in de credits de naam van Kim Larsen weer zien opduiken, de frontman van :Of The Wand And The Moon: is zonder twijfel de ‘hardest working man in dark folk business’, en laat hiermee zelfs John Murphy (o.a. Death In June) achter zich, die toch ook moeilijk stil kan blijven zitten.

Maar laat het ons nu eens eindelijk over Ockerwasser, die langverwachte derde langspeler van Sonne Hagal hebben.

Eigenlijk kunnen we er kort over zijn, net als zijn twee voorgangers is dit immers weer een heel sterk dark folk album geworden; dat nog maar eens bewijst dat ze hun rol als topspelers uit het genre met verve vervullen.

‘Morpheus’, is naast de Griekse god der dromen, een zeer mooi nummer op deze plaat, waar Sonne Hagal vocale steun krijgt van Ordo Equitum Solis’ zangeres Leithana.

Naast de gebruikelijke akoestische dark folkgitaarmuziek, hoor je ook viool, en op ‘Morpheus’ en ‘Silence’ is er plaats voor trompet.

Op ‘Thyme’ maakt men gebruik van elektronica, maar eerder als ondertoon, de band liet in het verleden al doorschemeren in een interview liefhebbers te zijn van het elektronische genre, en dit ook graag verwerken in hun eigen werk.

Ericah Hagle van Unto Ashes mag meezingen op ‘Gold’, Kim Larsen doet de backings op maar liefst drie nummers (‘The Shape Of Things To Come’, ‘Thyme’ en ‘Assassins’).

Dit ‘Assassins’ laat telkens een zweepslag horen, telkens na het zinnetje “Where is your God now?”, is dit Sonne Hagal’s protest tegen de velen doden die vallen en vielen in naam van het geloof?

De zomer loopt ten einde, en dat is een goede zaak voor dit herfstplaatje, al kan dit ook perfect dienen op het einde van een zomerdag, als soundtrack buiten rond het kampvuur, met ‘a german wine’ (dixit Death In June) in de nabijheid.

Sonne Hagal

Dimi Brands
20/08/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/03/2019 : R.I.P. Dick Dale (1937-2019) King Of Surf Rock

Gitaarheld Dick Dale (echte naam Richard Anthony Mansour) stierf op 16 maart op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij werd geboren op 4 mei 1937 in Quincy (Massachusetts) en was van Libanese afkomst. Zijn oom, die in buikdansclubs speelde, leerde hem als kind darbouka spelen, de trechtervormige trommel, en oud, de Arabische luit. ...

lees meer...
INTERVIEW : JO QUAIL - Ik denk dat ik een beetje moeilijk te categoriseren ben.

Tijdens de tweede editie van Black Easter, in 2016, waren we met verstomming geslagen na het concert van Jo Quail. Enkel met haar cello (en een ingenieus looping-systeem) wist ze de zaal in te palmen en aardig wat nieuwe zieltjes te winnen. Organisator Ward De Prins had een goede band met de Londense, en zag er niet tegen op reisjes te maken ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Wave Gotik Treffen, de tickets zijn er !!

Ze zijn er de fel begeerde WGT tickets!! Dit jaar betaal je voor een ticket € 130... Ik weet het elk jaar een beetje meer maar je krijgt er wel enorm veel voor terug. Vijf dagen vertier en plezier, wat dus neerkomt op iets meer dan € 25 per dag en je reist nog eens gratis met het openbaar vervoer ook. Wilt u uw tent opslaan op de ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Even uw aandacht voor Creux Lies

Nooit van gehoord? Zonde. Ik vertoef tegenwoordig virtueel vaak in Amerika, makkelijk zat want geen visum nodig. Dat Trump daar mee verantwoordelijk is voor tientallen post punk bandjes die uit de onderbuik van een vertwijfelde en gespleten Amerikaanse samenleving de kop op steken, wel daar ben ik de man dankbaar voor. Laat dat dan ook het ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Hoe zou het nog zijn met... Mephisto Walz?

Mephisto Walz is een legende, tenminste voor zij die in de jaren 80 een boon hadden voor de death rock en gothic rock en in het bijzonder de Christian Death familie op de voet volgden. In Europa is er nog nauwelijks iets te horen over en van deze groep rond ex-Christian Death lid Bari Bari, al had de groep in de tweede helft van de jaren 80 ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Eindelijk; The Rope met album naar Europa!

Het is alweer van 2011 geleden toen ik bij Dark Entries meer dan aangenaam werd verrast door de titelloze ep van het Amerikaanse The Rope. Een ep die als een rariteit mag beschouwd in Europa. De review van dit bijzonder fijne schijfje leest u hier. Ik deelde zomaar even een 9 uit! Het vervolg “Water Rising” vond in eeste instantie ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : Wave Tension, de passie van Marc Frijns - Voor mij is een digitale release een bijproduct van een fysieke vinyl of cassette release.

Er zijn kwatongen die beweren dat de muziekbusiness dood is, anderzijds blijven de nieuwe groepjes bij Dark Entries binnen druppelen en blijven vooral underground labels, die nog worden opgericht uit liefde voor muziek, uit de grond schieten. Is deze dood dan wel zo definitief? Of is er nog hoop na de bombarderie van klaagzangen en negativiteit. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E

We worden oud. New wave is intussen 40 jaar, Dark Entries heeft er al 25 op de teller staan en zelfs Wool-E viert reeds zijn tiende verjaardag. Wool-E, dat is in de eerste plaats de Wool-E Shop, die in 2009 als online patenwinkel opende en sindsdien ook als cd-stand op heel wat optredens en festivals aanwezig was. Later werd Wool-E Shop ook ...

lees meer...
FOTO'S : Der Klinke - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : A Slice of Life - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dead High Wire - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : LAIBACH - Laibach is een parodie van zichzelf geworden

Laibach is een parodie van zichzelf geworden! En ze schamen zich er niet eens voor. Meer zelfs, ze hebben er bewust voor gekozen. Nog nooit blonk de groep zo uit in humor en zelfrelativering. Nu hernemen ze al nummers van ‘The Sound Of Music’, en alhoewel ze dat op hun karakteristieke onheilspellende toon doen, is het manifest ...