casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Solwein
Omnia Vincit Amor
Dark Folk / Apocalyptic Folk
13/03/2020 : Solwein - Omnia Vincit Amor
Lichterklang
13/03/2020, Dimi Brands

Vaak hebben we onze vrees uitgesproken wat betreft de toekomst van ons geliefde genre, neofolk. Geen paniekzaaierij, louter droevig stemmende vaststellingen wanneer blijkt dat grote evenementen zoals het Runes And Men festival in Leipzig er het bijltje bij neerlegt, en het genre op kleinere evenementen nog amper aan bod komt. Toch is er wat dat betreft een sprankeltje hoop want na de stilte is Runes And Men een nieuw leven begonnen, in Londen dit jaar en recentelijk nog waren we getuige van een hoopvol te noemen opkomst op Porta Nigra.

Maar toch zijn het voornamelijk gevestigde namen die een podium krijgen (begrijpelijk wanneer we de kant van de organisators bekijken) en tevens zijn het deze bekende namen die enkel nog platen lijken uit te brengen. Je moet geen wetenschapper zijn om te weten dat een tekort aan nieuw bloed onherroepelijk leidt tot bloedarmoede. Sporadisch steekt hier en daar wel eens een nieuwkomer de kop op, maar hier wordt zodanig weinig ruchtbaarheid aan gegeven, dat ze uiteindelijk rimpelloos vervagen in de plooien der tijd.

Maar net wanneer ons een dergelijke vorm van mismoedigheid overvalt, zien we daar een moedig manspersoon met de kin fier hemelwaarts geheven, een opgetrokken knie steunend op de rots van vertrouwen genaamd Lichterklang: Solwein!

Of deze man de redder van het genre zal blijken valt af te wachten. Feit is wel dat hij een oerdegelijk debuut heeft afgeleverd waarbij we zelfs naar analogie van de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal in de jaren 80) durven spreken van een NWOGN: New Wave Of German Neofolk!

Niet dat we meteen een grote druk op de schouders van Dennis DeBiase (inderdaad, deze man doet alles zelf bij Solwein) willen leggen, of zijn collega’s die even hard aan de weg timmeren in de vergeethoek willen plaatsen. Feit is wel dat Solwein met Omnia Vincit Amor een album bij elkaar heeft geschreven dat ook werkelijk klinkt als een sleutelalbum van een genre dat zijn tweede adem eindelijk lijkt te hebben gevonden.

Wat dit album zo speciaal maakt is de overduidelijk typische Duitse neofolk traditie van bands gelijk Sonne Hagal, Jännerwein en Forseti, maar daarenboven sluipt er bij bepaalde nummers ook een zuiderse invloed binnen, niet alleen muzikaal maar ook een keertje tekstueel wanneer Solwein zich waagt aan ‘Il Trionfo De Bacco E Arianna’, het gedicht geschreven door Lorenzo di Medici in de 15de eeuw en in de neofolkwereld onsterfelijk gemaakt dankzij de versie van Camerata Mediolanense. Je moet al heel goed naar de tekst luisteren om het te herkennen, en als je de titel niet zou zien, zou je zweren dat het een ander nummer betreft. Een originele cover met andere woorden, zo hebben we ze graag.

En het is net dit samengaan van de strikte Duitse natuurliefde en de meer zwierige en gevarieerde Italiaanse stijl wat dit tot een absolute voltreffer maakt. Moest er zoiets bestaan als een wereldkampioenschap neofolk dan waren beide landen ieder jaar steevast quasi zeker van een finaleplaats. Dit noord- en zuidelijk samengaan en de naam DeBiase indachtig vroeg ik de man ook of hij misschien Italiaanse roots had. Die waren er inderdaad, doch van het zevende knoopsgat. Of zoals hij het zelf zegt: “Ik ben even Italiaans als een Duitse “bratwurst”.”

Zo bundelt ook Omnia Vincit Amor netjes alle facetten die het neofolkgenre te bieden heeft: van uptempo (‘Meine Sonnenwende’, ‘Der Wandervogel’, ‘Die Mandelblüte’), melancholisch (‘Her Scars’) tot ingetogen (‘Love Into Feud’, ‘Gestutze Eiche’) en alles wat daar verder nog tussen zit.

Voor de volledigheid melden we nog even dat wanneer DeBiase niet zelf verantwoordelijk was voor de teksten, hij inspiratie vond bij de onvermijdelijke Friedrich Nietzsche (‘Nach Einem Nächtlichen Gewitter’), Herman Hesse (‘Gestutze Eiche’, waaraan verder nog acteur Fritz Stavenhagen zijn stem verleent), Max Haushofer (‘Meine Sonnenwende’), Otto Roquette (‘Der Wandervogel’) en dus Di Medici voor ‘Il Trionfo...’.

Laat die tweede golf voor de Duitse neofolk dus maar aanbreken, al is DeBiase nuchter (alhoewel) genoeg om te beseffen dat je het tegenwoordig met enkel muziek niet meer redt. De man lijkt iets te hebben met wijn, want we zagen reeds een uitnodiging passeren voor een concert inclusief wijnproeverij, en ook dit album kan je als speciale editie bekomen inclusief wijnglas. Een reden om het glas te heffen heeft u alvast met dit prachtalbum in uw collectie.

Solwein

Dimi Brands
13/03/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten