casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.422 items

   

Solwein
Omnia Vincit Amor
Dark Folk / Apocalyptic Folk
13/03/2020 : Solwein - Omnia Vincit Amor
Lichterklang
13/03/2020, Dimi Brands

Vaak hebben we onze vrees uitgesproken wat betreft de toekomst van ons geliefde genre, neofolk. Geen paniekzaaierij, louter droevig stemmende vaststellingen wanneer blijkt dat grote evenementen zoals het Runes And Men festival in Leipzig er het bijltje bij neerlegt, en het genre op kleinere evenementen nog amper aan bod komt. Toch is er wat dat betreft een sprankeltje hoop want na de stilte is Runes And Men een nieuw leven begonnen, in Londen dit jaar en recentelijk nog waren we getuige van een hoopvol te noemen opkomst op Porta Nigra.

Maar toch zijn het voornamelijk gevestigde namen die een podium krijgen (begrijpelijk wanneer we de kant van de organisators bekijken) en tevens zijn het deze bekende namen die enkel nog platen lijken uit te brengen. Je moet geen wetenschapper zijn om te weten dat een tekort aan nieuw bloed onherroepelijk leidt tot bloedarmoede. Sporadisch steekt hier en daar wel eens een nieuwkomer de kop op, maar hier wordt zodanig weinig ruchtbaarheid aan gegeven, dat ze uiteindelijk rimpelloos vervagen in de plooien der tijd.

Maar net wanneer ons een dergelijke vorm van mismoedigheid overvalt, zien we daar een moedig manspersoon met de kin fier hemelwaarts geheven, een opgetrokken knie steunend op de rots van vertrouwen genaamd Lichterklang: Solwein!

Of deze man de redder van het genre zal blijken valt af te wachten. Feit is wel dat hij een oerdegelijk debuut heeft afgeleverd waarbij we zelfs naar analogie van de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal in de jaren 80) durven spreken van een NWOGN: New Wave Of German Neofolk!

Niet dat we meteen een grote druk op de schouders van Dennis DeBiase (inderdaad, deze man doet alles zelf bij Solwein) willen leggen, of zijn collega’s die even hard aan de weg timmeren in de vergeethoek willen plaatsen. Feit is wel dat Solwein met Omnia Vincit Amor een album bij elkaar heeft geschreven dat ook werkelijk klinkt als een sleutelalbum van een genre dat zijn tweede adem eindelijk lijkt te hebben gevonden.

Wat dit album zo speciaal maakt is de overduidelijk typische Duitse neofolk traditie van bands gelijk Sonne Hagal, Jännerwein en Forseti, maar daarenboven sluipt er bij bepaalde nummers ook een zuiderse invloed binnen, niet alleen muzikaal maar ook een keertje tekstueel wanneer Solwein zich waagt aan ‘Il Trionfo De Bacco E Arianna’, het gedicht geschreven door Lorenzo di Medici in de 15de eeuw en in de neofolkwereld onsterfelijk gemaakt dankzij de versie van Camerata Mediolanense. Je moet al heel goed naar de tekst luisteren om het te herkennen, en als je de titel niet zou zien, zou je zweren dat het een ander nummer betreft. Een originele cover met andere woorden, zo hebben we ze graag.

En het is net dit samengaan van de strikte Duitse natuurliefde en de meer zwierige en gevarieerde Italiaanse stijl wat dit tot een absolute voltreffer maakt. Moest er zoiets bestaan als een wereldkampioenschap neofolk dan waren beide landen ieder jaar steevast quasi zeker van een finaleplaats. Dit noord- en zuidelijk samengaan en de naam DeBiase indachtig vroeg ik de man ook of hij misschien Italiaanse roots had. Die waren er inderdaad, doch van het zevende knoopsgat. Of zoals hij het zelf zegt: “Ik ben even Italiaans als een Duitse “bratwurst”.”

Zo bundelt ook Omnia Vincit Amor netjes alle facetten die het neofolkgenre te bieden heeft: van uptempo (‘Meine Sonnenwende’, ‘Der Wandervogel’, ‘Die Mandelblüte’), melancholisch (‘Her Scars’) tot ingetogen (‘Love Into Feud’, ‘Gestutze Eiche’) en alles wat daar verder nog tussen zit.

Voor de volledigheid melden we nog even dat wanneer DeBiase niet zelf verantwoordelijk was voor de teksten, hij inspiratie vond bij de onvermijdelijke Friedrich Nietzsche (‘Nach Einem Nächtlichen Gewitter’), Herman Hesse (‘Gestutze Eiche’, waaraan verder nog acteur Fritz Stavenhagen zijn stem verleent), Max Haushofer (‘Meine Sonnenwende’), Otto Roquette (‘Der Wandervogel’) en dus Di Medici voor ‘Il Trionfo...’.

Laat die tweede golf voor de Duitse neofolk dus maar aanbreken, al is DeBiase nuchter (alhoewel) genoeg om te beseffen dat je het tegenwoordig met enkel muziek niet meer redt. De man lijkt iets te hebben met wijn, want we zagen reeds een uitnodiging passeren voor een concert inclusief wijnproeverij, en ook dit album kan je als speciale editie bekomen inclusief wijnglas. Een reden om het glas te heffen heeft u alvast met dit prachtalbum in uw collectie.

Solwein

Dimi Brands
13/03/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...