casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Snow Palms
Land Waves
Ambient - Glitch / IDM - Hedendaags klassiek
10/01/2021 : Snow Palms - Land Waves
Village Green  Village Green
10/01/2021, Dimi Brands

Marimba, xylofoon, glockenspiel, synthesizer, elektrisch orgel, piano, drums, percussie, klarinet, basklarinet, fluit, sopraan saxofoon en diddley bow... Kosten noch moeite werden gespaard om het derde album van Snow Palms in te blikken.

Het is het eerste album na het vertrek van Christopher Leary, waardoor Snow Palms tegenwoordig bestaat als duo, nadat David Sheppard in 2017 Matt Gooderson (zie ook Infadels) uitnodigde deel te nemen.

Bij het zien van al deze instrumenten werden we reeds op voorhand nerveus, en maar weer eens blijkt hoe goed we onszelf kennen: hetzelfde nerveuze gevoel maakt zich van ons meester wanneer we naar Land Waves luisteren.

Zeker het eerste nummer (‘Atom Dance’) dat hotst en klotst als een opgedreven Titanic hopen we niet te vaak te moeten terughoren. ‘Everything Ascending’ lijkt iets van beterschap in zich mee te dragen, al blijft het lang aanslepende repetitieve karakter van het nummer uiteindelijk toch een dooddoener te zijn. Zet hier een rustige beat onder en je krijgt iets dat weg heeft van de meest mellow (lees tussen de regels door: saaie) nummers van Underworld.

Datzelfde Underworld is trouwens een van de invloeden van Snow Palms, dit naast Midori Takada, Caterina Barbieri, Brian Eno (Sheppard schreef trouwens de biografie On Some Faraway Beach: The Life And Times Of Brian Eno) en Hannah Peel. Maar meer specifiek waren de albums Music In 12 Parts en Music With Changing Parts (Philip Glass) en Music For Mallet Instruments, Voices And Organs (Steve Reich) bepalend voor het geluid van Snow Palms. Het duo wijst op de meditatieve aard van het album, al moeten wij toch nog wat obstakels overwinnen om hierbij tot rust te kunnen komen.

Snow Palms maakt muziek door niet bij een concept te beginnen maar met het proces zelf. Hun geluid, hedendaags klassiek in de meest brede zin van het woord (chill out ambient/IDM is net zo goed op zijn plaats) haalt elementen uit het minimalisme van de jaren 60, exotica (door het gebruik van traditionele instrumenten uit Afrika en Zuidoost-Azië) en ambient.

Goodersons vrouw Megan werd ook bij de plaat betrokken om deze te voorzien van vocalen, en dat blijkt een goede zet te zijn: ‘Evening Rain Gardens’ klinkt aanvankelijk als een slaapliedje. Eentje van het soort waarbij we hopen inderdaad snel in slaap te vallen, tot wanneer plots de stem van Megan doorbreekt.

Zij was tijdens de opnames zwanger, het verklaart misschien waarom het gros van de nummers klinken alsof ze gemaakt werden met als doeleinden om baby’s te doen kirren.

Want de hoop die opflakkerde wordt tijdens het titelnummer terug de kop ingedrukt. Ook hier op het einde weer de woordeloze zang van Megan, doch minder tot de verbeelding sprekend deze keer. Op het einde krijgen we nog drie kortere nummers, waarvan alleen ‘White Cranes Return’, weeral dankzij de vrouwelijke rots in de branding erin slaagt om enige indruk te maken.

Snow Palms

Dimi Brands
10/01/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...