casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Sleep Research Facility
Stealth
Dark Ambient - Drone - Experimental - Veldopnames
28/03/2013 : Sleep Research Facility - Stealth
Cold Spring  Cold Spring
28/03/2013, Henk Vereecken

Achter het Schotse project Sleep Research Facility zit ene Kevin Doherty, een dark ambient artiest uit Glasgow, die zich toelegt op ‘sleep-conducive’ beatloze ambient muziek, die dus slaapbevorderlijk moet werken (‘sleep-conducive’ in het Engels dus, let wel; dit is niet hetzelfde als ‘slaapverwekkend’ :-) ). Zijn veellagige soundscapes bevatten geen ritmische elementen (een enkele uitzondering buiten beschouwing gelaten), maar zijn opgebouwd uit een soort expanderende ruimtelijke geluiden. De thema’s hebben daarbij vaak een vervreemdend effect op de luisteraar.

Sleep Research Facility exploreert de noties van bewustzijn en perceptie in het onderbewuste en het onbewuste van de luisteraar. Met de focus in de eerste plaats op geluid dat verstoken blijft van energie gebaseerd op ritme. Het doel is om een luisteromgeving te scheppen waarin de muziek simpelweg textuur toevoegt aan de stilte. Sleep Research Facility is de idee genegen dat muziek zich kan beperken tot enkel het fabriceren van geluid en afziet van enige notie van de compositionele architectuur, wat resulteert in geluid dat de aandacht van zichzelf wegtrekt en zo ruimte laat voor de luisteraar om zich op andere dingen te focussen of om zich gewoon op helemaal niets te focussen. De luisteraar kan daarbij, afhankelijk van de omstandigheden, actief of passief luisteren. Ja, er is blijkbaar allemaal goed over nagedacht en hopelijk volgt u nog.

Het nieuwe album “Stealth” is het vijfde album van Sleep Research Facility sinds het debuut “Nostromo” uit 2001 en deze release is volledig opgebouwd uit geluidsopnames gemaakt tijdens het onderhoud van een Northrop-Grumman B-2 stealthbommenwerper in een hangar van een U.S. Air Force basis in Cambridgeshire, Engeland. Ja, het is bijna 1 april, maar we maken u niets wijs!

De stealth technologie werd ontwikkeld in de tweede helft van vorige eeuw om een onzichtbare (voor de radar) en onhoorbare bommenwerper te produceren. Kevin Doherty slaat met deze opnames aan het mixen en het editen en gebruikt voor het album dus enkel en alleen dit bronmateriaal en niets anders. Met andere woorden: er is geen sprake van het gebruik van enig muziekinstrument, ook niet van enige additionele elektronische geluiden afkomstig van een of ander muziekprogrammaatje of zo. Niets van dat alles.

Je moet er maar opkomen! Maar toch, helemaal origineel is deze aanpak niet. Zo maakte Aube (het alter ego van de Japanner Akifumi Nakajima) in de jaren ’90 reeds meerdere albums met enkel het geluid van water als bron. En hij deed dit concept nog een aantal keer over met onder andere “Cardiac Strain” (1997) met enkel de menselijke hartslag als bronmateriaal, “Blood-Brain Barrier” (2000) met enkel hersengolven, “Métal de Métal” (1996) (enkel metaal) en warempel “Pages From The Book” (1998) met – jawel - enkel de bijbel als bronmateriaal (geritsel en gescheur van bijbelbladen waarbij uiteindelijk een bijbel aan flarden wordt gescheurd, de limited edition bevatte zelfs een originele pagina van de bijbel die werd gebruikt als bronmateriaal om te samplen).

Nu weet ik niet zeker of Sleep Research Facility zich voor "Stealth" door Aube liet inspireren, maar het zou heel goed kunnen. Het lijkt me niet onwaarschijnlijk. Nu dient wel gezegd dat Sleep Research Facility de Aube aanpak van te werken met geluidsmateriaal uit één enkele bron niet voor de volle 100% volgt, want tussen de lagen gemixte en geëdite geluiden afkomstig van de onderhoudsbeurt van de stealth, worden af en toe door ruis en atmosferische storingen nauwelijks verstaanbare – en trouwens gecodeerde - radioberichten gemixt. Betreft het hier radioverkeer tussen een stealthbommenwerper en zijn basis? Het valt te veronderstellen, maar naar de herkomst en authenticiteit van deze opnames hebben we eigenlijk het raden.

Wat er ook van zij, het uiteindelijke resultaat is een klein uurtje extreem minimale en volslagen amelodieuze drone die dus ‘slaap inducerend’ moet werken. Kwatongen zouden kunnen beweren dat dit zo saai is dat je er spontaan van in slaap valt, maar dat vind ik dus echt niet: met zijn zacht zoemende geluiden is dit een intrigerende en relaxerende soundscape. En wie zich volledig kan ontspannen, durft wel eens in slaap te vallen, ja…

“Stealth” (57 minuten speelduur) bevat in totaal 5 tracks met als titels “Stealth1”, “Stealth2”, “Stealth3”, “Stealth4” en “Stealth5”. Het zijn vijf lange soundscapes vol gezoem en gebrom met een lengte van 10 tot 14 minuten.

Het gevoel dat ik krijg bij deze zoemende dronescapes is wel erg dubbel, want dit ganse concept heeft natuurlijk iets heel contradictorisch. Enerzijds hebben we het interessante concept van het genereren van rustgevende en slaap inducerende geluiden met een hoogtechnologische machine. Anderzijds, in oorlogsgebied zou het zachte gezoem van een stealth bommenwerper - stel dat je het kon horen, want het is juist het quasi geluidloze van dit hoogtechnologische ding dat het net zo verraderlijk maakt - natuurlijk allesbehalve rustgevend werken, maar eerder een adrenalinestoot uitlokken, zo gigantisch dat van slapen gedurende vele uren geen sprake meer zou zijn.

En de ganse ethische kwestie is natuurlijk nog veel ingewikkelder en grotesker dan dit. Nog een bedenking: de research- en ontwikkelingskosten die leidden tot dit technologisch hoogstandje maakten het vliegtuig zo waanzinnig duur (aankoopprijs meer dan 2 miljard dollar per stuk) dat het letterlijk zijn gewicht in goud waard is! En dat allemaal voor een tuig dat wordt ingezet om op zo gesofisticeerd mogelijke wijze mensen af te slachten met bommen. De stealth kan trouwens gewoon conventionele bommen droppen, maar indien gewenst even goed nucleaire.... Enfin, als je daar allemaal over nadenkt, slaap je al wat minder gerust, rustgevend zoemende drones op of neer…

Bij de eerste 1000 copies van “Stealth” krijgt u er trouwens nog een bonus-cd bij: “Source” (46 minuten speelduur) met – jawel – het originele, onbewerkte opgenomen materiaal waaruit “Stealth” werd vervaardigd. Dit bonus schijfje bevat eveneens 5 tracks: “Source1” - “Source5”. “Source1” duurt amper 48 seconden en bevat het bronmateriaal van de gebruikte radioberichten. Al de rest is dus het gezoem van de stealth in zijn hangar. Het is wel grappig dat ik bij de eerste luisterbeurt, totaal onvoorbereid en onbevangen (want ik had nog niets van research gedaan en was zelfs nog niet bekend met Sleep Research Facility), een lichte voorkeur had voor het tweede schijfje “Source”, wat dus achteraf de originele, ongeëdite field recordings bleken te zijn. Niet dat ik daarmee wil suggereren dat het mix- en editwerk van onze vriend Kevin Doherty geen meerwaarde zou bieden, ik zou niet durven.

Is dit nu een intrigerende soundscape steunend op een razend interessant concept of is gans dat ‘concept’ gewoon dikke bullshit en zijn de geluiden van een zoemende stealth eenvoudigweg zo saai dat je er gewoon vanzelf bij in slaap valt? Ik zou zeggen, klik eens op een van de dronescapes hieronder en oordeelt u gewoon zelf!

Website

Facebook

Myspace

Stealth3Stealth2

Henk Vereecken
28/03/2013

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st#3 - Eigenzinnigheid en serendipiteit

Trouwfe(e)st#3. Het is ondertussen al lang geen trouwfeest meer, maar de verjaardag van een trouwfeest. Toen Dimi en Sigrid twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, vonden ze er immers – als liefhebbers van dark ambient en neofolk – niets beter op dan een aantal van hun lievelingsgroepen uit te nodigen om hun hoogdag te ...

lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massaal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...