casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Skeldos
Ilgės -Caretakers Of Yearning
Dark Ambient - Drone
27/05/2019 : Skeldos - Ilgės -Caretakers Of Yearning
The Epicurean  The Epicurean
27/05/2019, Dimi Brands

Anemone Tube, Jarl en Monocube verdiepten zich in het werk van Bruegel, een andere artiest op Anemone Tube’s Epicurean label, de Litouwer Vytenis Eitminavicius alias Skeldos laat ons kennismaken met een schrijver uit zijn land: Antanas Škėma (°1910-+1961).

Škėma schreef maar één roman, White Shroud (1958), doch deze wekte levendige literaire discussies op. De meeste recensenten beschouwden White Shroud als een interessant creatief experiment dat probeerde de Litouwse fictie via een onbetreden pad te leiden. De roman volgt een verbannen Litouwse dichter genaamd Antanas Garšva die, net als Škėma zelf, werkt als een liftoperator in New York. De auteur onderzoekt vervreemding, trauma en creativiteit door het personage van Garšva en zijn tragische ervaringen die uiteindelijk tot waanzin leiden. Terwijl de onmiddellijke actie iets meer dan een dag duurt, behandelt het verhaal de hele geschiedenis van Garšva, van de vroege kindertijd, via de interbellum periode, de bezetting en vluchtelingenkampen in Europa tot het nieuwe leven in de VS. De roman is deels autobiografisch.

Antanas Škėma gebruikt het vernieuwende voorlichtingsverhaal voor de Litouwse literatuurstroom van bewustzijn met groot succes en creëert zijn eigen stijl. De roman wordt gedefinieerd door ironie, occasioneel surrealisme, onverwachte metaforen, acute stilistische contrasten waarin lyrische en esthetisch delicate bekentenissen plotseling plaats maken voor grove, cynische beelden en een breed spectrum van intertextuele culturele allusies. Op technisch niveau speelt de auteur vaak met de klanken van woorden, ontkoppelt fonemen van hun letterlijke betekenis, en drukt ook de culturele botsing uit door de Amerikanisering van taal.

Om maar te zeggen dat we met het ons volstrekt onbekende Skeldos niet alleen een muzikale ontdekking doen.

Geïnspireerd door de gedichten van Škėma en spiritueel gecontextualiseerd door een reis naar Zuidoost Azië en het daarbij horende dagboek van hoop en wanhoop, de nabijheid en alomtegenwoordigheid van de dood nam Eitminavicius Ilgės op in de periode 2015-2018. Aangezien Ilgės slechts drie nummers bevat is dat ruim drie jaar per song, redeneert de analist in ons. Maar net zoals de “verhalen van alledaagse waanzin”, om er een andere schrijver bij te betrekken (Bukowski voor de literatuurleken) traag onder de huid kruipen zo nemen ook de drie nummers op Ilgės alle tijd om littekens in de ziel te kerven.

Door het gebruik van akoestische instrumenten zoals accordeon, Litouwse zither, gitaar en viool als geluidsbronnen klinkt de ambient/drone van Skeldos verrassend folky. Het gekraak en de resonante echo’s van deze instrumenten klinken hier dan ook niet als een gebrek, maar zorgen dat de mooie composities er nog meer in slagen de luisteraar mee te slepen.

Met ‘Melas (A Lie)’ vangt de reis door de ziel aan, en al snel blijkt dat deze ervaring diep zal gaan. De aandachtige luisteraar zal misschien opvallen dat deze diepgravende ambient rond de hoop draait dat er iets belangrijks is naast onze desolate routine.

Titeltrack ‘Ilgės (Caretakers Of Yearning)’ is zo mogelijk nog kalmer. We horen een verre echo van onberekenbare geluiden en een zeer aangename stem die in het Litouws een tekst voordraagt.

Deze twee nummers stonden vorig jaar al op een cassette die Skeldos in eigen beheer uitbracht, op de cd krijg je er als extra nummer nog ‘Blunkantys Sodai (Fading Gardens)’ bovenop, dat de zelfde weg van zijn twee voorgangers opgaat, doch op een meer sombere en treurige wijze.

Een behoorlijk groeiplaatje, maar wel eentje van het soort dat een verrijking voor je leven kan vormen.

Skeldos

Dimi Brands
27/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...