casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.060 items

   

Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар)
Practice Of Personal Use Of Emptiness Or Sensible Games (Практика Использования Пу
Ambient - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Ethereal / Heavenly Voices - Folk / Ethnic / Tribal - Industrial
12/09/2020 : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - Practice Of Personal Use Of Emptiness Or Sensible Games (Практика Использования Пу
COD Noizes  COD Noizes
12/09/2020, Dimi Brands

De Russische groep Шесть Мёртвых Болгар (omgezet in Latijns schrift wordt dit Six Dead Bulgarians) blijkt zeker in onze Westerse wereld een goed bewaard geheim, iets wat wij na het horen van hun meest recente album Практика Использования Пустоты В Личных Целях graag verandert zouden zien.

Samen met hun vriend Anton Kovalev richtten de broers Alexei en Alexandr Chulkov de groep op in de havenstad Archangelsk, halverwege de jaren 90. Zonder ook maar enige vorm van muzikale educatie stortten deze drie jongelingen zich op het maken van old school industrial noise (de eerste opnames werden in een autogarage gemaakt, met als instrumenten alle voorwerpen die aldaar voorhanden waren) en psychedelische avant-garde.

Al snel werden tal van albums uitgebracht, en stilaan kon men in thuisland Rusland op enige populariteit rekenen, wat resulteerde in concerten op verschillende festivals.

In 2001 stierf Alexei. Alexandr verzamelde samples van zijn jongere broer en maakte hiermee het album Непосредственно перед реинкарнацией.

Hoewel niet veel later Andrey Komarov zich bij de groep voegde, werd de aanvankelijk hoge productiviteit na de dood van Alexei beduidend teruggeschroefd. Zo nu en dan verscheen in deze periode nog wel eens een album, en ook enkele samenwerkingen met de meer gekende landgenoten van Moon Far Away zijn de moeite van het vermelden waard.

Door de jaren heen en ook nog tijdens de jaren die nog zouden volgen evolueerde Six Dead Bulgarians logischerwijs als groep, maar dat niet alleen: ook aan het geluid werd flink gesleuteld, waardoor album na album aan een steeds meer eigenzinnig geluid gesleuteld werd, dat tegenwoordig elementen uit tal van genres plukt: naast de industriële basis te weten: dark folk, ritual, drone, ambient, traditionele liederen,...

COD Noizes was zo vriendelijk om ons maar liefst 6 albums van dit project op te sturen, wat natuurlijk een mooi beeld schetst van hun evolutie. Verwacht je binnenkort dus maar aan een flinke lading Шесть Мёртвых Болгар hier op Dark Entries!

Beginnen doen we met hun meest recente worp Практика Использования Пустоты В Личных Целях (een hele mondvol die, als we deze woorden ingeven op Google Translate de nogal krakkemikkige vertaling “De praktijk om de leegte voor persoonlijke doeleinden te gebruiken” oplevert.)

Veel leegte hebben we bij dit album echter niet ervaren. Integendeel, het betreft hier een goed gevuld album (zowel letterlijk (goed voor een uurtje muziek) als figuurlijk (wat rijk aan geluiden betreft zit je hier meer dan goed), waar een enorme warmte vanaf straalt.

De groep wordt heden ten dage gevormd door Petr Abysov (analoge synthesizers), Mikhail Carlos (percussie, fluiten, swarmandal (Indiaanse harp) en tanpura), Fedor Bagretsov (gitaar). Ksenia Chulkova en Alexey Sheptunov (Moon Far Away) zorgen voor de gezongen stukken.

Oprichter Alexandr Chulkov was naast het leveren voor het concept van het album verder druk in de weer met de arrangementen, het opnemen, mixen en masteren van de plaat. Wat dat concept betreft wordt het album opgedeeld in episodes waaraan Dmitry Rassakazov de zang verzorgt, korte verhalen (geschreven door Vadim Ertsev (Radio Nonexistence) over digitale media en de gevaren van alcohol worden verteld door respectievelijk Andrei Turusinov en Sergey Zhigaltsov. Dmitry Chulkov (we vermoeden het zoontje van Alexandr?) speelt de rol van het verwonderde jongetje.

Dit concept brengt ook met zich mee dat Six Dead Bulgarians deze keer besloot om veel verder te gaan dan hun reeds traditionele experimenten met langs de ene kant industrial en langs de andere kant landelijke volksmetafysica.

Zo krijgen zes tradiotionele liederen van de Pomoren een Six Dead Bulgarians behandeling. Het resultaat komt gevaarlijk dicht bij Dead Can Dance, al dienen we hier snel bij te zeggen dat het hier dan wel een originele benadering betreft, en niet de slappe afkooksels ervan die doorgaans de affiche van een festival als Castlefest vullen. Moon Far Away kan ook en dit niet alleen door de bijdrage van Alexey Sheptunov gelden als een referentiepunt. Maar bovenal valt hetgeen Six Dead Bulgarians hier presteert met niets te vergelijken, als er iets is wat deze plaat kenmerkt is het wel zijn originaliteit.

De Pomoren zijn de bewoners van het Russische Noorden, meer bepaald in de landstreek Pomorje. Van oorsprong zijn Pomoren Russische migranten, die zich vestigden aan de kusten van de Witte Zee en in de uitgestrekte gebieden van ruwweg de tegenwoordige oblast Archangelsk en Vologda. Ze stonden bekend als zwijgzame doorzetters, die hadden leren leven met de harde levensomstandigheden van het Noorden. Omdat het Russische Noorden gevrijwaard is gebleven van het Tataars-Mongoolse Juk (13e en 14e eeuw) en van de lijfeigenschap, waren de Pomoren vrije, onafhankelijke mensen en hadden ze een andere psychologie dan de Russische boeren in Midden- en Zuid-Rusland. We maken kennis met heksen en tovenaars uit de sagen van dit volk, we nemen deel aan natuurlijke etnische riten maar merken evenzeer het voortdurende aspect van verandering op. We mogen dan wel met onze benen stevig in traditionele grond staan, tevens is ieder nummer in een modern electronisch jasje gegoten. Dit op een bijzonder merkwaardig te noemen natuurlijke wijze, die geen enkele keer als geforceerd aanvoelt.

Met instrumenten als de swarmandal en tanpura worden Indische geluiden omarmt, al drukken ze niet dominant hun stempel op het rijke totaalgeluid dat Шесть Мёртвых Болгар op Практика Использования Пустоты В Личных Целях tentoonspreidt. Ieder geluidje draagt immers bij tot het grote geheel, en in dat grote geheel gebeurt er zodanig veel dat het opsplitsen in losse elementen afbreuk hieraan zou doen. Dat Шесть Мёртвых Болгар op Практика Использования Пустоты В Личных Целях dan een ingewikkeld album is, zou je gemakkelijk kunnen denken. Maar niets is minder waar. Het kan tegenstrijdig klinken maar ondanks al het voorgaande krijg je een uiterst toegankelijk album in de plaats. Het vermengen van hedendaagse electronica met de oeroude traditionele liederen speelt hierin uiteraard een grote rol. Het is eerder een denkbeeldige brug die tussen de regels naar hindoeïstische goden als Shakti en Shiva geslagen wordt. Of hoe de dronken Russische boer net zozeer als deze godheden vernietigende krachten heeft.

Een puzzel die als vanzelf in elkaar valt, zo zal Практика Использования Пустоты В Личных Целях zich aan de luisteraar openbaren. Hiervoor zullen zelfs niet veel luisterbeurten nodig zijn, want op het vlak van tegelijkertijd mystieke, transcendentale als helse klanken haal je hiermee een topalbum in huis. Woorden van lof ook voor het zeer verzorgde digipak met uitgebreid ingelijmd boekje. Kenners van het cyrillisch schrift houden er een flinke brok leesvoer aan over, wij moeten u helaas het antwoord schuldig blijven op de vraag wat er precies geschreven staat. Het kan de pret niet drukken, want het aangeboden muzikale maakt veel, om niet te zeggen alles, goed.

Шесть Мёртвых Болгар (Six Dead Bulgarians)

Dimi Brands
12/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 23/05/2022 : Vaselyne covert op Shame EP

En dat is niets om ook maar een klein greintje schaamte voor te kennen, want schaamte is de schaduw van de liefde. Vaselyne, het buiten proporties aanstekelijke duo met Yvette Winkler en Frank Weyzig bereidt zich voor op een album dat er tegen 3 juni staat aan te komen. The Sea Says mag alvast iets zijn om naar uit te kijken. Getuige daarvan ...

lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 21/05/2022 : ‘Black Planet’: Nieuw boek over de opkomst van The Sisters of Mercy!

The Sisters Of Mercy zijn ongetwijfeld een van de meest invloedrijke bands van de zwarte scene. Nu verschijnt "Black Planet", een nieuw boek over de opkomst van de band. Weeral een boek hoor ik je zetten? Klopt, dit is zeker niet het eerste. Deze ‘Black Planet’ staat bol met interviews die een nieuw licht werpen op de ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : R.I.P. Vangelis (1943-2022)

We zijn nog niet bekomen van de dood van Klaus Schulze en daar legt een andere grondlegger van de synthesizermuziek het loodje. De Griek Evángelos Odysséas Papathanassíou (Vangelis) werd geboren op 29 maart 1943. Vangelis was een autodidact die amper noten kon lezen. In zijn twintiger jaren raakte hij al enorm ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Wijzigingen aan Sinner’s Day line up zomer en winter

Wellicht was u reeds op de hoogte van de hospitalisatie van Front 242 zanger Jean-Luc De Meyer. Een aantal concerten van Front 242 werden hierdoor reeds geannuleerd en ook de geplande passage op Sinner’s Day van vrijdag 24 juni aanstaande verdwijnt nu van de agenda. Het concert werd verschoven naar de wintereditie van Sinner’s ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Gert viert drie jaar nuchterheid met gratis downloads uit komende plaat

20 mei is een speciale dag voor Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk of Gertje Anarchie. Gert is dan namelijk exact drie jaar gestopt met drinken. Dat viert hij uiteraard met muziek. Gert heeft namelijk net een nieuwe plaat ingeblikt die in augustus zal verschijnen. Het is naar de mening van al wie hem al heeft gehoord de beste Gert-plaat aller ...

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
INTERVIEW : HÄGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op zaterdag 20 mei spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Hägar The Womb zal er optreden, samen met Pussy Riot en Hetze. Hägar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...