casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар)
It's Not Fearful In The Bunker (В Бункере Не Страшно)
Ambient - Avant-Garde - Dark Ambient - Experimental - Industrial - Noise
03/02/2021 : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - It's Not Fearful In The Bunker (В Бункере Не Страшно)
COD Noizes  COD Noizes
03/02/2021, Dimi Brands

De naam Six Dead Bulgarians klinkt u niet onbekend in de oren? Proficiat, dan kunnen we stellen dat u over een uitmuntende muzieksmaak beschikt. Mogelijk was ook dat u simpelweg een tijdje geleden bij de les was toen we de eerste drie delen uit deze reeks op COD aan een nader onderzoek onderwierpen.

In chronologische volgorde bracht het Russische label oude tapes terug op cd uit. Een slimme zet, want deze zeer moeilijk te verkrijgen kleinoden zijn duidelijk veel meer dan louter hebbedingetjes.

Zoals het een goede leerling betaamt ging u na onze drie teksten nadien zelf op onderzoek uit, om vast te stellen dat het wat deze heruitgaves betreft om vijf stuks in totaal gaat.

We waren ze heus nog niet vergeten, maar omdat nog tal van recente(re) albums smeekten om een review, werden ze even op de lange baan geschoven.

Doch, liefhebbers van deze zes dode Bulgaren die in levenden lijve drie Russen bleken te zijn en aanhangers van het (post) industriële genre tout court manen we wederom aan om aandachtig de oren te spitsen omdat we de draad terug oppikken en ons dieper ingraven in het geluid van de Russische havenstad met de welluidende naam Archangelsk.

Je kan deze anthologie (zo mogen we het toch wel noemen) beluisteren in chronologische volgorde.Op die manier krijg je een mooi beeld van de evolutie van de groep, doch we pleiten graag voor een volgorde die minder het geijkte pad volgt.

Fans van Star Wars vinden het niet abnormaal dat een telling aanvangt bij het nummer vier, en ook in het geval van deze reeks raden we aan om even uw numerieke logica om te wisselen voor die van de science fiction klassieker.

Het vierde deel, В Бункере Не Страшно oftewel It’s Not Fearful In The Bunker, laat immers Six Dead Bulgarians op hun best horen en dit verspreid over twee schijfjes.

Het album verscheen oorspronkelijk in 1996 op (dubbel) cassette. De cassettes mochten elkaar in die tijd wel zeer snel opvolgen, toch horen we duidelijk (iets wat deze reeks ook duidelijk maakt) een groep die steeds meer en meer richting de top van hun kunnen aan het uitgroeien was.

Dat er aan variatie geen gebrek was bij deze Russische post-industrialisten dat leerden ons de reeds voorgaande edities. Maar dat er altijd wel een schepje bovenop gedaan kan worden bewijst В Бункере Не Страшно met verve.

Het eerste schijfje lijkt rechtstreeks opgenomen in de productiewinkels van de stervende Sovjet-kolos of in de naar lijken en roet stinkende crematoria aldaar. Hysterisch gelach en pijn, geschreeuw en gefluister worden tegen een achtergrond geplaatst die zich laat omschrijven als een paranoïde collage van mechanische percussie, prehistorische noise, het rinkelen van muziekdoosjes, kinderliedjes, sirenes van de burgerbescherming, samples uit films en dark ambient die rechtstreeks uit het graaf lijkt op te stijgen. Noem het gerust het visitekaartje van zowel de post-industrial als die van het post-Sovjet tijdperk.

Het tweede schijfje gooit het roer helemaal om en laat industriële geluiden horen die eveneens veel gemeen hebben met (experimentele) minimal wave en meer reguliere ambient. Persoonlijk minder mijn ding, maar een toonbeeld van de veelzijdigheid van deze zelfverklaarde ‘Bulgaren’.

Dus, kort samengevat: wens je kennis te maken met het oude materiaal van Six Dead Bulgarians en je aan slechts 1 van de edities uit deze vijfdelige reeks wagen, begin dan voor een rijk en gevarieerd overzicht met В Бункере Не Страшно. De kans dat u nadien alsnog de resterende vier delen in huis haalt, achten we aan de hoge kant.

Six Dead Bulgarians

Dimi Brands
03/02/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten