casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар)
It's Not Fearful In The Bunker (В Бункере Не Страшно)
Ambient - Avant-Garde - Dark Ambient - Experimental - Industrial - Noise
03/02/2021 : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - It's Not Fearful In The Bunker (В Бункере Не Страшно)
COD Noizes  COD Noizes
03/02/2021, Dimi Brands

De naam Six Dead Bulgarians klinkt u niet onbekend in de oren? Proficiat, dan kunnen we stellen dat u over een uitmuntende muzieksmaak beschikt. Mogelijk was ook dat u simpelweg een tijdje geleden bij de les was toen we de eerste drie delen uit deze reeks op COD aan een nader onderzoek onderwierpen.

In chronologische volgorde bracht het Russische label oude tapes terug op cd uit. Een slimme zet, want deze zeer moeilijk te verkrijgen kleinoden zijn duidelijk veel meer dan louter hebbedingetjes.

Zoals het een goede leerling betaamt ging u na onze drie teksten nadien zelf op onderzoek uit, om vast te stellen dat het wat deze heruitgaves betreft om vijf stuks in totaal gaat.

We waren ze heus nog niet vergeten, maar omdat nog tal van recente(re) albums smeekten om een review, werden ze even op de lange baan geschoven.

Doch, liefhebbers van deze zes dode Bulgaren die in levenden lijve drie Russen bleken te zijn en aanhangers van het (post) industriële genre tout court manen we wederom aan om aandachtig de oren te spitsen omdat we de draad terug oppikken en ons dieper ingraven in het geluid van de Russische havenstad met de welluidende naam Archangelsk.

Je kan deze anthologie (zo mogen we het toch wel noemen) beluisteren in chronologische volgorde.Op die manier krijg je een mooi beeld van de evolutie van de groep, doch we pleiten graag voor een volgorde die minder het geijkte pad volgt.

Fans van Star Wars vinden het niet abnormaal dat een telling aanvangt bij het nummer vier, en ook in het geval van deze reeks raden we aan om even uw numerieke logica om te wisselen voor die van de science fiction klassieker.

Het vierde deel, В Бункере Не Страшно oftewel It’s Not Fearful In The Bunker, laat immers Six Dead Bulgarians op hun best horen en dit verspreid over twee schijfjes.

Het album verscheen oorspronkelijk in 1996 op (dubbel) cassette. De cassettes mochten elkaar in die tijd wel zeer snel opvolgen, toch horen we duidelijk (iets wat deze reeks ook duidelijk maakt) een groep die steeds meer en meer richting de top van hun kunnen aan het uitgroeien was.

Dat er aan variatie geen gebrek was bij deze Russische post-industrialisten dat leerden ons de reeds voorgaande edities. Maar dat er altijd wel een schepje bovenop gedaan kan worden bewijst В Бункере Не Страшно met verve.

Het eerste schijfje lijkt rechtstreeks opgenomen in de productiewinkels van de stervende Sovjet-kolos of in de naar lijken en roet stinkende crematoria aldaar. Hysterisch gelach en pijn, geschreeuw en gefluister worden tegen een achtergrond geplaatst die zich laat omschrijven als een paranoïde collage van mechanische percussie, prehistorische noise, het rinkelen van muziekdoosjes, kinderliedjes, sirenes van de burgerbescherming, samples uit films en dark ambient die rechtstreeks uit het graaf lijkt op te stijgen. Noem het gerust het visitekaartje van zowel de post-industrial als die van het post-Sovjet tijdperk.

Het tweede schijfje gooit het roer helemaal om en laat industriële geluiden horen die eveneens veel gemeen hebben met (experimentele) minimal wave en meer reguliere ambient. Persoonlijk minder mijn ding, maar een toonbeeld van de veelzijdigheid van deze zelfverklaarde ‘Bulgaren’.

Dus, kort samengevat: wens je kennis te maken met het oude materiaal van Six Dead Bulgarians en je aan slechts 1 van de edities uit deze vijfdelige reeks wagen, begin dan voor een rijk en gevarieerd overzicht met В Бункере Не Страшно. De kans dat u nadien alsnog de resterende vier delen in huis haalt, achten we aan de hoge kant.

Six Dead Bulgarians

Dimi Brands
03/02/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...