casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар)
Маразм;а | Marazm;a
Avant-Garde - Experimental - Industrial
24/09/2020 : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - Маразм;а | Marazm;a
COD Noizes  COD Noizes
24/09/2020, Dimi Brands

Onlangs mocht ik van het Russische label COD Noizes een flink uit de kluiten promo-pakket verwachten. Opvallend was dat het hier stuk voor stuk om erg sterke albums ging, van groepen die tot voorheen bij ons vooral uitblonken in onbekendheid. Stuk voor stuk aangename ontdekkingen, en daar doen we het toch uiteindelijk voor.

Een van de albums die ten huize db in wel zeer goede aarde viel was Practice Of Personal Use Of Emptiness Or Sensible Games (Практика Использования Пу), het meest recente album van Six Dead Bulgarians (of in de eigenste schrijfwijze: Шесть Мёртвых Болгар).

Olya Roschina (Ольга Рощина), medewerkster bij het label en zelf muzikante bij Кроль, vertrouwde me toe dat Six Dead Bulgarians een iconische groep was binnen de Russische industrial scene. Als om haar woorden kracht bij te zetten had ze in het pakket trouwens nog een stapeltje (heruitgebrachte) albums van hen toegevoegd.

Verwacht je dus in de komende periode aan een bloemlezing doorheen het oeuvre van deze Russische pioniers, te beginnen met Маразм;а | Marazm;a.

Met deze release werd de groep boven het doopvont gehouden, of moeten we zeggen onder de takelbrug? U dient immers te weten dat de eerste opnames van Six Dead Bulgarians gemaakt werden in een autogarage. Qua bagage hadden ze niets aan muzikale scholing, wat in industriële middens geen struikelblok mag heten.

Deze autodidacten zijn duidelijk gezegend met een uitstekend muzikaal gehoor, althans wat betreft het maken van kwalitatief sterke old school industrial. Binnen dit soort muziek waarin improvisatie een grote rol speelt, zal het u niet verbazen dat deze factor belangrijker is dan het gebrek aan technische kennis.

We schrijven het jaar 1995, maar in de Russische havenstad Archangelsk lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De teller geeft hier eerder het eind der 70er jaren aan, toen vanuit Engeland Throbbing Gristle en hun Industrial Records label een ongure wind doorheen het ondergrondse muzieklandschap bliezen.

Veel van de stukken op dit debuut, dat aanvankelijk (zoals vaak binnen het genre) op tape uitkwam, ademen dezelfde geest als het werk uit de beste periode van TG (‘Представление / Performance’, ‘Радость / Joy’, ‘От Издательства / From The Publish House’, ‘Любовь И Мясо / Love And Meat’). Toch wordt al snel duidelijk dat het niet hier niet zomaar een zouteloze kopie betreft: net zo graag en met even veel verve worden ambient stukken zoals ‘Охота-2 / Hunting-2’, krijgen we een ritueel kantje te zien (‘Охота (Таёжная Легенда) / Hunting (Taiga Legend)’) en is men niet vies van een dosis humor (al dan niet bewust) tijdens ‘Онархо (Болгарская Народная) / Onarkho (Bulgarian Folk)’ waarin men een nummer uit de cult Sovjet cartoon Бременские музыканты (De Bremer Stadsmuzikanten) achterstevoren afspeelt en het omvormt tot een “Bulgaarse” folksong.

Deze tekenfilm uit 1969 die gebaseerd was op het sprookje van de gebroeders Grimm werd een culthit in de Sovjetunie omwille van zijn memorabele soundtrack, die invloeden uit de Westerse rock ‘n’ roll bevatte. Nu kijken we daar niet meer van op, maar in die tijd was dat heel wat.

In de garage van Six Dead Bulgarians sleutelt men met psychedelische stemsamples, trillingen van analoge synthesizers, keelzang imitaties, cassetteloops, fabrieksgeluiden, robotmarsen en gekreun van biomechanische prostituees.

We zouden een deur wagenwijd opentrappen wanneer we hier zouden stellen dat alles “gesmeerd” en “perfect uitgebalanceerd” klinkt. Het zou loon naar werken betekenen voor deze muzikale mecaniciens, en het moet gezegd dat ze in deze overvloed aan anti-muziek alles haast perfect weten te doseren, zonder in de vervaarlijk om de hoek loerende val te trappen die maakt dat alles versmelt tot een vormeloze massa.

Goed zonder meer dus, dit conceptualisme in actie, maar het blijft een debuut dat ruimte laat voor verdere ontwikkeling. Maar door de keuring komt Маразм;а | Marazm;a zonder problemen.

Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар)

Dimi Brands
24/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten