casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар)
Маразм;а | Marazm;a
Avant-Garde - Experimental - Industrial
24/09/2020 : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - Маразм;а | Marazm;a
COD Noizes  COD Noizes
24/09/2020, Dimi Brands

Onlangs mocht ik van het Russische label COD Noizes een flink uit de kluiten promo-pakket verwachten. Opvallend was dat het hier stuk voor stuk om erg sterke albums ging, van groepen die tot voorheen bij ons vooral uitblonken in onbekendheid. Stuk voor stuk aangename ontdekkingen, en daar doen we het toch uiteindelijk voor.

Een van de albums die ten huize db in wel zeer goede aarde viel was Practice Of Personal Use Of Emptiness Or Sensible Games (Практика Использования Пу), het meest recente album van Six Dead Bulgarians (of in de eigenste schrijfwijze: Шесть Мёртвых Болгар).

Olya Roschina (Ольга Рощина), medewerkster bij het label en zelf muzikante bij Кроль, vertrouwde me toe dat Six Dead Bulgarians een iconische groep was binnen de Russische industrial scene. Als om haar woorden kracht bij te zetten had ze in het pakket trouwens nog een stapeltje (heruitgebrachte) albums van hen toegevoegd.

Verwacht je dus in de komende periode aan een bloemlezing doorheen het oeuvre van deze Russische pioniers, te beginnen met Маразм;а | Marazm;a.

Met deze release werd de groep boven het doopvont gehouden, of moeten we zeggen onder de takelbrug? U dient immers te weten dat de eerste opnames van Six Dead Bulgarians gemaakt werden in een autogarage. Qua bagage hadden ze niets aan muzikale scholing, wat in industriële middens geen struikelblok mag heten.

Deze autodidacten zijn duidelijk gezegend met een uitstekend muzikaal gehoor, althans wat betreft het maken van kwalitatief sterke old school industrial. Binnen dit soort muziek waarin improvisatie een grote rol speelt, zal het u niet verbazen dat deze factor belangrijker is dan het gebrek aan technische kennis.

We schrijven het jaar 1995, maar in de Russische havenstad Archangelsk lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De teller geeft hier eerder het eind der 70er jaren aan, toen vanuit Engeland Throbbing Gristle en hun Industrial Records label een ongure wind doorheen het ondergrondse muzieklandschap bliezen.

Veel van de stukken op dit debuut, dat aanvankelijk (zoals vaak binnen het genre) op tape uitkwam, ademen dezelfde geest als het werk uit de beste periode van TG (‘Представление / Performance’, ‘Радость / Joy’, ‘От Издательства / From The Publish House’, ‘Любовь И Мясо / Love And Meat’). Toch wordt al snel duidelijk dat het niet hier niet zomaar een zouteloze kopie betreft: net zo graag en met even veel verve worden ambient stukken zoals ‘Охота-2 / Hunting-2’, krijgen we een ritueel kantje te zien (‘Охота (Таёжная Легенда) / Hunting (Taiga Legend)’) en is men niet vies van een dosis humor (al dan niet bewust) tijdens ‘Онархо (Болгарская Народная) / Onarkho (Bulgarian Folk)’ waarin men een nummer uit de cult Sovjet cartoon Бременские музыканты (De Bremer Stadsmuzikanten) achterstevoren afspeelt en het omvormt tot een “Bulgaarse” folksong.

Deze tekenfilm uit 1969 die gebaseerd was op het sprookje van de gebroeders Grimm werd een culthit in de Sovjetunie omwille van zijn memorabele soundtrack, die invloeden uit de Westerse rock ‘n’ roll bevatte. Nu kijken we daar niet meer van op, maar in die tijd was dat heel wat.

In de garage van Six Dead Bulgarians sleutelt men met psychedelische stemsamples, trillingen van analoge synthesizers, keelzang imitaties, cassetteloops, fabrieksgeluiden, robotmarsen en gekreun van biomechanische prostituees.

We zouden een deur wagenwijd opentrappen wanneer we hier zouden stellen dat alles “gesmeerd” en “perfect uitgebalanceerd” klinkt. Het zou loon naar werken betekenen voor deze muzikale mecaniciens, en het moet gezegd dat ze in deze overvloed aan anti-muziek alles haast perfect weten te doseren, zonder in de vervaarlijk om de hoek loerende val te trappen die maakt dat alles versmelt tot een vormeloze massa.

Goed zonder meer dus, dit conceptualisme in actie, maar het blijft een debuut dat ruimte laat voor verdere ontwikkeling. Maar door de keuring komt Маразм;а | Marazm;a zonder problemen.

Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар)

Dimi Brands
24/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...