casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.418 items

   

Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар)
Маразм;а | Marazm;a
Avant-Garde - Experimental - Industrial
24/09/2020 : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - Маразм;а | Marazm;a
COD Noizes  COD Noizes
24/09/2020, Dimi Brands

Onlangs mocht ik van het Russische label COD Noizes een flink uit de kluiten promo-pakket verwachten. Opvallend was dat het hier stuk voor stuk om erg sterke albums ging, van groepen die tot voorheen bij ons vooral uitblonken in onbekendheid. Stuk voor stuk aangename ontdekkingen, en daar doen we het toch uiteindelijk voor.

Een van de albums die ten huize db in wel zeer goede aarde viel was Practice Of Personal Use Of Emptiness Or Sensible Games (Практика Использования Пу), het meest recente album van Six Dead Bulgarians (of in de eigenste schrijfwijze: Шесть Мёртвых Болгар).

Olya Roschina (Ольга Рощина), medewerkster bij het label en zelf muzikante bij Кроль, vertrouwde me toe dat Six Dead Bulgarians een iconische groep was binnen de Russische industrial scene. Als om haar woorden kracht bij te zetten had ze in het pakket trouwens nog een stapeltje (heruitgebrachte) albums van hen toegevoegd.

Verwacht je dus in de komende periode aan een bloemlezing doorheen het oeuvre van deze Russische pioniers, te beginnen met Маразм;а | Marazm;a.

Met deze release werd de groep boven het doopvont gehouden, of moeten we zeggen onder de takelbrug? U dient immers te weten dat de eerste opnames van Six Dead Bulgarians gemaakt werden in een autogarage. Qua bagage hadden ze niets aan muzikale scholing, wat in industriële middens geen struikelblok mag heten.

Deze autodidacten zijn duidelijk gezegend met een uitstekend muzikaal gehoor, althans wat betreft het maken van kwalitatief sterke old school industrial. Binnen dit soort muziek waarin improvisatie een grote rol speelt, zal het u niet verbazen dat deze factor belangrijker is dan het gebrek aan technische kennis.

We schrijven het jaar 1995, maar in de Russische havenstad Archangelsk lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De teller geeft hier eerder het eind der 70er jaren aan, toen vanuit Engeland Throbbing Gristle en hun Industrial Records label een ongure wind doorheen het ondergrondse muzieklandschap bliezen.

Veel van de stukken op dit debuut, dat aanvankelijk (zoals vaak binnen het genre) op tape uitkwam, ademen dezelfde geest als het werk uit de beste periode van TG (‘Представление / Performance’, ‘Радость / Joy’, ‘От Издательства / From The Publish House’, ‘Любовь И Мясо / Love And Meat’). Toch wordt al snel duidelijk dat het niet hier niet zomaar een zouteloze kopie betreft: net zo graag en met even veel verve worden ambient stukken zoals ‘Охота-2 / Hunting-2’, krijgen we een ritueel kantje te zien (‘Охота (Таёжная Легенда) / Hunting (Taiga Legend)’) en is men niet vies van een dosis humor (al dan niet bewust) tijdens ‘Онархо (Болгарская Народная) / Onarkho (Bulgarian Folk)’ waarin men een nummer uit de cult Sovjet cartoon Бременские музыканты (De Bremer Stadsmuzikanten) achterstevoren afspeelt en het omvormt tot een “Bulgaarse” folksong.

Deze tekenfilm uit 1969 die gebaseerd was op het sprookje van de gebroeders Grimm werd een culthit in de Sovjetunie omwille van zijn memorabele soundtrack, die invloeden uit de Westerse rock ‘n’ roll bevatte. Nu kijken we daar niet meer van op, maar in die tijd was dat heel wat.

In de garage van Six Dead Bulgarians sleutelt men met psychedelische stemsamples, trillingen van analoge synthesizers, keelzang imitaties, cassetteloops, fabrieksgeluiden, robotmarsen en gekreun van biomechanische prostituees.

We zouden een deur wagenwijd opentrappen wanneer we hier zouden stellen dat alles “gesmeerd” en “perfect uitgebalanceerd” klinkt. Het zou loon naar werken betekenen voor deze muzikale mecaniciens, en het moet gezegd dat ze in deze overvloed aan anti-muziek alles haast perfect weten te doseren, zonder in de vervaarlijk om de hoek loerende val te trappen die maakt dat alles versmelt tot een vormeloze massa.

Goed zonder meer dus, dit conceptualisme in actie, maar het blijft een debuut dat ruimte laat voor verdere ontwikkeling. Maar door de keuring komt Маразм;а | Marazm;a zonder problemen.

Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар)

Dimi Brands
24/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het erg succesvolle 'Apostasie' ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die hun inspiratie uit de Noorse mythologie en cultuur haalt ( inclusief het gebruik van traditionele instrumenten), brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...