casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.884 items

   

Silence & Strength
Saturn Return
Dark Ambient - Experimental - Industrial - Ritual
02/10/2015 : Silence & Strength - Saturn Return
Eigen beheer  Eigen beheer
02/10/2015, Dimi Brands

Silence & Strength is een conceptueel muziekproject geïnspireerd door occulte, mystieke, alchemistische en esoterische thema’s. Hun muziek is geworteld in magie en rituelen, het creeëren van een donkere en buitenaardse sfeer. Elementen uit noise, drone, glitch en experimentale dark ambient worden samengevoegd tot soundscapes op een zeer gestructureerde en ceremoniële wijze.

Dit doen ze ondertussen al tien jaar, en deze Saturn Return is hun vierde langspeler. Al gebruik ik beter het woord ‘zijn’ in plaats van ‘hun’, want Silence & Strength is een eenmansproject, waarbij alles gebeurt door Stephan Friedman.

Naast de muziek zijn ook de meeste teksten alhier van zijn hand, behalve ‘Shabbathai’ en ‘One Star In Sight’ welke afkomstig zijn van ‘s werelds meest gekende occultist, Aleister Crowley.

De beschreven elementen in de muziek zoals aangegeven in de inleiding van deze recensie passeren ook hier de revue, waardoor het geheel een dark ambient landschap wordt, dat in tegenstelling tot veel van zijn genregenoten, zeer afwisselend klinkt.

Niet zozeer de lange trip die het genre kenmerkt dus, maar eerder een luistervriendelijke variant van het genre, en dus een laagdrempelige start voor nieuwsgierigen naar dit genre.

Saturnus, waar het hier allemaal om draait, na Jupiter de grootste planeet van ons zonnestelsel zijnde, en door zijn ring waarmee hij omgeven is, heeft altijd al tot de verbeelding gesproken.

Saturnus is naast de gekende geringde planeet, tevens een mythologisch figuur, in de Romeinse mythologie was hij de god van de landbouw en het uitgezaaide graan, maar werd hij ook als een onderwereldgodheid gezien.

Verantwoordelijk hiervoor was zijn lugubere myhte: Kronos (de Griekse tegenhanger van Saturnus) was getrouwd met zijn zus Rhea. Ze hadden kinderen, maar hij had ze eerst opgegeten. Nadat Zeus (Jupiter voor de Romeinen) hem had verdreven ging Kronos in Italië wonen. Daar verborg hij zich. Door de Romeinen werd hij vereerd als Saturnus. Omdat hij zich daar verborg is de provincie Latium waarin Rome ligt naar hem genoemd. Het Latijnse ‘latere’ betekent namelijk verbergen.

Voor de liefhebbers van occultisme wil ik ook het volgende nog meegeven: Saturn Return is een poëtische reflectie op Saturnis Gnosis en het pad van Saturnus, en het album is een reis naar het rijk van de Demiurg Saturnus, de hoeder van de drempel, in de richting van het Hogere Zelf.

“Saturnus is dus mannelijk, hij is de oude god, (de god van de vruchtbaarheid), de zon in het zuiden; maar ook de Grote Zee, de grote Moeder, en de letter Tau op de Levensboom verschijnt als een uitvloeiing van de maan van Yesod, de grondslag van de Boom en de vertegenwoordiger van het reproductieve proces en van het evenwicht tussen verandering en stabiliteit, of liever hun identificatie.

Merk op dat Shabbathai, de ‘sfeer van Saturnus’, de sabbat is. Historisch gezien heeft de animus tegen heksen betrekking op de vrees voor de Joden; wier riten, verdrongen door de christelijke vormen van Magie, mysterieus en verschrikkelijk waren geworden. Paniek suggereerde dat de christelijke kinderen werden gestolen, opgeofferd en opgegeten. Dit geloof blijft tot op de dag van vandaag.” (uit ‘The Book of Toth’ van Aleister Crowley).

“In de Saturnus Gnosis is de planeet en het archetype van Saturnus het centrale punt voor de manifestatie van de Demiurg. Deze Demiurg wordt geïdentificeerd met Lucifer -de Drager van het Licht, als de hogere octaaf van Saturnus. In deze hoedanigheid is hij de “Bewaker van de Drempel” naar hogere initiatie en zijn.

Volgens geheime FS leer, is Saturnus de Grote Rechter die gerechtigheid manifesteert. Hij brengt ook rede en intelligentie, en alle normen voor gewichten, metingen en getallen. Hij is de Heer van de Zeven Woningen (=planeetgeesten van het buitenste rijk), en de gouverneur van de geopenbaarde wereld, heer over leven en dood, licht en duisternis.

Saturnus wordt gezien als de breker van de kosmische orde en eenheid -zo ingesteld opdat hij de dood, waardoor regeneratie en verandering kan bewerkstelligen. Een van de manieren waarop hij de kosmische orde brak was in de openbaring van de goddelijke geheimen aan de mensheid. Hiervoor werd hij gestraft. Dus in veel opzichten, is Saturnus identiek aan Prometheus uit de Griekse traditie, en kan zeker net zo goed worden geïdentificeerd met de Slang uit het Paradijs.

Deze Demiurg Saturnus wordt geïdentificeerd met het nummer 666. Hij is het Beest 666, geopenbaard in de Man (of Mens) 666, en in het Levende Centrum van de Zon-Sorath 666.” (uit “Fire And Ice -The Brotherhood Of Saturn” van Stephen E. Flowers).

Muzikaal mag je je verwachten aan een nummer dat met krakende geluidjes het onderbewustzijn probeert te kriebelen en te krabben (‘In The Night’), schatplichtig aan In Slaughter Natives, een 11 minuten durende trance opwekkende, bezwerende dark ambient track met fluisterzang (‘Shabbathai’ -dat de oude Hebreeuwse benaming voor Saturnus is), ook bij ‘Time’ kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat Friedman fan is van In Slaughter Natives. Pure dark ambient gemaakt in een ruimtelijke atmosfeer (‘GOTOS’), alsook bevreemdend aandoende ritual (‘Cultus Sabbati’).

Hoewel het genre op zich het meestal moet hebben van de totaalervaring, lijkt dit album toch eerder op een som van de afzonderlijke delen, waardoor het naast makkelijk toegankelijk tevens ook vrij vluchtig klinkt.

Silence & Strength (Facebook)

Dimi Brands
02/10/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2021 : Sinner’s Day, zwart heeft veel tinten (deel of dag 2, Halloween).

Hier ben ik weer, trick or treat, met mijn bijzondere en smaakvolle voorkeuren voor de tweede dag Sinner’s Day van 31 oktober. Ondertussen hebben we al een dag achter de kiezen en belanden we meteen in de helft. Zondigen nu het nog kan want ook op 31 oktober staat veel moois op de affiche. Eén en ander passeerde reeds de Dark ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 17/10/2021 : Andrea Meyer (Andrea Haugen, Nebelhexë, Aghast, Hagalaz’ Runedance) omgekomen bij aanslag in Kongsberg, Noorwegen

Jullie hebben waarschijnlijk wel gehoord van de vijfvoudige kruisboogmoord in Kongsberg, Noorwegen door een plaatselijke inwoner met psychiatrische problematiek. Volgens een verschrikkelijke speling van het lot is onder de slachtoffers Andrea Meyer (°1969), bij sommigen eerder bekend onder de namen Andrea Haugen of Andrea Nebel (Aghast, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Gert - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Fantastique.Nights, Cali Club Drogenbos 2/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Nacht van de Experimentele Film rond icoon Nico - OFFoff Artcinema te gast in Brusselse AB, 16 september 2021

Zoals aangekondigd maakte Dark Entries in hoofde van ondergetekende haar (of is het zijn?) opwachting op de Nacht van de Experimentele Film, de welke door OFFoff Cinema deze keer in de Brusselse AB georganiseerd werd… Niét in de AB-Club, zoals ondergetekende eerst dacht, maar wel degelijk in de grote zaal… Deze editie ...