casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Silence & Strength
Saturn Return
Dark Ambient - Experimental - Industrial - Ritual
02/10/2015 : Silence & Strength - Saturn Return
Eigen beheer  Eigen beheer
02/10/2015, Dimi Brands

Silence & Strength is een conceptueel muziekproject geïnspireerd door occulte, mystieke, alchemistische en esoterische thema’s. Hun muziek is geworteld in magie en rituelen, het creeëren van een donkere en buitenaardse sfeer. Elementen uit noise, drone, glitch en experimentale dark ambient worden samengevoegd tot soundscapes op een zeer gestructureerde en ceremoniële wijze.

Dit doen ze ondertussen al tien jaar, en deze Saturn Return is hun vierde langspeler. Al gebruik ik beter het woord ‘zijn’ in plaats van ‘hun’, want Silence & Strength is een eenmansproject, waarbij alles gebeurt door Stephan Friedman.

Naast de muziek zijn ook de meeste teksten alhier van zijn hand, behalve ‘Shabbathai’ en ‘One Star In Sight’ welke afkomstig zijn van ‘s werelds meest gekende occultist, Aleister Crowley.

De beschreven elementen in de muziek zoals aangegeven in de inleiding van deze recensie passeren ook hier de revue, waardoor het geheel een dark ambient landschap wordt, dat in tegenstelling tot veel van zijn genregenoten, zeer afwisselend klinkt.

Niet zozeer de lange trip die het genre kenmerkt dus, maar eerder een luistervriendelijke variant van het genre, en dus een laagdrempelige start voor nieuwsgierigen naar dit genre.

Saturnus, waar het hier allemaal om draait, na Jupiter de grootste planeet van ons zonnestelsel zijnde, en door zijn ring waarmee hij omgeven is, heeft altijd al tot de verbeelding gesproken.

Saturnus is naast de gekende geringde planeet, tevens een mythologisch figuur, in de Romeinse mythologie was hij de god van de landbouw en het uitgezaaide graan, maar werd hij ook als een onderwereldgodheid gezien.

Verantwoordelijk hiervoor was zijn lugubere myhte: Kronos (de Griekse tegenhanger van Saturnus) was getrouwd met zijn zus Rhea. Ze hadden kinderen, maar hij had ze eerst opgegeten. Nadat Zeus (Jupiter voor de Romeinen) hem had verdreven ging Kronos in Italië wonen. Daar verborg hij zich. Door de Romeinen werd hij vereerd als Saturnus. Omdat hij zich daar verborg is de provincie Latium waarin Rome ligt naar hem genoemd. Het Latijnse ‘latere’ betekent namelijk verbergen.

Voor de liefhebbers van occultisme wil ik ook het volgende nog meegeven: Saturn Return is een poëtische reflectie op Saturnis Gnosis en het pad van Saturnus, en het album is een reis naar het rijk van de Demiurg Saturnus, de hoeder van de drempel, in de richting van het Hogere Zelf.

“Saturnus is dus mannelijk, hij is de oude god, (de god van de vruchtbaarheid), de zon in het zuiden; maar ook de Grote Zee, de grote Moeder, en de letter Tau op de Levensboom verschijnt als een uitvloeiing van de maan van Yesod, de grondslag van de Boom en de vertegenwoordiger van het reproductieve proces en van het evenwicht tussen verandering en stabiliteit, of liever hun identificatie.

Merk op dat Shabbathai, de ‘sfeer van Saturnus’, de sabbat is. Historisch gezien heeft de animus tegen heksen betrekking op de vrees voor de Joden; wier riten, verdrongen door de christelijke vormen van Magie, mysterieus en verschrikkelijk waren geworden. Paniek suggereerde dat de christelijke kinderen werden gestolen, opgeofferd en opgegeten. Dit geloof blijft tot op de dag van vandaag.” (uit ‘The Book of Toth’ van Aleister Crowley).

“In de Saturnus Gnosis is de planeet en het archetype van Saturnus het centrale punt voor de manifestatie van de Demiurg. Deze Demiurg wordt geïdentificeerd met Lucifer -de Drager van het Licht, als de hogere octaaf van Saturnus. In deze hoedanigheid is hij de “Bewaker van de Drempel” naar hogere initiatie en zijn.

Volgens geheime FS leer, is Saturnus de Grote Rechter die gerechtigheid manifesteert. Hij brengt ook rede en intelligentie, en alle normen voor gewichten, metingen en getallen. Hij is de Heer van de Zeven Woningen (=planeetgeesten van het buitenste rijk), en de gouverneur van de geopenbaarde wereld, heer over leven en dood, licht en duisternis.

Saturnus wordt gezien als de breker van de kosmische orde en eenheid -zo ingesteld opdat hij de dood, waardoor regeneratie en verandering kan bewerkstelligen. Een van de manieren waarop hij de kosmische orde brak was in de openbaring van de goddelijke geheimen aan de mensheid. Hiervoor werd hij gestraft. Dus in veel opzichten, is Saturnus identiek aan Prometheus uit de Griekse traditie, en kan zeker net zo goed worden geïdentificeerd met de Slang uit het Paradijs.

Deze Demiurg Saturnus wordt geïdentificeerd met het nummer 666. Hij is het Beest 666, geopenbaard in de Man (of Mens) 666, en in het Levende Centrum van de Zon-Sorath 666.” (uit “Fire And Ice -The Brotherhood Of Saturn” van Stephen E. Flowers).

Muzikaal mag je je verwachten aan een nummer dat met krakende geluidjes het onderbewustzijn probeert te kriebelen en te krabben (‘In The Night’), schatplichtig aan In Slaughter Natives, een 11 minuten durende trance opwekkende, bezwerende dark ambient track met fluisterzang (‘Shabbathai’ -dat de oude Hebreeuwse benaming voor Saturnus is), ook bij ‘Time’ kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat Friedman fan is van In Slaughter Natives. Pure dark ambient gemaakt in een ruimtelijke atmosfeer (‘GOTOS’), alsook bevreemdend aandoende ritual (‘Cultus Sabbati’).

Hoewel het genre op zich het meestal moet hebben van de totaalervaring, lijkt dit album toch eerder op een som van de afzonderlijke delen, waardoor het naast makkelijk toegankelijk tevens ook vrij vluchtig klinkt.

Silence & Strength (Facebook)

Dimi Brands
02/10/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...