casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.575 items

   

Siglo XX - Marc Vos
Opdat de dood ons levend vindt en het leven ons niet doodt! (boek)
Cold Wave
04/11/2019 : Siglo XX - Marc Vos - Opdat de dood ons levend vindt en het leven ons niet doodt! (boek)
Eigen beheer  Eigen beheer
04/11/2019, Kurt Ingels

Siglo XX is weer terug. Gelukkig maar. Deze doldraaiende wereld en het neo conservatieve gedachtegoed dat zich als een virus vastbijt in onze bloedbanen heeft nood aan Siglo XX. Immers in al die tijd, Siglo XX stamt uit de jaren 80, er is in sé weinig tot niets veranderd. De groep staat ondertussen, weliswaar in een gemuteerde bezetting, opnieuw op de planken (meet Klaas Hoogerwaard en Antonio Palermo als originele leden), dat weet u wel en vorig jaar verscheen bij Onderstroom een heuse Siglo XX box (lees hier de Dark Entries review) en zeer recent is er eindelijk ook een boek.

En laat dat boek vooral geen dode letter zijn. Limburg, bakermat van de Belgische cold wave, terend op de do it yourself erfenis van de punk en zwaar beïnvloed door de doem van een band als Joy Division. De puntjes op de ‘i’, de existentialistische oerschreeuw en de rebellie van het gezond verstand. In die entourage groeide ook auteur Marc Vos op. In een teloorgaand Limburg waar de mijnen de laatste adem uitbliezen, en migranten en Limburgers werden gedwongen als paupers in kartonnen / betonnen sociale woonwijken samen te hokken.

Siglo XX, zo blijkt ook uit dit boek, was de bevrijding. Ook voor Marc Vos de auteur en uitgever van dit mooie boek, die dit boek en naslagwerk vooral schreef omdat hij altijd een boek van zijn favoriete band Siglo XX had willen kopen. Als notoir fan deed hij het dan maar zelf; een boek schrijven, samen stellen en uitgeven. Immers, de naam Siglo XX waart nu al 40 jaar door Genk en Limburg en hopelijk gaan een aantal heilige huisjes alsnog plat onder deze storm.

Want dat waren Siglo XX, zo lezen we, jongelui, beeldenstormers, onbevangen, maar vooral gepassioneerd, gepassioneerd door de punk, door kameraderie en vanuit het zelfde schuitje planden ze een geweldloze aanval op de armada van het hypocriete katholicisme, van het onrechtvaardige kapitalisme, van een alles verstikkend systeem. Waarin zijn werden gedwongen tot verraad, verraad aan zichzelf, mooi niet dus!

Het boek, rijkelijk geïllustreerd met rake foto’s van Siglo XX huisfotograaf Toon Loenders biedt ons een inzicht in die jaren, met tal van illustraties en pamfletten die de lezer confronteren met het politieke activisme van Siglo XX. Want Siglo XX was en is meer dan zomaar muziek, al was en is het vooral muziek, en leute, en veel pinten drinken en lachen, veel lachen ondanks de doem in tekst en in de muziek. Immers, er was ook geloof, geloof in verandering en vooral muziek maken was een zinvolle bezigheid waarmee je gratis bier kon scoren in de cafés.

Siglo XX was een bevrijding voor vele Limburgse jongelui maar het was evenzeer één van die groepen die weer voor leven zorgden in het dode en saaie Limburg van die tijd. Het boek, een zeer verzorgde uitgave overigens, is netjes opgedeeld met songtitels van de band die telkens een ander thema aanraken. De niet onbekende en ondertussen gepensioneerde radiomaker Luc (Lux) Jannsen mocht een inleiding verzinnen. Ja, die man die mij met zijn radioprogramma (ik kan met niet van de indruk ontdoen dat er toen nog echt(e) muziek was op de radio) Domino veel wijzer maakte als jonge knaap.

Ook de volledige entourage, uiteraard de groep en ex groepsleden mogen het woord nemen maar ook roadies en platenbazen, chauffeurs, bookings agenten,... één voor één komen ze aan het woord en mogen ze nog even hun wonderjaren herbeleven. Zeer overzichtelijk allemaal. Marc Vos maakte er zijn werk van, van het eigen straatlawaai label tot Antler, van het eerste optreden tot de reünie toer, van de eerste singel (jawel het geniale “The Naked And The Death) tot de laatse release, de reeds aangehaalde Siglo XX bos met de 3 12” (“The Art Of War”, “Answer” en “Dreams Of Pleasure”).

Achteraan vindt u het spoor van Siglo XX door Vlaanderen en de rest van de wereld tot en met hun recente reünie concerten. Eigenlijk vind je in dit boek alles wat een Siglo XX hart ook maar kan beheren. Bij het lezen luister je best naar één van de albums van deze gasten uit Limburg die wereldberoemd werden in alternatieve middens en op vandaag ook wereldwijd nog altijd een behoorlijke fanbasis hebben.

Charmant ook is het rubriekje ‘brieven uit Frankrijk’ (het hoofstuk ‘La vie Dans La Nuit’) waarin Max Lachaud (Frans journalist en auteur) alsook Tony Leduc (auteur) het woord mogen nemen. Maar er is wel meer fraais aan dit boek. Dit, beste meneer Jambon, is voer voor uw Vlaamse canon. Een boek dat met hart en ziel werd gemaakt voor één van de wat mij betreft meest vooraanstaande en invloedrijkste rock groepen die Vlaanderen ooit heeft gekend.

Dat tussen de mijnen en keuterboerderijtjes van weleer Siglo XX op weinig bijval kon rekenen is maar goed ook, want net daardoor drukten en drukken ze hun stempel. Samen zweren is samen ademen lees ik op een pamflet, tegencultuur die uiteindelijk toch zijn gelijk heeft gehaald. Het bewijs kunt u gaan zien op 7 maart in de stadsfeestzaal van Aarschot (Porta Nigra) festival.

Bedankt Siglo XX, bedankt Marc Vos, elke Vlaamse alternatieveling met een hart voor muziek moet dit boek in huis halen, immers dit is een beetje kunstgeschiedenis maar vooral eindelijk ere voor wie ere toekomt!

Uit het straatlawaai fanzine 1981 (c) Siglo XX

GENK

Koud en grijs

Vervelend

En hol

Beton en beton

Zo is Genk

Vervelend

In Genk regent het altijd

Want in Genk zit iedereen binnen

In Genk is iedereen binnen, want Genk is dynamies en welvarend

In de mijn, in de shopping, in de Limburghal, in Genk zit iedereen binnen.

In Genk staan alleen de autos buiten

In Genk klinkt geen gelach op straat

In Genk klinkt alleen lawaai

Hel, koud en hard

Galmend tussen het beton

In Genk kun je niet leven

In Genk kun je alleen werken

Want Genk is dynamies en welvarend

Genk moet groot worden

Genk moet hoog worden

Genkl moet proper worden

Daarom gebeurt in Genk alles binnen

Genk riekt niet

Want in Genk blijven alle potjes gedekt

Genk is een nette vooruitsrevende stad

Waar tenminste nog iets gepresteerd wordt

Wij vinden Genk een klein, ellendig, stinkend nest

Wij willen niet binnen blijven

Wij zijn niet braaf en niet zoet

Wij zijn niet blind

Wij worden geconfronteerd met

de verveling

het andere Genk

Het Genk met de schandalige

mistoestanden voor de gastarbeiders

Wij willen geconfronteerd worden

met het andere Genk

Want wij voelen ons goed

Tussen het beton en de verveling

DAAR IS ONZE PLAATS

WIJ MAKEN BEWUST DEEL UIT

VAN DE KRIMINALITEIT

HET VANDALISME

HET ZINLOZE VERZET IN HET GENKSE

ONZE VADERS KROPEN IN DE MIJN OM GENK GROOT TE MAKEN

WIJ SPRINGEN UIT DE MIJNSCHACHTEN OM GENK AF TE BREKEN

Koop hier het boek rechstreeks bij de auteur!

Boek Siglo XX

ISBN 9789463963084

NUR 660

Foto’s en artwork Toon Loenders

D/2019 Marc Vos, uitgever en auteur

Siglo XX

Kurt Ingels
04/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...