casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.064 items

   

Siglo XX - Marc Vos
Opdat de dood ons levend vindt en het leven ons niet doodt! (boek)
Cold Wave
04/11/2019 : Siglo XX - Marc Vos - Opdat de dood ons levend vindt en het leven ons niet doodt! (boek)
Eigen beheer  Eigen beheer
04/11/2019, Kurt Ingels

Siglo XX is weer terug. Gelukkig maar. Deze doldraaiende wereld en het neo conservatieve gedachtegoed dat zich als een virus vastbijt in onze bloedbanen heeft nood aan Siglo XX. Immers in al die tijd, Siglo XX stamt uit de jaren 80, er is in sé weinig tot niets veranderd. De groep staat ondertussen, weliswaar in een gemuteerde bezetting, opnieuw op de planken (meet Klaas Hoogerwaard en Antonio Palermo als originele leden), dat weet u wel en vorig jaar verscheen bij Onderstroom een heuse Siglo XX box (lees hier de Dark Entries review) en zeer recent is er eindelijk ook een boek.

En laat dat boek vooral geen dode letter zijn. Limburg, bakermat van de Belgische cold wave, terend op de do it yourself erfenis van de punk en zwaar beïnvloed door de doem van een band als Joy Division. De puntjes op de ‘i’, de existentialistische oerschreeuw en de rebellie van het gezond verstand. In die entourage groeide ook auteur Marc Vos op. In een teloorgaand Limburg waar de mijnen de laatste adem uitbliezen, en migranten en Limburgers werden gedwongen als paupers in kartonnen / betonnen sociale woonwijken samen te hokken.

Siglo XX, zo blijkt ook uit dit boek, was de bevrijding. Ook voor Marc Vos de auteur en uitgever van dit mooie boek, die dit boek en naslagwerk vooral schreef omdat hij altijd een boek van zijn favoriete band Siglo XX had willen kopen. Als notoir fan deed hij het dan maar zelf; een boek schrijven, samen stellen en uitgeven. Immers, de naam Siglo XX waart nu al 40 jaar door Genk en Limburg en hopelijk gaan een aantal heilige huisjes alsnog plat onder deze storm.

Want dat waren Siglo XX, zo lezen we, jongelui, beeldenstormers, onbevangen, maar vooral gepassioneerd, gepassioneerd door de punk, door kameraderie en vanuit het zelfde schuitje planden ze een geweldloze aanval op de armada van het hypocriete katholicisme, van het onrechtvaardige kapitalisme, van een alles verstikkend systeem. Waarin zijn werden gedwongen tot verraad, verraad aan zichzelf, mooi niet dus!

Het boek, rijkelijk geïllustreerd met rake foto’s van Siglo XX huisfotograaf Toon Loenders biedt ons een inzicht in die jaren, met tal van illustraties en pamfletten die de lezer confronteren met het politieke activisme van Siglo XX. Want Siglo XX was en is meer dan zomaar muziek, al was en is het vooral muziek, en leute, en veel pinten drinken en lachen, veel lachen ondanks de doem in tekst en in de muziek. Immers, er was ook geloof, geloof in verandering en vooral muziek maken was een zinvolle bezigheid waarmee je gratis bier kon scoren in de cafés.

Siglo XX was een bevrijding voor vele Limburgse jongelui maar het was evenzeer één van die groepen die weer voor leven zorgden in het dode en saaie Limburg van die tijd. Het boek, een zeer verzorgde uitgave overigens, is netjes opgedeeld met songtitels van de band die telkens een ander thema aanraken. De niet onbekende en ondertussen gepensioneerde radiomaker Luc (Lux) Jannsen mocht een inleiding verzinnen. Ja, die man die mij met zijn radioprogramma (ik kan met niet van de indruk ontdoen dat er toen nog echt(e) muziek was op de radio) Domino veel wijzer maakte als jonge knaap.

Ook de volledige entourage, uiteraard de groep en ex groepsleden mogen het woord nemen maar ook roadies en platenbazen, chauffeurs, bookings agenten,... één voor één komen ze aan het woord en mogen ze nog even hun wonderjaren herbeleven. Zeer overzichtelijk allemaal. Marc Vos maakte er zijn werk van, van het eigen straatlawaai label tot Antler, van het eerste optreden tot de reünie toer, van de eerste singel (jawel het geniale “The Naked And The Death) tot de laatse release, de reeds aangehaalde Siglo XX bos met de 3 12” (“The Art Of War”, “Answer” en “Dreams Of Pleasure”).

Achteraan vindt u het spoor van Siglo XX door Vlaanderen en de rest van de wereld tot en met hun recente reünie concerten. Eigenlijk vind je in dit boek alles wat een Siglo XX hart ook maar kan beheren. Bij het lezen luister je best naar één van de albums van deze gasten uit Limburg die wereldberoemd werden in alternatieve middens en op vandaag ook wereldwijd nog altijd een behoorlijke fanbasis hebben.

Charmant ook is het rubriekje ‘brieven uit Frankrijk’ (het hoofstuk ‘La vie Dans La Nuit’) waarin Max Lachaud (Frans journalist en auteur) alsook Tony Leduc (auteur) het woord mogen nemen. Maar er is wel meer fraais aan dit boek. Dit, beste meneer Jambon, is voer voor uw Vlaamse canon. Een boek dat met hart en ziel werd gemaakt voor één van de wat mij betreft meest vooraanstaande en invloedrijkste rock groepen die Vlaanderen ooit heeft gekend.

Dat tussen de mijnen en keuterboerderijtjes van weleer Siglo XX op weinig bijval kon rekenen is maar goed ook, want net daardoor drukten en drukken ze hun stempel. Samen zweren is samen ademen lees ik op een pamflet, tegencultuur die uiteindelijk toch zijn gelijk heeft gehaald. Het bewijs kunt u gaan zien op 7 maart in de stadsfeestzaal van Aarschot (Porta Nigra) festival.

Bedankt Siglo XX, bedankt Marc Vos, elke Vlaamse alternatieveling met een hart voor muziek moet dit boek in huis halen, immers dit is een beetje kunstgeschiedenis maar vooral eindelijk ere voor wie ere toekomt!

Uit het straatlawaai fanzine 1981 (c) Siglo XX

GENK

Koud en grijs

Vervelend

En hol

Beton en beton

Zo is Genk

Vervelend

In Genk regent het altijd

Want in Genk zit iedereen binnen

In Genk is iedereen binnen, want Genk is dynamies en welvarend

In de mijn, in de shopping, in de Limburghal, in Genk zit iedereen binnen.

In Genk staan alleen de autos buiten

In Genk klinkt geen gelach op straat

In Genk klinkt alleen lawaai

Hel, koud en hard

Galmend tussen het beton

In Genk kun je niet leven

In Genk kun je alleen werken

Want Genk is dynamies en welvarend

Genk moet groot worden

Genk moet hoog worden

Genkl moet proper worden

Daarom gebeurt in Genk alles binnen

Genk riekt niet

Want in Genk blijven alle potjes gedekt

Genk is een nette vooruitsrevende stad

Waar tenminste nog iets gepresteerd wordt

Wij vinden Genk een klein, ellendig, stinkend nest

Wij willen niet binnen blijven

Wij zijn niet braaf en niet zoet

Wij zijn niet blind

Wij worden geconfronteerd met

de verveling

het andere Genk

Het Genk met de schandalige

mistoestanden voor de gastarbeiders

Wij willen geconfronteerd worden

met het andere Genk

Want wij voelen ons goed

Tussen het beton en de verveling

DAAR IS ONZE PLAATS

WIJ MAKEN BEWUST DEEL UIT

VAN DE KRIMINALITEIT

HET VANDALISME

HET ZINLOZE VERZET IN HET GENKSE

ONZE VADERS KROPEN IN DE MIJN OM GENK GROOT TE MAKEN

WIJ SPRINGEN UIT DE MIJNSCHACHTEN OM GENK AF TE BREKEN

Koop hier het boek rechstreeks bij de auteur!

Boek Siglo XX

ISBN 9789463963084

NUR 660

Foto’s en artwork Toon Loenders

D/2019 Marc Vos, uitgever en auteur

Siglo XX

Kurt Ingels
04/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2022 : Belgische parels op Sinner’s Day In Oostende

België is sedert de jaren 80 altijd al een notoire leverancier geweest van alternatieve muziek. Muziek die vaak wereldwijd op erkenning kon rekenen maar nooit echt sant in eigen land was. Enige erkenning volgt in het beste geval pas jaren of decennia later als de feiten het inzicht van de zeldzame professionele muziek journalist wel tot ...

lees meer...
NIEUWS 25/05/2022 : Crooniek moet kiezen tussen Goed en Kwaad

Crooniek heeft zijn eerste cd uit: 'Trail of Time'. Tenminste als enkel Crooniek, want eerder al bracht het blazersensemble uit Kampenhout cd's uit met Olivier & Crooniek, en als onderdeel van Winterstille. Crooniek is een ensemble dat verbonden is aan Gerry Croon, redacteur bij Dark Entries. Gerry schrijft graag arrangementen ...

lees meer...
INTERVIEW : Dubbelinterview met Feralia Planitia en Das Auge - ...dankzij onze overlappende smaak in muziek zijn we goed bevriend geraakt; muziek was onze cement, zeg maar…

Indien de naam Feralia Planitia, soloproject van Simona Dellamorte, u nog niks zegt dan verwijs ik u graag door naar de recensie van diens debuut EP (uitgebracht in 2021 door Desert Island Music) op deze site. Na dit dubbelinterview met Das Auge, soloproject van Hans Plasma, zal ze voor u nadien alvast geen onbekende meer zijn. Samen met de ...

lees meer...
NIEUWS 24/05/2022 : The Cure live in een doosje

Terwijl u en ik nog altijd wachten op de al ‘eeuwen’ (nu, zo lijkt het wel) nieuw albums van meneer Smith en de zijnen komt er alweer een heuse box. Ditmaal worden live opnames uit de jaren 70, 80 en 90 gepresenteerd, goed voor 6 cd’s en 54 nummers. Al komen sommige nummers, die steevast al decennia de The Cure set halen, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Breaking Barriers: Pussy Riot, Hägar The Womb & Hetze - Punk is niet dood, of toch niet als het van Pussy Riot afhangt.

Pussy Riot is vandaag weer razend relevant. Sinds hun ontstaan voert Pussy Riot een kruistocht tegen Poetin, waardoor ze ook op de harde wijze konden kennismaken met het Russische repressieapparaat. Nu Rusland een ‘speciale militaire operatie’ begonnen is in Oekraïne, is de repressie tegenover andersdenkenden nog toegenomen. ...

lees meer...
NIEUWS 23/05/2022 : Kill Shelter brengt single uit met Agent Side Grinder

Het was al een tijdje rustig rond Agent Side Grinder. Iets wat Pete Burns ook is opgevallen. Pete Burns is dan ook de andere ik van Kill Shelter. Die laatste naam is geen onbekende meer, nooit vies geweest van enige samenwerkingen en vaak werkzaam als producer voor tal van bands. Kill Shelter mag een identiteit hebben die vaak weerkeert. ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 23/05/2022 : Vaselyne covert op Shame EP

En dat is niets om ook maar een klein greintje schaamte voor te kennen, want schaamte is de schaduw van de liefde. Vaselyne, het buiten proporties aanstekelijke duo met Yvette Winkler en Frank Weyzig bereidt zich voor op een album dat er tegen 3 juni staat aan te komen. The Sea Says mag alvast iets zijn om naar uit te kijken. Getuige daarvan ...

lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...