casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Siavash Amini
Serus
Dark Ambient - Neoklassiek
17/09/2019 : Siavash Amini - Serus
Room40  Room40
17/09/2019, Dimi Brands

Iraniër Siavash Amini is momenteel zowat de rijzende ster in de dark ambient wereld die ons om de haverklap met nieuw (én sterk) materiaal verblijdt.

Zijn laatste album Serus is een ode aan de nacht geworden. Niet bijster origineel in het dark ambient genre horen we u al denken, maar Amini is clever genoeg om niet in clichés te vervallen. Hij neemt het begrip nacht dan ook niet alleen letterlijk maar bekijkt het ook op een metaforische manier. Door elektronica en postklassieke arrangementen te verzoenen wil hij de luisteraar uitnodigen om een stap in het duister te zetten, en even de sensorische zekerheid van het licht uit het achterhoofd te bannen.

Amini ging op zoek naar verschillende definities voor het begrip nacht, onze perceptie er van en wat de nacht zowel fysiek als symbolisch voor ons betekent.

In zijn onderzoek stootte hij op het idee van de ‘andere nacht” zoals dat beschreven werd door de Franse schrijver/filosoof Maurice Blanchot (°1907-+2003).

Iedere nacht zijn eigenlijk twee nachten, zo stelde diezelfde Blanchot. De nacht die het lichaam in slaap doorbrengt is niet gelijk aan de nacht die de dromer in dromen doorbrengt.

Het slapende lichaam kan onder de sterren liggen terwijl de dromer van deze sterren kan dromen (of er in zijn droom zelfs heenreizen) maar de nacht van de droom is een nacht zonder sterren.

Daar valt over te filosoferen, en dat deed Amini dus, om ten slotte de nacht te herkennen als de nacht van de slaap die we ervaren. En dat dromen uiteindelijk een vorm van slapende weerstand tegen de nacht zijn.

Het gegeven werd voor hem nog interessanter na vele nachten van slapeloosheid, intoxicatie en uiteindelijk een zenuwinzinking. Deze ervaring die zijn hoogtepunt kende in een driedaags verblijf op intensieve zorgen deden hem dieper nadenken over Blanchots woorden.

Amini weet het gevoel dat hardnekkig slaapgebrek (ik ben zelf ook een ervaringsdeskundige, dus ik voel perfect wat Serus tracht te schetsen) teweeg brengt (het grote contrast tussen alertheid en afwezigheid, dingen die buiten proportie aan je voorbij komen, lichaam en geest die zich in een tussenliggende toestand bevinden).

Tijdens ‘A Recollection Of The Disappeared’ wanen we ons in de REM-slaap met geluiden die schijnbaar achteloos in het wilde weg worden geschoten. Maar al snel treedt de fase van het wegzinken in, en rustgevende achtergrondgeluiden die zodanig aanzwellen tot je als het ware lijfelijk in een droomwereld binnenstapt. Hoewel dark ambient vaak aan nachtmerries verbonden wordt, hebben de dromen die we hier mogen ervaren een lieflijk karakter en dit vooral dankzij de mooie vioolklanken van Nima Aghiani. Pouya Pour-Amin dikt de weidse ambientklanken van Amini verder aan met elektrische contrabas.

Ook ‘Semblance’ doet een relaxte sfeer vermoeden, maar zoals de titel aangeeft en zoals alles vaak uit de context getrokken wordt in dromen: door de diepgravende onderhuidse spanning is dit alles maar schijn.

Net zozeer kan je het nummer bekijken vanuit het standpunt van de slapeloze die eindeloos naar het plafond ligt te staren en in die hoedanigheid ook een, hoewel ander soort, vorm van trance ervaart.

De B-kant van deze plaat is voorzien voor ‘All That Remained’, netjes verdeeld in twee stukken. En ook hier vormen het wonderlijke samengaan van elektronica en strijkers dit tot de perfecte soundtrack voor slapeloze nachtbrakers.

Siavash Amini

Dimi Brands
17/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...