casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.842 items

   

Siavash Amini
Serus
Dark Ambient - Neoklassiek
17/09/2019 : Siavash Amini - Serus
Room40  Room40
17/09/2019, Dimi Brands

Iraniër Siavash Amini is momenteel zowat de rijzende ster in de dark ambient wereld die ons om de haverklap met nieuw (én sterk) materiaal verblijdt.

Zijn laatste album Serus is een ode aan de nacht geworden. Niet bijster origineel in het dark ambient genre horen we u al denken, maar Amini is clever genoeg om niet in clichés te vervallen. Hij neemt het begrip nacht dan ook niet alleen letterlijk maar bekijkt het ook op een metaforische manier. Door elektronica en postklassieke arrangementen te verzoenen wil hij de luisteraar uitnodigen om een stap in het duister te zetten, en even de sensorische zekerheid van het licht uit het achterhoofd te bannen.

Amini ging op zoek naar verschillende definities voor het begrip nacht, onze perceptie er van en wat de nacht zowel fysiek als symbolisch voor ons betekent.

In zijn onderzoek stootte hij op het idee van de ‘andere nacht” zoals dat beschreven werd door de Franse schrijver/filosoof Maurice Blanchot (°1907-+2003).

Iedere nacht zijn eigenlijk twee nachten, zo stelde diezelfde Blanchot. De nacht die het lichaam in slaap doorbrengt is niet gelijk aan de nacht die de dromer in dromen doorbrengt.

Het slapende lichaam kan onder de sterren liggen terwijl de dromer van deze sterren kan dromen (of er in zijn droom zelfs heenreizen) maar de nacht van de droom is een nacht zonder sterren.

Daar valt over te filosoferen, en dat deed Amini dus, om ten slotte de nacht te herkennen als de nacht van de slaap die we ervaren. En dat dromen uiteindelijk een vorm van slapende weerstand tegen de nacht zijn.

Het gegeven werd voor hem nog interessanter na vele nachten van slapeloosheid, intoxicatie en uiteindelijk een zenuwinzinking. Deze ervaring die zijn hoogtepunt kende in een driedaags verblijf op intensieve zorgen deden hem dieper nadenken over Blanchots woorden.

Amini weet het gevoel dat hardnekkig slaapgebrek (ik ben zelf ook een ervaringsdeskundige, dus ik voel perfect wat Serus tracht te schetsen) teweeg brengt (het grote contrast tussen alertheid en afwezigheid, dingen die buiten proportie aan je voorbij komen, lichaam en geest die zich in een tussenliggende toestand bevinden).

Tijdens ‘A Recollection Of The Disappeared’ wanen we ons in de REM-slaap met geluiden die schijnbaar achteloos in het wilde weg worden geschoten. Maar al snel treedt de fase van het wegzinken in, en rustgevende achtergrondgeluiden die zodanig aanzwellen tot je als het ware lijfelijk in een droomwereld binnenstapt. Hoewel dark ambient vaak aan nachtmerries verbonden wordt, hebben de dromen die we hier mogen ervaren een lieflijk karakter en dit vooral dankzij de mooie vioolklanken van Nima Aghiani. Pouya Pour-Amin dikt de weidse ambientklanken van Amini verder aan met elektrische contrabas.

Ook ‘Semblance’ doet een relaxte sfeer vermoeden, maar zoals de titel aangeeft en zoals alles vaak uit de context getrokken wordt in dromen: door de diepgravende onderhuidse spanning is dit alles maar schijn.

Net zozeer kan je het nummer bekijken vanuit het standpunt van de slapeloze die eindeloos naar het plafond ligt te staren en in die hoedanigheid ook een, hoewel ander soort, vorm van trance ervaart.

De B-kant van deze plaat is voorzien voor ‘All That Remained’, netjes verdeeld in twee stukken. En ook hier vormen het wonderlijke samengaan van elektronica en strijkers dit tot de perfecte soundtrack voor slapeloze nachtbrakers.

Siavash Amini

Dimi Brands
17/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : Gore op Breaking Barriers !! - Vroeger was niets beter want de mens is niet in staat echt te veranderen.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De financiële afhankelijkheid in een kapitalistische consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid steeds minder wordt.

'Divergence'. Het is de nieuwe plaat van Ground Nero en hij is verrassend goed. De groep zoekt alle mogelijkheden van de gothic rock op en weet met sterke nummers te voorschijn te komen. Maar dat is nog niet alles. 'Divergence' is een heuse conceptplaat geworden over het ongebreidelde kapitalisme en wat het met de wereld doet, ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten