casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Siavash Amini
Foras
Dark Ambient - Drone - Veldopnames
27/11/2018 : Siavash Amini - Foras
Hallow Ground  Hallow Ground
27/11/2018, Dimi Brands

Iran eist meer en meer zijn plek op de dark ambient kaart op. Tegenwoordig woonachtig in Zwitserland, pikt de van oorsprong Iraniër Siavash Amini hiervan zijn graantje mee.

Foras is zijn zesde album op evenveel jaar tijd. Foras is het Latijnse woord voor “buiten”, waarmee Amini wil onderzoeken hoe individueel lijden gerelateerd is en getriggerd wordt door ruimte.

Hij begeeft zich hiermee in hetzelfde vaarwater als de Britse theorist Mark Fisher (die vorig jaar overleed op 48-jarige leeftijd). Fisher die ook gekend was onder het pseudoniem “k-punk” werd bekend om zijn blogging activiteiten en zijn schrijfsels over radicale politiek, muziek en de populaire cultuur.

Amini wijst met betrekking tot Foras naar Fisher’s postuum verschenen boek The Weird And The Eerie. Hierin verkent Fisher de titulaire concepten van “het rare” en “het griezelige” door middel van verschillende kunstwerken. Hij definieert de concepten als radicale narratieve vormen van “transcendentale shock” die bedoelt zijn om het menselijke subject te decentreren. In dit interessante boekwerk komen naast horror- en science fiction bronnen zoals het werk van H.P. Lovecraft, Joan Lindsay’s 1967 Picnic At Hanging Rock en Philip K. Dick ook films zoals David Lynch’s Inland Empire en Under The Skin van Jonathan Glazer (met Scarlett Johansson in de rol van buitenaardse nymfomane) zowel als de muziek van The Fall en Brian Eno.

Foras focust zich op hoe landschappen en gebouwen verbinden met de binnenwereld en deze transformeren, zoals ze dat bijgevolg met de psychologische ervaring doen.

Amini ging op zoek naar plaatsen die, zoals hij zelf beschrijft, “een diepe zin van duisternis” uitademen en verzamelde er de nodige field recordings.

Plaatsen die een niet-geaccepteerde of een niet-gedefinieerde rol binnen een cultuur vervullen en die fungeren als doorgangen naar het collectieve bewustzijn.

De eerste plaatkant opent met het op het eerste zich rustige ‘First Came Their Shadows’, alwaar een onheilszwanger sfeertje je alertheid blijft testen.

Minder subtiel is de afsluiter van de A-kant: ‘Aporia’, dat er stevig en noisy inkapt.

Ook op de B-kant vinden we “slechts” (alle nummers zijn goed voor een tiental minuten) nummers. Ook ‘The Beclouding’ vangt rustig aan, maar roert uiteindelijk ook zijn staart.

De afsluiter van de B-kant ‘Shadow Of Their Shadows’ trekt meer uitgesproken de kaart van de drone. Op de angstaanjagende manier waarop deze getalenteerde Iraniër dat doet, hoort u ons geen moment klagen.

Toeval of niet, maar na beluistering van Foras moesten we ook aan de film Under The Skin denken. Hetzelfde bevreemdende effect dat we gewaar werden bij het bekijken van deze even vaak geprezen als verguisde prent uit 2013, ondervonden we namelijk ook bij deze lp.

Bij de plaat loopt u echter niet het gevaar om door alien Johansson de dieperik ingesleurd te worden, en kan u het gerust aan iedereen die hier oor naar heeft doorvertellen.

Louter ter informatie voeg ik er nog even de trailer van de film bij, omdat ik er rotsvast van overtuigd ben dat de liefhebbers van dit soort geluiden, deze beelden ook zullen appreciëren.

Siavash Amini

Dimi Brands
27/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...