casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.075 items

   

Section 25
Nature + Degree
New wave - Post Punk - Synthpop / Electropop
21/05/2010 : Section 25 - Nature + Degree
LTM Recordings  LTM Recordings
21/05/2010, Didier Becu

Begin dit jaar werden de post-punkfans opgeschrikt door het plotse overlijden van Section 25-zanger Larry Cassidy.

Sommige doden worden plots (soms terecht, soms onterecht) goden maar jammer genoeg ziet het er niet naar uit dat we met een Section 25-revival zullen te maken krijgen.

Wie of wat deze Section 25 nu waren?

Een van de meest invloedrijkste bands aller tijden, ook al hebben zij hoofdzakelijk artiesten beïnvloedt die op hun beurt invloedrijk waren, ook wel te vertalen door de gehele Factory-stal.

Deze in 1977 opgerichte band uit Blackpool kwam al vlug in het vizier van Factory baas Tony Wilson toen niemand minder dan Ian Curtis hun eerste single, “Girls don’t count”, produceerde.

Al vlug werden de bizarre (maar oh zo geniale) producerstechnieken van Martin Hannett erbij gehaald en al gauw zou Section 25 één van de grote namen uit het postpunkmilieu worden.

Niet dat dit zich automatisch vertaalde in verkoopscijfers maar wel reden genoeg voor de naïeve idealist Tony Wilson om hun met “Always now” de duurste hoes uit de Factorygeschiedenis te laten maken (het gaat inderdaad om die gele hoes met de marmeren binnenkant).

Net als New Order bekwam Section 25 een nieuw geluidsjasje toen zij de electronica ontdekten en zo werd “From the hilltop” één van de belangrijkste platen uit de jaren ’80.

Om de Factory-cirkel rond te maken werd deze plaat geproduceerd door Bernard Sumner.

Hoewel deze plaat hun meest succesvolle was, verdween Section 25 in de vergeethoek, een vierde album “Love & Hate” bereikte enkel een handjevol Factory-verzamelaars.

Niemand had nog iets verwacht van Section 25 tot plots Larry besloot om tien jaar later terug muziek te beginnen maken maar deze nobele plannen smolten als sneeuw in de zon toen plots Section 25-vocaliste (en Larry’s echtgenote) Jenny Ross overleed.

Twee jaar na dit tragische overlijden besloot de weemoedige Larry toch om “Part-Primitiv” uit te brengen, een plaat die uitgebreid gepromoot werd in Plan K (de beruchte zaal waar Ian Curtis Annick leerde kennen) samen met Peter Hook, die altijd beweerd heeft dat Section 25 zijn favoriete groep is.

En om nu te komen waar het hem eigenlijk om draait (Dark Entries licht graag zijn lezers in), deze “Nature & Degree” is de tweede cd uit de comebackalbum waarbij de vrouwelijke vocals ditmaal opgenomen werden door Beth Cassidy, dochter van Larry en Jenny.

Als de vergelijkingsstandaard de platen zijn uit de jaren ’80 dan faalt deze plaat volledig want hier gebeurt niks origineels meer en horen we gewoon een groep die omwille voor de liefde van de muziek ervoor gekozen heeft om verder te gaan.

En kan ik je eigenlijk alleen maar zeggen, als dit de enige plaat is die je in je leven wil kopen van Section 25, grijp dan terug naar hun eerder materiaal.

Als de vergelijkingsstandaard echter de grote rommel is waar we de laatste jaren worden met geconfronteerd dan is “Nature + Degree” een klein meesterwerk van een groot genie.

De platen is grotendeels electronisch, en in zekere mate te vergelijken met wat Peter Hook deed met Monaco (ondergewaardeerde band), alhoewel Larry nog zeer scherp uit de hoek kon komen met een track als “Garageland” die vandaag de dag een beetje als een unreleased track klinkt van Wire’s “154”.

De ingrediënten blijven als vanouds dezelfde : een onweerstaanbaar ritme dat we hier maar het Factorritme zullen dopen, de typische staccato gitaren en de typische synths die de jaren ’80 zo fantastisch maakten.

“Nature + Degree” is geen klassieker maar wel wederom zo’n release die je doet beseffen waarom je van muziek bent gaan houden.

Deze cd is nu terug verkrijgbaar op LTM.

www.myspace.com/section25

Didier Becu
21/05/2010

Volgende besprekingen
Sereena Maneesh - No 2: Abyss In B Minor
Cindytalk / Robert Hampson - Five Mountains Of Fire / Antartica Ends Here
Jana Winderen - Energy Field
Dan Fröberg - The Existence Of Do-Ti-La-So-Fa-Mi-Re-Do Is Everything!
Dan Fröberg - At Down We All Fall Down The Stairs
Dirac - Phon
Minusheart - Healed
Magion - Close To Eternity
Jennifer Walsche - Nature Data
Films - Messenger

Andere besprekingen van SECTION 25
Section 25 - Elektra
Section 25 - Always Now (heruitgave met bonusmateriaal)
Section 25 - Dark Light
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Always Now (reissue)
Section 25 - From The Hip (reissue)

In dezelfde genre-combinatie: NEW WAVE ; POST PUNK ; SYNTHPOP / ELECTROPOP
Koacha - Mr. Down

In hetzelfde genre: NEW WAVE
Dadajugend Polyform - Louis De Marsalle
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
Plankton - Banana Spleen ep
Parade Ground - The Golden Years
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Spiral 69 - No Paint On The Wall
The Insanely Happy EP - Verzamelaar
Black Light Ascension - Ashes
The Weathermen - Ultimate Poison

In hetzelfde genre: POST PUNK
M!R!M - It’s Not Enough Anymore
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
The Rope - The Rope ep
Lovegrenade - Lovegrenade
Mirror Face - Slouse
Verzamelaar - Darkness Before Dawn vol 3
The New Jacobin Club - This Treason
Electric Press Kit - Torsions
Christine Plays Viola - Innocent Awareness
Red Zebra / Portrait Bizarre - No Kitchen In The House / Jesus Fell Off My Wall (We Are Here)

In hetzelfde genre: SYNTHPOP / ELECTROPOP
Zartbitter 16 - Richtung Zukunft
Various - Switch 18
The Toxic Avenger - Angst
Neuropa - Plastique People (Expanded Version)
Zynic - My Personal Kryptonite ep
Starter - Starter (lp)
The Legendary Pink Dots - Paris in the Fall
!distain - On|Off
Verzamelaar - Klangrausch 2 (dvd compilatie)
Cruise [Ctrl] - How's Annie?

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
NIEUWS 25/06/2022 : Gert wil recht op roes voor iedereen

Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk, brengt in augustus een nieuwe plaat uit: 'Alles is nog niet verloren'. En dat alles nog niet verloren is, zal u wel duidelijk worden. 18 geëngageerde nummers kun je erop verwachten, maar ook een inzicht in het leven en denken van Gert. Dat hij bijvoorbeeld al drie jaar gestopt is met alcohol, ...

lees meer...
NIEUWS 25/06/2022 : Bart Willems doet het na Ono Scream en Apparaat ook solo

Kennen jullie Bart Willems? Jullie zouden nochtans moeten! Bart heeft in 2017 een parchtige postpunk plaat gemaakt met Ono Scream, en weet ook in electrorockland het mooie weer te maken met Apparaat. Alsof dat niet voldoende is, doet hij het nu ook solo onder de naam Willems. En ... in het Nederlands! Het project bracht zonet een tweede video ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 22/06/2022 : Fektsjek: wie schuilt er achter de mysterieuze groep De Aarzels?

Het was u misschien ook al opgevallen: donderdag spelen De Aarzels in de Djingel Djangel in Antwerpen, voor de luttele prijs van 5 euro. We hebben even navraag gedaan in onze kennissenkring, en niemand had ooit al van de groep gehoord, ook al schijnen ze volgens de aankondiging van het optreden al vrij lang mee te gaan: 'De Aarzels ...

lees meer...
NIEUWS 19/06/2022 : Hier zijn ze de laatste Sinner’s Day Summer artiesten! Maar ga dat vooral live zien!

Noblesse Oblige. Na vrijdag en zaterdag stelt Dark Entries jullie graag zondag 26 juni voor aan de hand van een clip van elke deelnemende band aan de Sinner’s Day Summer editie, die nu wel zeer snel dichterbij komt. Mocht u nog geen ticket of tickets hebben, niet twijfelen en gewoon doen door hier te klikken. Zondag 26 juni is alweer ...