casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.399 items

   

Section 25
Nature + Degree
New wave - Post Punk - Synthpop / Electropop
21/05/2010 : Section 25 - Nature + Degree
LTM Recordings  LTM Recordings
21/05/2010, Didier Becu

Begin dit jaar werden de post-punkfans opgeschrikt door het plotse overlijden van Section 25-zanger Larry Cassidy.

Sommige doden worden plots (soms terecht, soms onterecht) goden maar jammer genoeg ziet het er niet naar uit dat we met een Section 25-revival zullen te maken krijgen.

Wie of wat deze Section 25 nu waren?

Een van de meest invloedrijkste bands aller tijden, ook al hebben zij hoofdzakelijk artiesten beïnvloedt die op hun beurt invloedrijk waren, ook wel te vertalen door de gehele Factory-stal.

Deze in 1977 opgerichte band uit Blackpool kwam al vlug in het vizier van Factory baas Tony Wilson toen niemand minder dan Ian Curtis hun eerste single, “Girls don’t count”, produceerde.

Al vlug werden de bizarre (maar oh zo geniale) producerstechnieken van Martin Hannett erbij gehaald en al gauw zou Section 25 één van de grote namen uit het postpunkmilieu worden.

Niet dat dit zich automatisch vertaalde in verkoopscijfers maar wel reden genoeg voor de naïeve idealist Tony Wilson om hun met “Always now” de duurste hoes uit de Factorygeschiedenis te laten maken (het gaat inderdaad om die gele hoes met de marmeren binnenkant).

Net als New Order bekwam Section 25 een nieuw geluidsjasje toen zij de electronica ontdekten en zo werd “From the hilltop” één van de belangrijkste platen uit de jaren ’80.

Om de Factory-cirkel rond te maken werd deze plaat geproduceerd door Bernard Sumner.

Hoewel deze plaat hun meest succesvolle was, verdween Section 25 in de vergeethoek, een vierde album “Love & Hate” bereikte enkel een handjevol Factory-verzamelaars.

Niemand had nog iets verwacht van Section 25 tot plots Larry besloot om tien jaar later terug muziek te beginnen maken maar deze nobele plannen smolten als sneeuw in de zon toen plots Section 25-vocaliste (en Larry’s echtgenote) Jenny Ross overleed.

Twee jaar na dit tragische overlijden besloot de weemoedige Larry toch om “Part-Primitiv” uit te brengen, een plaat die uitgebreid gepromoot werd in Plan K (de beruchte zaal waar Ian Curtis Annick leerde kennen) samen met Peter Hook, die altijd beweerd heeft dat Section 25 zijn favoriete groep is.

En om nu te komen waar het hem eigenlijk om draait (Dark Entries licht graag zijn lezers in), deze “Nature & Degree” is de tweede cd uit de comebackalbum waarbij de vrouwelijke vocals ditmaal opgenomen werden door Beth Cassidy, dochter van Larry en Jenny.

Als de vergelijkingsstandaard de platen zijn uit de jaren ’80 dan faalt deze plaat volledig want hier gebeurt niks origineels meer en horen we gewoon een groep die omwille voor de liefde van de muziek ervoor gekozen heeft om verder te gaan.

En kan ik je eigenlijk alleen maar zeggen, als dit de enige plaat is die je in je leven wil kopen van Section 25, grijp dan terug naar hun eerder materiaal.

Als de vergelijkingsstandaard echter de grote rommel is waar we de laatste jaren worden met geconfronteerd dan is “Nature + Degree” een klein meesterwerk van een groot genie.

De platen is grotendeels electronisch, en in zekere mate te vergelijken met wat Peter Hook deed met Monaco (ondergewaardeerde band), alhoewel Larry nog zeer scherp uit de hoek kon komen met een track als “Garageland” die vandaag de dag een beetje als een unreleased track klinkt van Wire’s “154”.

De ingrediënten blijven als vanouds dezelfde : een onweerstaanbaar ritme dat we hier maar het Factorritme zullen dopen, de typische staccato gitaren en de typische synths die de jaren ’80 zo fantastisch maakten.

“Nature + Degree” is geen klassieker maar wel wederom zo’n release die je doet beseffen waarom je van muziek bent gaan houden.

Deze cd is nu terug verkrijgbaar op LTM.

www.myspace.com/section25

Didier Becu
21/05/2010

Volgende besprekingen
Sereena Maneesh - No 2: Abyss In B Minor
Cindytalk / Robert Hampson - Five Mountains Of Fire / Antartica Ends Here
Jana Winderen - Energy Field
Dan Fröberg - The Existence Of Do-Ti-La-So-Fa-Mi-Re-Do Is Everything!
Dan Fröberg - At Down We All Fall Down The Stairs
Dirac - Phon
Minusheart - Healed
Magion - Close To Eternity
Jennifer Walsche - Nature Data
Films - Messenger

Andere besprekingen van SECTION 25
Section 25 - Elektra
Section 25 - Always Now (heruitgave met bonusmateriaal)
Section 25 - Dark Light
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Always Now (reissue)
Section 25 - From The Hip (reissue)

In dezelfde genre-combinatie: NEW WAVE ; POST PUNK ; SYNTHPOP / ELECTROPOP
Koacha - Mr. Down

In hetzelfde genre: NEW WAVE
Dadajugend Polyform - Louis De Marsalle
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
Plankton - Banana Spleen ep
Parade Ground - The Golden Years
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Spiral 69 - No Paint On The Wall
The Insanely Happy EP - Verzamelaar
Black Light Ascension - Ashes
The Weathermen - Ultimate Poison

In hetzelfde genre: POST PUNK
M!R!M - It’s Not Enough Anymore
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
The Rope - The Rope ep
Lovegrenade - Lovegrenade
Mirror Face - Slouse
Verzamelaar - Darkness Before Dawn vol 3
The New Jacobin Club - This Treason
Electric Press Kit - Torsions
Christine Plays Viola - Innocent Awareness
Red Zebra / Portrait Bizarre - No Kitchen In The House / Jesus Fell Off My Wall (We Are Here)

In hetzelfde genre: SYNTHPOP / ELECTROPOP
Zartbitter 16 - Richtung Zukunft
Various - Switch 18
The Toxic Avenger - Angst
Neuropa - Plastique People (Expanded Version)
Zynic - My Personal Kryptonite ep
Starter - Starter (lp)
The Legendary Pink Dots - Paris in the Fall
!distain - On|Off
Verzamelaar - Klangrausch 2 (dvd compilatie)
Cruise [Ctrl] - How's Annie?

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : 'Waar komen ze vandaan?' vraagt Gert Kleinpunk

De Leuvense kleinpunktroubadour Gert brengt opnieuw een video uit, en zet daarmee zijn strijd tegen onrecht voort. In 'Waar komen ze vandaan?' gaat het over oorlog en migratie, en de link die er tussen deze twee heikele thema's is. Want oorlog brengt vluchtelingen voort, en dezelfde mensen die hier de vreemdelingen weg willen zijn ...

lees meer...
NIEUWS 14/10/2020 : No Honey From These in 't geniep.

Binnenkort verkrijgbaar op vinyl: The Twelve Secret Hometape Sessions van het Nederlandse minimal duo No Honey From These. Ja maar, zullen de aandachtige lezers opmerken, is die een paar jaar geleden niet reeds uitgebracht? Hier kan je lezen dat dit inderdaad het geval is. Aangezien we niet graag in herhaling vallen moet u dus geen bespreking ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...