casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.063 items

   

Section 25
Nature + Degree
New wave - Post Punk - Synthpop / Electropop
21/05/2010 : Section 25 - Nature + Degree
LTM Recordings  LTM Recordings
21/05/2010, Didier Becu

Begin dit jaar werden de post-punkfans opgeschrikt door het plotse overlijden van Section 25-zanger Larry Cassidy.

Sommige doden worden plots (soms terecht, soms onterecht) goden maar jammer genoeg ziet het er niet naar uit dat we met een Section 25-revival zullen te maken krijgen.

Wie of wat deze Section 25 nu waren?

Een van de meest invloedrijkste bands aller tijden, ook al hebben zij hoofdzakelijk artiesten beïnvloedt die op hun beurt invloedrijk waren, ook wel te vertalen door de gehele Factory-stal.

Deze in 1977 opgerichte band uit Blackpool kwam al vlug in het vizier van Factory baas Tony Wilson toen niemand minder dan Ian Curtis hun eerste single, “Girls don’t count”, produceerde.

Al vlug werden de bizarre (maar oh zo geniale) producerstechnieken van Martin Hannett erbij gehaald en al gauw zou Section 25 één van de grote namen uit het postpunkmilieu worden.

Niet dat dit zich automatisch vertaalde in verkoopscijfers maar wel reden genoeg voor de naïeve idealist Tony Wilson om hun met “Always now” de duurste hoes uit de Factorygeschiedenis te laten maken (het gaat inderdaad om die gele hoes met de marmeren binnenkant).

Net als New Order bekwam Section 25 een nieuw geluidsjasje toen zij de electronica ontdekten en zo werd “From the hilltop” één van de belangrijkste platen uit de jaren ’80.

Om de Factory-cirkel rond te maken werd deze plaat geproduceerd door Bernard Sumner.

Hoewel deze plaat hun meest succesvolle was, verdween Section 25 in de vergeethoek, een vierde album “Love & Hate” bereikte enkel een handjevol Factory-verzamelaars.

Niemand had nog iets verwacht van Section 25 tot plots Larry besloot om tien jaar later terug muziek te beginnen maken maar deze nobele plannen smolten als sneeuw in de zon toen plots Section 25-vocaliste (en Larry’s echtgenote) Jenny Ross overleed.

Twee jaar na dit tragische overlijden besloot de weemoedige Larry toch om “Part-Primitiv” uit te brengen, een plaat die uitgebreid gepromoot werd in Plan K (de beruchte zaal waar Ian Curtis Annick leerde kennen) samen met Peter Hook, die altijd beweerd heeft dat Section 25 zijn favoriete groep is.

En om nu te komen waar het hem eigenlijk om draait (Dark Entries licht graag zijn lezers in), deze “Nature & Degree” is de tweede cd uit de comebackalbum waarbij de vrouwelijke vocals ditmaal opgenomen werden door Beth Cassidy, dochter van Larry en Jenny.

Als de vergelijkingsstandaard de platen zijn uit de jaren ’80 dan faalt deze plaat volledig want hier gebeurt niks origineels meer en horen we gewoon een groep die omwille voor de liefde van de muziek ervoor gekozen heeft om verder te gaan.

En kan ik je eigenlijk alleen maar zeggen, als dit de enige plaat is die je in je leven wil kopen van Section 25, grijp dan terug naar hun eerder materiaal.

Als de vergelijkingsstandaard echter de grote rommel is waar we de laatste jaren worden met geconfronteerd dan is “Nature + Degree” een klein meesterwerk van een groot genie.

De platen is grotendeels electronisch, en in zekere mate te vergelijken met wat Peter Hook deed met Monaco (ondergewaardeerde band), alhoewel Larry nog zeer scherp uit de hoek kon komen met een track als “Garageland” die vandaag de dag een beetje als een unreleased track klinkt van Wire’s “154”.

De ingrediënten blijven als vanouds dezelfde : een onweerstaanbaar ritme dat we hier maar het Factorritme zullen dopen, de typische staccato gitaren en de typische synths die de jaren ’80 zo fantastisch maakten.

“Nature + Degree” is geen klassieker maar wel wederom zo’n release die je doet beseffen waarom je van muziek bent gaan houden.

Deze cd is nu terug verkrijgbaar op LTM.

www.myspace.com/section25

Didier Becu
21/05/2010

Volgende besprekingen
Sereena Maneesh - No 2: Abyss In B Minor
Cindytalk / Robert Hampson - Five Mountains Of Fire / Antartica Ends Here
Jana Winderen - Energy Field
Dan Fröberg - The Existence Of Do-Ti-La-So-Fa-Mi-Re-Do Is Everything!
Dan Fröberg - At Down We All Fall Down The Stairs
Dirac - Phon
Minusheart - Healed
Magion - Close To Eternity
Jennifer Walsche - Nature Data
Films - Messenger

Andere besprekingen van SECTION 25
Section 25 - Elektra
Section 25 - Always Now (heruitgave met bonusmateriaal)
Section 25 - Dark Light
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Always Now (reissue)
Section 25 - From The Hip (reissue)

In dezelfde genre-combinatie: NEW WAVE ; POST PUNK ; SYNTHPOP / ELECTROPOP
Koacha - Mr. Down

In hetzelfde genre: NEW WAVE
Dadajugend Polyform - Louis De Marsalle
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
Plankton - Banana Spleen ep
Parade Ground - The Golden Years
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Spiral 69 - No Paint On The Wall
The Insanely Happy EP - Verzamelaar
Black Light Ascension - Ashes
The Weathermen - Ultimate Poison

In hetzelfde genre: POST PUNK
M!R!M - It’s Not Enough Anymore
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
The Rope - The Rope ep
Lovegrenade - Lovegrenade
Mirror Face - Slouse
Verzamelaar - Darkness Before Dawn vol 3
The New Jacobin Club - This Treason
Electric Press Kit - Torsions
Christine Plays Viola - Innocent Awareness
Red Zebra / Portrait Bizarre - No Kitchen In The House / Jesus Fell Off My Wall (We Are Here)

In hetzelfde genre: SYNTHPOP / ELECTROPOP
Zartbitter 16 - Richtung Zukunft
Various - Switch 18
The Toxic Avenger - Angst
Neuropa - Plastique People (Expanded Version)
Zynic - My Personal Kryptonite ep
Starter - Starter (lp)
The Legendary Pink Dots - Paris in the Fall
!distain - On|Off
Verzamelaar - Klangrausch 2 (dvd compilatie)
Cruise [Ctrl] - How's Annie?

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/05/2022 : Crooniek moet kiezen tussen Goed en Kwaad

Crooniek heeft zijn eerste cd uit: 'Trail of Time'. Tenminste als enkel Crooniek, want eerder al bracht het blazersensemble uit Kampenhout cd's uit met Olivier & Crooniek, en als onderdeel van Winterstille. Crooniek is een ensemble dat verbonden is aan Gerry Croon, redacteur bij Dark Entries. Gerry schrijft graag arrangementen ...

lees meer...
INTERVIEW : Dubbelinterview met Feralia Planitia en Das Auge - ...dankzij onze overlappende smaak in muziek zijn we goed bevriend geraakt; muziek was onze cement, zeg maar…

Indien de naam Feralia Planitia, soloproject van Simona Dellamorte, u nog niks zegt dan verwijs ik u graag door naar de recensie van diens debuut EP (uitgebracht in 2021 door Desert Island Music) op deze site. Na dit dubbelinterview met Das Auge, soloproject van Hans Plasma, zal ze voor u nadien alvast geen onbekende meer zijn. Samen met de ...

lees meer...
NIEUWS 24/05/2022 : The Cure live in een doosje

Terwijl u en ik nog altijd wachten op de al ‘eeuwen’ (nu, zo lijkt het wel) nieuw albums van meneer Smith en de zijnen komt er alweer een heuse box. Ditmaal worden live opnames uit de jaren 70, 80 en 90 gepresenteerd, goed voor 6 cd’s en 54 nummers. Al komen sommige nummers, die steevast al decennia de The Cure set halen, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Breaking Barriers: Pussy Riot, Hägar The Womb & Hetze - Punk is niet dood, of toch niet als het van Pussy Riot afhangt.

Pussy Riot is vandaag weer razend relevant. Sinds hun ontstaan voert Pussy Riot een kruistocht tegen Poetin, waardoor ze ook op de harde wijze konden kennismaken met het Russische repressieapparaat. Nu Rusland een ‘speciale militaire operatie’ begonnen is in Oekraïne, is de repressie tegenover andersdenkenden nog toegenomen. ...

lees meer...
NIEUWS 23/05/2022 : Kill Shelter brengt single uit met Agent Side Grinder

Het was al een tijdje rustig rond Agent Side Grinder. Iets wat Pete Burns ook is opgevallen. Pete Burns is dan ook de andere ik van Kill Shelter. Die laatste naam is geen onbekende meer, nooit vies geweest van enige samenwerkingen en vaak werkzaam als producer voor tal van bands. Kill Shelter mag een identiteit hebben die vaak weerkeert. ...

lees meer...
NIEUWS 23/05/2022 : Vaselyne covert op Shame EP

En dat is niets om ook maar een klein greintje schaamte voor te kennen, want schaamte is de schaduw van de liefde. Vaselyne, het buiten proporties aanstekelijke duo met Yvette Winkler en Frank Weyzig bereidt zich voor op een album dat er tegen 3 juni staat aan te komen. The Sea Says mag alvast iets zijn om naar uit te kijken. Getuige daarvan ...

lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 21/05/2022 : ‘Black Planet’: Nieuw boek over de opkomst van The Sisters of Mercy!

The Sisters Of Mercy zijn ongetwijfeld een van de meest invloedrijke bands van de zwarte scene. Nu verschijnt "Black Planet", een nieuw boek over de opkomst van de band. Weeral een boek hoor ik je zetten? Klopt, dit is zeker niet het eerste. Deze ‘Black Planet’ staat bol met interviews die een nieuw licht werpen op de ...

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...