casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.733 items

   

Section 25
Nature + Degree
New wave - Post Punk - Synthpop / Electropop
21/05/2010 : Section 25 - Nature + Degree
LTM Recordings  LTM Recordings
21/05/2010, Didier Becu

Begin dit jaar werden de post-punkfans opgeschrikt door het plotse overlijden van Section 25-zanger Larry Cassidy.

Sommige doden worden plots (soms terecht, soms onterecht) goden maar jammer genoeg ziet het er niet naar uit dat we met een Section 25-revival zullen te maken krijgen.

Wie of wat deze Section 25 nu waren?

Een van de meest invloedrijkste bands aller tijden, ook al hebben zij hoofdzakelijk artiesten beïnvloedt die op hun beurt invloedrijk waren, ook wel te vertalen door de gehele Factory-stal.

Deze in 1977 opgerichte band uit Blackpool kwam al vlug in het vizier van Factory baas Tony Wilson toen niemand minder dan Ian Curtis hun eerste single, “Girls don’t count”, produceerde.

Al vlug werden de bizarre (maar oh zo geniale) producerstechnieken van Martin Hannett erbij gehaald en al gauw zou Section 25 één van de grote namen uit het postpunkmilieu worden.

Niet dat dit zich automatisch vertaalde in verkoopscijfers maar wel reden genoeg voor de naïeve idealist Tony Wilson om hun met “Always now” de duurste hoes uit de Factorygeschiedenis te laten maken (het gaat inderdaad om die gele hoes met de marmeren binnenkant).

Net als New Order bekwam Section 25 een nieuw geluidsjasje toen zij de electronica ontdekten en zo werd “From the hilltop” één van de belangrijkste platen uit de jaren ’80.

Om de Factory-cirkel rond te maken werd deze plaat geproduceerd door Bernard Sumner.

Hoewel deze plaat hun meest succesvolle was, verdween Section 25 in de vergeethoek, een vierde album “Love & Hate” bereikte enkel een handjevol Factory-verzamelaars.

Niemand had nog iets verwacht van Section 25 tot plots Larry besloot om tien jaar later terug muziek te beginnen maken maar deze nobele plannen smolten als sneeuw in de zon toen plots Section 25-vocaliste (en Larry’s echtgenote) Jenny Ross overleed.

Twee jaar na dit tragische overlijden besloot de weemoedige Larry toch om “Part-Primitiv” uit te brengen, een plaat die uitgebreid gepromoot werd in Plan K (de beruchte zaal waar Ian Curtis Annick leerde kennen) samen met Peter Hook, die altijd beweerd heeft dat Section 25 zijn favoriete groep is.

En om nu te komen waar het hem eigenlijk om draait (Dark Entries licht graag zijn lezers in), deze “Nature & Degree” is de tweede cd uit de comebackalbum waarbij de vrouwelijke vocals ditmaal opgenomen werden door Beth Cassidy, dochter van Larry en Jenny.

Als de vergelijkingsstandaard de platen zijn uit de jaren ’80 dan faalt deze plaat volledig want hier gebeurt niks origineels meer en horen we gewoon een groep die omwille voor de liefde van de muziek ervoor gekozen heeft om verder te gaan.

En kan ik je eigenlijk alleen maar zeggen, als dit de enige plaat is die je in je leven wil kopen van Section 25, grijp dan terug naar hun eerder materiaal.

Als de vergelijkingsstandaard echter de grote rommel is waar we de laatste jaren worden met geconfronteerd dan is “Nature + Degree” een klein meesterwerk van een groot genie.

De platen is grotendeels electronisch, en in zekere mate te vergelijken met wat Peter Hook deed met Monaco (ondergewaardeerde band), alhoewel Larry nog zeer scherp uit de hoek kon komen met een track als “Garageland” die vandaag de dag een beetje als een unreleased track klinkt van Wire’s “154”.

De ingrediënten blijven als vanouds dezelfde : een onweerstaanbaar ritme dat we hier maar het Factorritme zullen dopen, de typische staccato gitaren en de typische synths die de jaren ’80 zo fantastisch maakten.

“Nature + Degree” is geen klassieker maar wel wederom zo’n release die je doet beseffen waarom je van muziek bent gaan houden.

Deze cd is nu terug verkrijgbaar op LTM.

www.myspace.com/section25

Didier Becu
21/05/2010

Volgende besprekingen
Sereena Maneesh - No 2: Abyss In B Minor
Cindytalk / Robert Hampson - Five Mountains Of Fire / Antartica Ends Here
Jana Winderen - Energy Field
Dan Fröberg - The Existence Of Do-Ti-La-So-Fa-Mi-Re-Do Is Everything!
Dan Fröberg - At Down We All Fall Down The Stairs
Dirac - Phon
Minusheart - Healed
Magion - Close To Eternity
Jennifer Walsche - Nature Data
Films - Messenger

Andere besprekingen van SECTION 25
Section 25 - Elektra
Section 25 - Always Now (heruitgave met bonusmateriaal)
Section 25 - Dark Light
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Always Now (reissue)
Section 25 - From The Hip (reissue)

In dezelfde genre-combinatie: NEW WAVE ; POST PUNK ; SYNTHPOP / ELECTROPOP
Koacha - Mr. Down

In hetzelfde genre: NEW WAVE
Dadajugend Polyform - Louis De Marsalle
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
Plankton - Banana Spleen ep
Parade Ground - The Golden Years
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Spiral 69 - No Paint On The Wall
The Insanely Happy EP - Verzamelaar
Black Light Ascension - Ashes
The Weathermen - Ultimate Poison

In hetzelfde genre: POST PUNK
M!R!M - It’s Not Enough Anymore
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
The Rope - The Rope ep
Lovegrenade - Lovegrenade
Mirror Face - Slouse
Verzamelaar - Darkness Before Dawn vol 3
The New Jacobin Club - This Treason
Electric Press Kit - Torsions
Christine Plays Viola - Innocent Awareness
Red Zebra / Portrait Bizarre - No Kitchen In The House / Jesus Fell Off My Wall (We Are Here)

In hetzelfde genre: SYNTHPOP / ELECTROPOP
Zartbitter 16 - Richtung Zukunft
Various - Switch 18
The Toxic Avenger - Angst
Neuropa - Plastique People (Expanded Version)
Zynic - My Personal Kryptonite ep
Starter - Starter (lp)
The Legendary Pink Dots - Paris in the Fall
!distain - On|Off
Verzamelaar - Klangrausch 2 (dvd compilatie)
Cruise [Ctrl] - How's Annie?

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-Fest 4 dagen apart festivallen tussen verleden en heden! -

Noot; door problemen met de data server zullen afbeeldingen later worden opgeladen, onze excuses! Het zit er op de 4de editie van W-fest. De eerste keer in Waregem. Oudjes zoals ik herinneren zich ongetwijfeld nog The Steeple, where have the years gone, de club die Waregm op de wereldkaart zette als het om gothic en aanverwanten ging. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-fest 14/8 - Irish Coffee & Twisted Nerve (Jirka Liessens)

De eerste avond van het enige wave festival in België begon gek genoeg met het thema Woodstock. Bezoekers werden voorzien van de nodige attributen hiervoor, wat het gekke tafereel opleverde dat de zwartste zielen eens door een roze zonnebril keken, letterlijk dan. Ondanks de flower power bracht de line-up ons heel andere muziek. Er ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 13/08/2019 : Eerste namen voor M’era Luna 2020

Terwijl men momenteel nog bezig is met de grote opruiming voor hun 2019-editie lost M’era Luna voor hun editie voor volgend jaar al de eerste namen. Het verslag van M’era Luna 2019 lees je zeer binnenkort op deze pagina’s. M’era Luna wil meer zijn dan een ‘Duits’ festival en daarom gaan ze in de toekomst ...

lees meer...
INTERVIEW : Mise en Scčne op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat ...

lees meer...
FOTO'S : Motor!k - @ De Smoutpot Zwijndrecht, 09/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Allez Allez - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ Fonne Feesten Lokeren, 08/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Jubel en juich ! Gothic Magazine terug onder de levenden!

Als oudje uit de scene kent u vast nog het Gothic Magazine. Er was een tijd dat ook deze website op papier werd gedrukt. Het bewijs? Hier onze eerste editie om virtueel te door bladeren. En we hopen tegen het eind van het jaar nog veel meer van onze fysieke edities online te hebben. Maar goed, in het mekka van de goth (Duitsland voor een goed ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Scary Black bij Secret Sin Records

Het Secret Sin Records label is een serieuze doorstart aan het maken. En wat meer is, regelmatig wordt u verwend met nieuwe namen. Binnenkort komt het Amerikaanse Scary Black bij dit label uit op cd. Nooit van gehoord zegt u? Welaan, onderstaade clip klinkt wat mij betreft beloftevol. Spaghetti westerns en de alternatieve jaren 80 zijn een ...

lees meer...
NIEUWS 08/08/2019 : W-Fest pakt uit met eigen app! Zaterdag uitverkocht!

Het is bijna zover, op 15 augustus schiet W-Fest voor de vierde keer uit de startblokken, dit jaar in Waregem (Expo). Om het voor de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken worden kosten nog moeite gespaard. Dat zal bijken uit de voorzieningen op het festivalterrein maar de organisatie biedt nu ook een eigen app aan om uw bezoek aan het ...

lees meer...
NIEUWS 07/08/2019 : Nieuwe editie van 'The Face Of God' van Militia

Militia heeft opgehouden te bestaan. Hun laatste werk was een uitstekende conceptplaat over het leven van Ambiorix, uit op Old Europa Café. Datzelfde label doet nu een heruitgave van 'The Face Of God', het atheïstisch manifest in muziekvorm dat het eco-anarchistisch metaalslagerscollectief in 2015 uitbracht. Ok, de originele ...

lees meer...
INTERVIEW : Duncan Reid op Breaking Barriers! - Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, MAcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat ...