casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.964 items

   

Section 25
Nature + Degree
New wave - Post Punk - Synthpop / Electropop
21/05/2010 : Section 25 - Nature + Degree
LTM Recordings  LTM Recordings
21/05/2010, Didier Becu

Begin dit jaar werden de post-punkfans opgeschrikt door het plotse overlijden van Section 25-zanger Larry Cassidy.

Sommige doden worden plots (soms terecht, soms onterecht) goden maar jammer genoeg ziet het er niet naar uit dat we met een Section 25-revival zullen te maken krijgen.

Wie of wat deze Section 25 nu waren?

Een van de meest invloedrijkste bands aller tijden, ook al hebben zij hoofdzakelijk artiesten beïnvloedt die op hun beurt invloedrijk waren, ook wel te vertalen door de gehele Factory-stal.

Deze in 1977 opgerichte band uit Blackpool kwam al vlug in het vizier van Factory baas Tony Wilson toen niemand minder dan Ian Curtis hun eerste single, “Girls don’t count”, produceerde.

Al vlug werden de bizarre (maar oh zo geniale) producerstechnieken van Martin Hannett erbij gehaald en al gauw zou Section 25 één van de grote namen uit het postpunkmilieu worden.

Niet dat dit zich automatisch vertaalde in verkoopscijfers maar wel reden genoeg voor de naïeve idealist Tony Wilson om hun met “Always now” de duurste hoes uit de Factorygeschiedenis te laten maken (het gaat inderdaad om die gele hoes met de marmeren binnenkant).

Net als New Order bekwam Section 25 een nieuw geluidsjasje toen zij de electronica ontdekten en zo werd “From the hilltop” één van de belangrijkste platen uit de jaren ’80.

Om de Factory-cirkel rond te maken werd deze plaat geproduceerd door Bernard Sumner.

Hoewel deze plaat hun meest succesvolle was, verdween Section 25 in de vergeethoek, een vierde album “Love & Hate” bereikte enkel een handjevol Factory-verzamelaars.

Niemand had nog iets verwacht van Section 25 tot plots Larry besloot om tien jaar later terug muziek te beginnen maken maar deze nobele plannen smolten als sneeuw in de zon toen plots Section 25-vocaliste (en Larry’s echtgenote) Jenny Ross overleed.

Twee jaar na dit tragische overlijden besloot de weemoedige Larry toch om “Part-Primitiv” uit te brengen, een plaat die uitgebreid gepromoot werd in Plan K (de beruchte zaal waar Ian Curtis Annick leerde kennen) samen met Peter Hook, die altijd beweerd heeft dat Section 25 zijn favoriete groep is.

En om nu te komen waar het hem eigenlijk om draait (Dark Entries licht graag zijn lezers in), deze “Nature & Degree” is de tweede cd uit de comebackalbum waarbij de vrouwelijke vocals ditmaal opgenomen werden door Beth Cassidy, dochter van Larry en Jenny.

Als de vergelijkingsstandaard de platen zijn uit de jaren ’80 dan faalt deze plaat volledig want hier gebeurt niks origineels meer en horen we gewoon een groep die omwille voor de liefde van de muziek ervoor gekozen heeft om verder te gaan.

En kan ik je eigenlijk alleen maar zeggen, als dit de enige plaat is die je in je leven wil kopen van Section 25, grijp dan terug naar hun eerder materiaal.

Als de vergelijkingsstandaard echter de grote rommel is waar we de laatste jaren worden met geconfronteerd dan is “Nature + Degree” een klein meesterwerk van een groot genie.

De platen is grotendeels electronisch, en in zekere mate te vergelijken met wat Peter Hook deed met Monaco (ondergewaardeerde band), alhoewel Larry nog zeer scherp uit de hoek kon komen met een track als “Garageland” die vandaag de dag een beetje als een unreleased track klinkt van Wire’s “154”.

De ingrediënten blijven als vanouds dezelfde : een onweerstaanbaar ritme dat we hier maar het Factorritme zullen dopen, de typische staccato gitaren en de typische synths die de jaren ’80 zo fantastisch maakten.

“Nature + Degree” is geen klassieker maar wel wederom zo’n release die je doet beseffen waarom je van muziek bent gaan houden.

Deze cd is nu terug verkrijgbaar op LTM.

www.myspace.com/section25

Didier Becu
21/05/2010

Volgende besprekingen
Sereena Maneesh - No 2: Abyss In B Minor
Cindytalk / Robert Hampson - Five Mountains Of Fire / Antartica Ends Here
Jana Winderen - Energy Field
Dan Fröberg - The Existence Of Do-Ti-La-So-Fa-Mi-Re-Do Is Everything!
Dan Fröberg - At Down We All Fall Down The Stairs
Dirac - Phon
Minusheart - Healed
Magion - Close To Eternity
Jennifer Walsche - Nature Data
Films - Messenger

Andere besprekingen van SECTION 25
Section 25 - Elektra
Section 25 - Always Now (heruitgave met bonusmateriaal)
Section 25 - Dark Light
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Retrofit
Section 25 - Always Now (reissue)
Section 25 - From The Hip (reissue)

In dezelfde genre-combinatie: NEW WAVE ; POST PUNK ; SYNTHPOP / ELECTROPOP
Koacha - Mr. Down

In hetzelfde genre: NEW WAVE
Dadajugend Polyform - Louis De Marsalle
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
Plankton - Banana Spleen ep
Parade Ground - The Golden Years
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Spiral 69 - No Paint On The Wall
The Insanely Happy EP - Verzamelaar
Black Light Ascension - Ashes
The Weathermen - Ultimate Poison

In hetzelfde genre: POST PUNK
M!R!M - It’s Not Enough Anymore
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
The Rope - The Rope ep
Lovegrenade - Lovegrenade
Mirror Face - Slouse
Verzamelaar - Darkness Before Dawn vol 3
The New Jacobin Club - This Treason
Electric Press Kit - Torsions
Christine Plays Viola - Innocent Awareness
Red Zebra / Portrait Bizarre - No Kitchen In The House / Jesus Fell Off My Wall (We Are Here)

In hetzelfde genre: SYNTHPOP / ELECTROPOP
Zartbitter 16 - Richtung Zukunft
Various - Switch 18
The Toxic Avenger - Angst
Neuropa - Plastique People (Expanded Version)
Zynic - My Personal Kryptonite ep
Starter - Starter (lp)
The Legendary Pink Dots - Paris in the Fall
!distain - On|Off
Verzamelaar - Klangrausch 2 (dvd compilatie)
Cruise [Ctrl] - How's Annie?

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIV - Best Of Edition - 30/11/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het is al sedert 2004 een feit dat een kleiner festival ook groots kan zijn. Het bewijs wordt eens te meer geleverd door de Downhill-organisatie dat er telkens in slaagt om bands te programmeren die je zelden of nooit tegenkomt op een podium waar dan ook in de Lage Landen. Voor de inmiddels veertiende editie van Downhill werd geopteerd ...

lees meer...
NIEUWS 11/12/2019 : R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019)

Bodo Staiger is dood. De zanger-gitarist van de Neue Deutsche Welle (NDW) band Rheingold is dinsdag (4 december 2019) overleden, de doodsoorzaak is nog niet bekend. Rheingold schrijft over een plotselinge en onverwachte dood. Met "Dreiklangsdimensionen" had het Duitse new wave trio, naast zanger en gitarist Bodo Staiger nog bestaande ...

lees meer...
INTERVIEW : De Delvers - Op vrijdag 13 december 2019 live in De Kleine Hedonist, Antwerpen

New wave uit Noeveren (Boom)! Hun korte self titled debuut “De Delvers” (onze review leest u hier), vol korte, gebalde, flitsende Nederlandstalige new wave en postpunk songs verscheen vorig jaar (2018). Op 13 december spelen De Delvers hun laatste concert van dit jaar (2019) in de Kleine Hedonist, Sint-Jacobsmarkt 34, 2000 in Antwerpen! ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...