casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Section 25
Elektra
britpop - Indie - Post Punk
19/03/2019 : Section 25 - Elektra
Klanggalerie  Klanggalerie
19/03/2019, Dimi Brands

Familiebedrijf Section 25 ontstond in het gezegende jaar 1977 en hun mede door Ian Curtis geproduceerde eerste single ‘Girls Do Not Count’ werd uitgebracht door het legendarische Factory Records. Net zoals Joy Division na de dood van Curtis de elektronische toer op ging via New Order, zo verging het ook Section 25 vanaf 1984, toen ze het album From The Hip (met daarop de hit ‘Looking For A Hilltop’) opnamen. Producer van dienst was deze keer Bernard Sumner, van New Order inderdaad. Hierna kwam in 1988 haast onopgemerkt het album Love & Hate uit. Dit album werd opgenomen in 1986 maar door problemen op het vlak van copyright van single Bad News Week liet de release maar liefst twee jaar op zich wachten.

Lang leek het dat hiermee de zwanenzang van Section 25 gezongen was. Tot als vanuit het niets in 2006 het album Part Primitiv verscheen. Nature + Degree (2009) bewees dat de terugkeer van Section 25 niet iets eenmaligs bleek. Maar de Britten bleven niet van onheil gespaard. Deze heropleving leek dan ook abrupt een halt toegeroepen te worden toen op 27 februari 2010 stichtend lid, zanger en bassist Larry Cassidy het leven liet.

Gelukkig niet, zo bleek, want Larry’s dochter Bethany Cassidy (en dus ook dochter van Jenny Ross, de zangeres van ‘Looking From A Hilltop’) zou in de voetstappen van haar vader treden en plaatsnemen achter de microfoon.

Allereerst werd werk gemaakt van een remix-album (Retrofit (2010)), oude nummers die door de band zelf in een nieuw jasje gestoken werden. Toen drie jaar later Eigengrau (2013) verscheen en wederom een remix album bleek te zijn, deze keer van andere artiesten (waaronder Absolute Body Control, Zoviet France en Portion Control) die aan de slag gingen met Section 25 materiaal, vonden we dit toch verdacht veel op bloedarmoede lijken.

Toch niet, want gelijktijdig verscheen ook een gloednieuw studioalbum: Dark Light. Alfresco (2016) was nog een live album, en wederom was het een tijdje wachten, maar zag in 2018 met Elektra alsnog een nieuw studioalbum het levenslicht.

Een beetje geholpen uit een wel zeer onverwachte hoek kwam Section 25 in 2016 extra in de aandacht. Rapper Kanye West gebruikte voor zijn nummer ‘FML’ namelijk een sample uit het nummer ‘Hit’. Naast de tien nieuwe nummers kan je op Elektra ook de erkenning van Section 25 terugvinden onder de vorm van een cover van het Kanye West nummer.

De synths zijn nog wel aanwezig op Elektra maar het stemt ons gelukkig dat bas, gitaar en drum een vooraanstaande rol krijgen in de sound van Section 25. Wat vooral opvalt is het gitaargeweld dat klinkt alsof het afkomstig is van een roedel jonge, gretige en al even hongerige honden.

Een terugkeer naar de post-punk in de beginperiode? Deels wel, al horen we ook veel gelijkenissen met het typische jaren 90 geluid van de zogenaamde female-fronted gitaarbandjes, een genre dat wat ons betreft ook aan een revival toe is.

Opener ‘Laid Back’ doet zijn titel alle eer aan, en serveert een portie hemelse dreampop, maar vanaf dan gaat het licht op groen om het gaspedaal volledig in te drukken.

Tekstueel horen we enorm veel herhalingen, het lijkt haast dat de inspiratie hiervoor nog niet helemaal op punt stond. Op zich niet storend, ware het niet vele nummers op Elektra gebruik maken van herhalende woorden of zinnen.

De krachtige zang van Bethany maakt niet alles, doch veel goed. “It don’t get much better than this” klinkt het meermaals in het snedige ‘It Don’t Get’, en hoewel we geen enkel slecht nummer gehoord hebben, bombarderen we deze punky song tot onze favoriet van Elektra.

Section 25 klinkt meer dan 40 jaar na datum nog steeds even fris, en dat is op zich al een hele puike prestatie. ‘You Don’t Have To Be Liked To Be Good’, bij Section 25 zit het op beide vlakken dus nog wel snor.

Section 25

Dimi Brands
19/03/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...