casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.075 items

   

Section 25
Elektra
britpop - Indie - Post Punk
19/03/2019 : Section 25 - Elektra
Klanggalerie  Klanggalerie
19/03/2019, Dimi Brands

Familiebedrijf Section 25 ontstond in het gezegende jaar 1977 en hun mede door Ian Curtis geproduceerde eerste single ‘Girls Do Not Count’ werd uitgebracht door het legendarische Factory Records. Net zoals Joy Division na de dood van Curtis de elektronische toer op ging via New Order, zo verging het ook Section 25 vanaf 1984, toen ze het album From The Hip (met daarop de hit ‘Looking For A Hilltop’) opnamen. Producer van dienst was deze keer Bernard Sumner, van New Order inderdaad. Hierna kwam in 1988 haast onopgemerkt het album Love & Hate uit. Dit album werd opgenomen in 1986 maar door problemen op het vlak van copyright van single Bad News Week liet de release maar liefst twee jaar op zich wachten.

Lang leek het dat hiermee de zwanenzang van Section 25 gezongen was. Tot als vanuit het niets in 2006 het album Part Primitiv verscheen. Nature + Degree (2009) bewees dat de terugkeer van Section 25 niet iets eenmaligs bleek. Maar de Britten bleven niet van onheil gespaard. Deze heropleving leek dan ook abrupt een halt toegeroepen te worden toen op 27 februari 2010 stichtend lid, zanger en bassist Larry Cassidy het leven liet.

Gelukkig niet, zo bleek, want Larry’s dochter Bethany Cassidy (en dus ook dochter van Jenny Ross, de zangeres van ‘Looking From A Hilltop’) zou in de voetstappen van haar vader treden en plaatsnemen achter de microfoon.

Allereerst werd werk gemaakt van een remix-album (Retrofit (2010)), oude nummers die door de band zelf in een nieuw jasje gestoken werden. Toen drie jaar later Eigengrau (2013) verscheen en wederom een remix album bleek te zijn, deze keer van andere artiesten (waaronder Absolute Body Control, Zoviet France en Portion Control) die aan de slag gingen met Section 25 materiaal, vonden we dit toch verdacht veel op bloedarmoede lijken.

Toch niet, want gelijktijdig verscheen ook een gloednieuw studioalbum: Dark Light. Alfresco (2016) was nog een live album, en wederom was het een tijdje wachten, maar zag in 2018 met Elektra alsnog een nieuw studioalbum het levenslicht.

Een beetje geholpen uit een wel zeer onverwachte hoek kwam Section 25 in 2016 extra in de aandacht. Rapper Kanye West gebruikte voor zijn nummer ‘FML’ namelijk een sample uit het nummer ‘Hit’. Naast de tien nieuwe nummers kan je op Elektra ook de erkenning van Section 25 terugvinden onder de vorm van een cover van het Kanye West nummer.

De synths zijn nog wel aanwezig op Elektra maar het stemt ons gelukkig dat bas, gitaar en drum een vooraanstaande rol krijgen in de sound van Section 25. Wat vooral opvalt is het gitaargeweld dat klinkt alsof het afkomstig is van een roedel jonge, gretige en al even hongerige honden.

Een terugkeer naar de post-punk in de beginperiode? Deels wel, al horen we ook veel gelijkenissen met het typische jaren 90 geluid van de zogenaamde female-fronted gitaarbandjes, een genre dat wat ons betreft ook aan een revival toe is.

Opener ‘Laid Back’ doet zijn titel alle eer aan, en serveert een portie hemelse dreampop, maar vanaf dan gaat het licht op groen om het gaspedaal volledig in te drukken.

Tekstueel horen we enorm veel herhalingen, het lijkt haast dat de inspiratie hiervoor nog niet helemaal op punt stond. Op zich niet storend, ware het niet vele nummers op Elektra gebruik maken van herhalende woorden of zinnen.

De krachtige zang van Bethany maakt niet alles, doch veel goed. “It don’t get much better than this” klinkt het meermaals in het snedige ‘It Don’t Get’, en hoewel we geen enkel slecht nummer gehoord hebben, bombarderen we deze punky song tot onze favoriet van Elektra.

Section 25 klinkt meer dan 40 jaar na datum nog steeds even fris, en dat is op zich al een hele puike prestatie. ‘You Don’t Have To Be Liked To Be Good’, bij Section 25 zit het op beide vlakken dus nog wel snor.

Section 25

Dimi Brands
19/03/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
NIEUWS 25/06/2022 : Gert wil recht op roes voor iedereen

Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk, brengt in augustus een nieuwe plaat uit: 'Alles is nog niet verloren'. En dat alles nog niet verloren is, zal u wel duidelijk worden. 18 geëngageerde nummers kun je erop verwachten, maar ook een inzicht in het leven en denken van Gert. Dat hij bijvoorbeeld al drie jaar gestopt is met alcohol, ...

lees meer...
NIEUWS 25/06/2022 : Bart Willems doet het na Ono Scream en Apparaat ook solo

Kennen jullie Bart Willems? Jullie zouden nochtans moeten! Bart heeft in 2017 een parchtige postpunk plaat gemaakt met Ono Scream, en weet ook in electrorockland het mooie weer te maken met Apparaat. Alsof dat niet voldoende is, doet hij het nu ook solo onder de naam Willems. En ... in het Nederlands! Het project bracht zonet een tweede video ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 22/06/2022 : Fektsjek: wie schuilt er achter de mysterieuze groep De Aarzels?

Het was u misschien ook al opgevallen: donderdag spelen De Aarzels in de Djingel Djangel in Antwerpen, voor de luttele prijs van 5 euro. We hebben even navraag gedaan in onze kennissenkring, en niemand had ooit al van de groep gehoord, ook al schijnen ze volgens de aankondiging van het optreden al vrij lang mee te gaan: 'De Aarzels ...

lees meer...
NIEUWS 19/06/2022 : Hier zijn ze de laatste Sinner’s Day Summer artiesten! Maar ga dat vooral live zien!

Noblesse Oblige. Na vrijdag en zaterdag stelt Dark Entries jullie graag zondag 26 juni voor aan de hand van een clip van elke deelnemende band aan de Sinner’s Day Summer editie, die nu wel zeer snel dichterbij komt. Mocht u nog geen ticket of tickets hebben, niet twijfelen en gewoon doen door hier te klikken. Zondag 26 juni is alweer ...