casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Sebastopol
Sebastopol - The Journey
Electroacoustic
02/12/2016 : Sebastopol - Sebastopol - The Journey
NEWS  NEWS
02/12/2016, Danny Quetin

Hij die muziek als een ware levensasem beschouwt, Hij die wars van muzikale stromingen de tegenpool wenst te zijn, Hij die na meer dan 30 jaren zelfopoffering zijn natuurlijke haarkleur heeft weten te behouden.

Hij is Marc Debroey, in de jaren 80 een belangrijk onderdeel van Indicators, punkrock op eigen elan, maar even zo van 7 A Nou (tel zelf je rijkdom uit als je in het bezit bent van zijn Victims op de EP Mister President’s Breakfast) en meer gekend door Fat’s Garden (in 1988 nog een finaleplaats op de Rock Rally) en waarmee hij 2 nog steeds gewaardeerde albums uitbracht via Les Disques du Crépuscule. Fat’s Garden kende zijn waardering maar ook zijn kater. Waardering wordt niet altijd vertaald in verkoopsucces. Niet mis te verstane investeringen leidden tot nougabollen.

Debroey gaf er dan maar de brui aan, maar als je lichaam niet bestaat uit bloedvaten maar uit muzieknoten volgt er al snel een tweede leven, onder Burt Vegas & Combo. Een goed gemeend rariteitenkabinet dat kon ingehuurd worden voor mesjokke communiefeesten maar net zo goed voor festivals en volle venues waar duizenden zielen zichzelf verloren. Ook dat feest kende een te vroeg einde, been there done that weet u wel. Debroey lijfde zichzelf dan maar in als magazijnier bij PIAS, waar hij ondertussen de rol van verkoopdirecteur mag inkleden. Omdat durven en creativiteit nu eenmaal deel van zijn leven zijn.

Met Mauk maakte hij 11 jaar geleden dan weer de plaat ‘A Soundtrack From The Last Few Decades’ waar hij persoonlijke trauma’s van zich afschrijft en zelfrelativering een kunst werd.

En nu, anno 2016, is er een nieuwe State Of The Union, onder de naam Sebastopol en een album dat als een tweeluik verscheen, via vinyl (The Journey) en CD (Sebastopol). Vinylliefhebbers zullen het zonder zijn stembanden moeten doen, wegens instrumentaal. De CD-versie bevat dan weer gezongen tracks. De reis en zijn bestemming als het ware. Een reis ‘on a gravel road’ zoals hij het zelf omschrijft. Debroey kampte namelijk met innerlijke demonen en drukte hen vakkundig de kop in. Tijdens het schrijven verloor hij zelfs een slordige 100 kg. Van een beproeving gesproken.

Marc Debroey maakt met zijn Sebastopol gebruik van analoge machines, maar evenzeer met viool en gitaar en met een stem die als bijkomend klankbord zijn meerwaarde kent.

The Journey en de titelloze albumversie kent dan ook zijn thematiek, zelfs als er niet in wordt gezongen. Zoals in Water Floats Upstream, Salmon ! dat de levenswandel van de zalm beschrijft om later alsnog in mootjes gehakt te worden. Of het ingetogen maar wonderbaarlijke mooie Harbourville dat koude dagen in zijn reis omzet naar heerlijke warmte. De onderliggende gedachte is dus zeker de reis, naar een Promised Land, waarbij virtuoos analoge elektronica perfect huwt met een akoestische gitaar. De viool met de batterij elektrische toestellen vertelt in Pioneers het verhaal van de eerste immigratiestroom richting het Amerikaanse continent. De zoektocht naar een beter bestaan, zoals om er maar eentje aan te halen de vlucht uit de Ierse ‘famine’, waar honger en ontbering zorgden voor de verboden reis richting Staten van Amerika.

Debroey kende zijn leven van vallen en opstaan, bijzonder emotioneel is dan ook Forgotten Memories, met de gaststem van Chantal Acda en de gitaar van Kloot Per W. De mondharmonica klinkt alsof Toots zelf er ook bij was.

Stavanger vangt aan met een warme soundscape die een brug vormt tussen een Kraftwerk en Jean-Michel Jarre om er na 1 minuut en driekwart een mep op te geven om nog even later Eisbaer te declameren. Zowel Sebastopol als The Journey zijn zeer variabel van aard, zonder ergens ook maar de vakkundigheid uit het oog te verliezen. Please Variate, en zo hebben we het graag.

De mensheid is nu eenmaal op zoek naar zijn utopie, laat Bing’s Island met zijn klasse de juiste metgezel zijn. De droomwereld waarin we maar al te graag in vertoeven, maar waarvan de heilige grond vaak onbereikbaar blijkt te zijn. Juste Avant L’Aube kent het thema van de eerste verliefdheid, uit tijden dat de uitlaatgassen de aarde nog niet deed opwarmen.

De vinyluitvoering kent ook zijn bestemming, zonder woorden. Maar met Hail !, waar de spielerei omzwacht wordt door een muzikaal kunstwerk, of met Unser Land als soundtrack van het geluk der naïviteit.

Dat Debroey weet om te springen met zijn apparatuur in zijn homestudio mag ondertussen wel heel duidelijk zijn. De instrumentaties bij Karl’s Dream, Unlimited Extended en Papathanasiou In Minor tonen niet alleen de veelzijdigheid van Debroey’s kunde maar levert door virtuositeit de stempel der muzikale kunststroming.

Het leven en hoe het te leven, de soundtrack is bestaande en heet Sebastopol. Koesteren, dit meesterwerk.

Sebastopol stelt zijn reis voor op zondag 11 december in het Depot-café in Leuven.

Website

Facebook

Danny Quetin
02/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...