casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.323 items

   

Scanner
Mass Observation (Expanded)
Ambient - Experimental
09/01/2019 : Scanner - Mass Observation (Expanded)
Room40  Room40
09/01/2019, Dimi Brands

De essentie van een artiestennaam is volgens mij dat hij zegt waar hij voor staat. In dat opzicht is het alias dat Robin Rimbaud zichzelf aanmat grandioos geslaagd en daarenboven zeer cool klinkend.

Al van in den beginne was Rimbaud in de weer met telefoons en politiescanners, wat hem inspiratie gaf voor de naam Scanner. Het oppikken van radio- en telefoonsignalen in de ether om ze nadien te gebruiken als instrument in zijn composities werd zijn handelsmerk.

We kunnen haast zeggen dat Rimbaud revolutionair werk verricht heeft. We schrijven immers begin jaren 90, toen niemand nog wakker lag van data lekkage via Facebook of Google. Laat staan dat we een paar jaar later troep als Big Brother of Temptation Island moesten verduren.

Behalve een schizofrene enkeling was er niemand bezig met het feit dat zijn of haar privé leven bespioneerd werd. Nochtans was het toen toch ook weer niet zo heel lang geleden dat er in Oost-Duitsland nog sprake was van de Stasi.

Scanner kunnen we met recht en reden dus een baanbrekend artiest noemen, die zijn invloed liet gelden bij tal van andere artiesten. Zo plukte Björk in 1995 een stukje (rinkelende telefoons) uit het album Mass Observation om er haar single ‘Possibly Maybe’ mee op te fleuren. Dit ging niet zonder enige controverse, want de Ijslandse was vergeten de bron te vermelden en werd hiervoor aangeklaagd door Rimbaud. Deze haalde zijn slag thuis en de platenmaatschappij werd verplicht een nieuwe versie uit te brengen met een versie van de song zonder de sample.

Ondertussen kochten ook acts als Coil en Aphex Twin radio scanners en introduceerden deze “gevonden stemmen” op hun opnames.

Tijdens de opnames voor Mass Observation in 1994, ergens in een duistere kamer van een appartement in Zuid-Londen stonden behalve Rimbaud verder nog Jim O’Rourke (die zich later nog bij Sonic Youth zou voegen) en Robert Hampson (vroeger nog actief bij Stone Roses en Godflesh) achter het mengpaneel. Mike Harding van het Touch label zat het trio gade te slaan en luisterde aandachtig.

Enkele jaren eerder had Rimbaud reeds met Harding het label Ash International in het leven geroepen, speciaal voor platen uit te brengen met geluiden die te bestempelen zijn als ongewoon en verkennend en waarvan beide heren vonden dat ze een breder publiek verdienden. Net als de vorige 2 Scanner albums zou ook Mass Observation hier verschijnen.

Van deze opnames voor het eigenlijke Mass Observation werden twee mixen uiteindelijk op DAT tape gezwierd. Eén daarvan zou het uiteindelijke album worden, met hierop een 25 minuten durende versie van een van deze sessies. Maar tot op heden is de tweede, meer expansieve mix nooit verschenen.

Aangezien beide versies toch danig van elkaar verschillen vonden ze het bij Room40 wel de moeite om hier verandering in te brengen.

Maar de aantekening die wij hierbij maken is dat je alles in zijn tijd moet zien. Hoe visionair Mass Observation 24 jaar geleden genoemd kan worden, zo klinkt dit uittreksel ervan tegenwoordig nog weinig wereldschokkend. Dat Scanner zijn plaats in de muziekgeschiedenis heeft weten op te eisen is volledig terecht te noemen, maar het luisterplezier dat we anno 2018 beleven aan Mass Observation (Expanded) is helaas maar aan de magere kant. Zijn we ondertussen al zodanig gebrainwasht en gewoon aan alledaagse digitale spionage dat het onze koude kleren niet meer raakt?

Hou bij het beluisteren dus even de tijdsgeest van toen in het achterhoofd. Pas dan zal je brein de connectie met de ontmenselijkte communicatie via telefoons en de radiosignalen die met het geheel ontbreken van een beat live naar de opnametape werden getrokken en vergezeld gaan van kiestoonpulsen en abstracte structuren kunnen maken. Rimbaud noemt deze opnames “sound polaroids”: een zeer suggestief beeld van een bepaalde plaats in een stad op een zeer specifiek tijdstip. Een fotografisch geheugen helpt u dus ook al een eindje verder.

Scanner

Dimi Brands
09/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2019 : Draconian in Antwerpen!

Zo’n kans krijg je niet dikwijls. Allicht de beste gothic doom metal act uit Zweden zal op 27 januari 2019 optreden te Antwerpen (Kavka). Voor onze vrienden uit Nederland: helaas, de dag ervoor, op 26 januari doen ze ook Rotterdam (Baroeg) aan maar dat is al uitverkocht! Als opwarmer kan je ook het optreden van Sojourner meepikken. Dat ...

lees meer...
NIEUWS 16/01/2019 : Downhill XIII New Years Edition

Het is die periode van het jaar dat je hier en daar wordt uitgenodigd voor een nieuwjaarsreceptie. Doorgaans staan we daar niet zo voor te springen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, want eentje waar we echt naar uit kijken is de New Years Edition van Downhill. Alwaar je de benaming receptie mag vervangen door een feest waarin je jezelf ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel) - Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.

Mijn vrouw en ik hebben klaarblijkelijk iets met rituelen. Getuige ons huwelijk dat bestond uit een openlucht ritueel, met live optreden van Kinderen Van Moeder Aarde. Dezelfde band die optrad exact 4 jaar geleden op onze eigenste Dark Entries Night alwaar de vonk tussen ons ontstaan is. Ook voor de viering van ons vierjarig samenzijn konden ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Achtste single op rij voor The Arch: 'Tangled Stones'

The Arch volhardt in de boosheid. 12 singles op rij ging de groep uitgeven, die dan na afloop een nieuwe plaat moeten vormen. Het concept dwingt de groep om steeds weer te scoren, want met deze werkmethode kunnen de heren zich geen zwak nummer veroorloven. Uiterst ambitieus dus, misschien zelfs te ambitieus. Het oorspronkelijke doel om maandelijks ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Concerttip: Dear Deer in Kinky Star

Sabatel is een bezig bijtje in de Franse deathrockgemeenschap. Vorige week kon u haar nog aan het werk zien in het voorprogramma van het sublieme Fangs On Fur in Brussel, met haar minimalistische batcaveband Cheshire Cat (The Bouncing). Enkel bas, tribale drums en gestoorde zang. Met haar partner Frederico Lovino – en dat is dan weer ...

lees meer...
INTERVIEW : MILITIA - Ambiorix verdween in de mist van de geschiedenis, maar hij zal voor de muzikanten van Militia nooit vergeten worden.

De anarchistische industialgroep Militia brengt een cd uit over de geschiedenis van Ambiorix, de Gallische leider die het opnam tegen Julius Caesar toen hij Gallië veroverde. De ideale gelegenheid om heel te geschiedenis nog eens te overlopen. Militia stuurde ons achtergrond bij hun nieuwe werk en bij de verschillende nummers op de cd. Voorgeschiedenis Toen ...

lees meer...
NIEUWS 14/01/2019 : Darkest Night 2019 in Retie

Energiebesparende maatregelen in Retie. Of toch niet. Feit is wel dat de organisatie van Dark Balloon helemaal klaar is voor de Darkest Night 2019. Het licht zal dan wel uit gaan, het stroomverbruik zal stijgen. Omdat het ondertussen een jaarlijks wederkerend gegeven is dat Dark Balloon er in slaagt om een affiche samen te stellen met ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : The Hu - Nieuwe Mongoolse internet sensatie combineert metal met traditionele folk en keelzang

De nieuwe muzikale internet sensatie heet The Hu, ze komen uit Mongolië en ze spelen heavy metal met traditionele folk instrumenten en keelzang. 'Hu' is een Mongools woord dat evenveel betekent als mens. The Hu zijn dus eigenlijk zo een beetje de Mongoolse versie van De Mens. The Hu creëerden hun eigen unieke genre dat ...

lees meer...
FOTO'S : La Muerte - @ AB Brussel 12-01-2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GOETHES ERBEN - Vreemd genoeg zijn diegenen die het luidst jammeren niet diegenen die verdrinken tijdens hun vlucht.

In 2014 doorbrak Goethes Erben het jarenlange stilzwijgen waarin de theatrale avant-garde groep zich sinds 2006 omhuld had, toen de groep voor onbepaalde tijd op pauze ging. Er volgden optredens en een muziektheater, maar met ‘Am Abgrund’ is er ook de eerste studioplaat in 12 jaar. ‘Te lang gezwegen’, zegt de plaat. ...

lees meer...
FOTO'S : Star Industry - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten