casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.622 items

   

Scanner
Mass Observation (Expanded)
Ambient - Experimental
09/01/2019 : Scanner - Mass Observation (Expanded)
Room40  Room40
09/01/2019, Dimi Brands

De essentie van een artiestennaam is volgens mij dat hij zegt waar hij voor staat. In dat opzicht is het alias dat Robin Rimbaud zichzelf aanmat grandioos geslaagd en daarenboven zeer cool klinkend.

Al van in den beginne was Rimbaud in de weer met telefoons en politiescanners, wat hem inspiratie gaf voor de naam Scanner. Het oppikken van radio- en telefoonsignalen in de ether om ze nadien te gebruiken als instrument in zijn composities werd zijn handelsmerk.

We kunnen haast zeggen dat Rimbaud revolutionair werk verricht heeft. We schrijven immers begin jaren 90, toen niemand nog wakker lag van data lekkage via Facebook of Google. Laat staan dat we een paar jaar later troep als Big Brother of Temptation Island moesten verduren.

Behalve een schizofrene enkeling was er niemand bezig met het feit dat zijn of haar privé leven bespioneerd werd. Nochtans was het toen toch ook weer niet zo heel lang geleden dat er in Oost-Duitsland nog sprake was van de Stasi.

Scanner kunnen we met recht en reden dus een baanbrekend artiest noemen, die zijn invloed liet gelden bij tal van andere artiesten. Zo plukte Björk in 1995 een stukje (rinkelende telefoons) uit het album Mass Observation om er haar single ‘Possibly Maybe’ mee op te fleuren. Dit ging niet zonder enige controverse, want de Ijslandse was vergeten de bron te vermelden en werd hiervoor aangeklaagd door Rimbaud. Deze haalde zijn slag thuis en de platenmaatschappij werd verplicht een nieuwe versie uit te brengen met een versie van de song zonder de sample.

Ondertussen kochten ook acts als Coil en Aphex Twin radio scanners en introduceerden deze “gevonden stemmen” op hun opnames.

Tijdens de opnames voor Mass Observation in 1994, ergens in een duistere kamer van een appartement in Zuid-Londen stonden behalve Rimbaud verder nog Jim O’Rourke (die zich later nog bij Sonic Youth zou voegen) en Robert Hampson (vroeger nog actief bij Stone Roses en Godflesh) achter het mengpaneel. Mike Harding van het Touch label zat het trio gade te slaan en luisterde aandachtig.

Enkele jaren eerder had Rimbaud reeds met Harding het label Ash International in het leven geroepen, speciaal voor platen uit te brengen met geluiden die te bestempelen zijn als ongewoon en verkennend en waarvan beide heren vonden dat ze een breder publiek verdienden. Net als de vorige 2 Scanner albums zou ook Mass Observation hier verschijnen.

Van deze opnames voor het eigenlijke Mass Observation werden twee mixen uiteindelijk op DAT tape gezwierd. Eén daarvan zou het uiteindelijke album worden, met hierop een 25 minuten durende versie van een van deze sessies. Maar tot op heden is de tweede, meer expansieve mix nooit verschenen.

Aangezien beide versies toch danig van elkaar verschillen vonden ze het bij Room40 wel de moeite om hier verandering in te brengen.

Maar de aantekening die wij hierbij maken is dat je alles in zijn tijd moet zien. Hoe visionair Mass Observation 24 jaar geleden genoemd kan worden, zo klinkt dit uittreksel ervan tegenwoordig nog weinig wereldschokkend. Dat Scanner zijn plaats in de muziekgeschiedenis heeft weten op te eisen is volledig terecht te noemen, maar het luisterplezier dat we anno 2018 beleven aan Mass Observation (Expanded) is helaas maar aan de magere kant. Zijn we ondertussen al zodanig gebrainwasht en gewoon aan alledaagse digitale spionage dat het onze koude kleren niet meer raakt?

Hou bij het beluisteren dus even de tijdsgeest van toen in het achterhoofd. Pas dan zal je brein de connectie met de ontmenselijkte communicatie via telefoons en de radiosignalen die met het geheel ontbreken van een beat live naar de opnametape werden getrokken en vergezeld gaan van kiestoonpulsen en abstracte structuren kunnen maken. Rimbaud noemt deze opnames “sound polaroids”: een zeer suggestief beeld van een bepaalde plaats in een stad op een zeer specifiek tijdstip. Een fotografisch geheugen helpt u dus ook al een eindje verder.

Scanner

Dimi Brands
09/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st#3 - Eigenzinnigheid en serendipiteit

Trouwfe(e)st#3. Het is ondertussen al lang geen trouwfeest meer, maar de verjaardag van een trouwfeest. Toen Dimi en Sigrid twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, vonden ze er immers – als liefhebbers van dark ambient en neofolk – niets beter op dan een aantal van hun lievelingsgroepen uit te nodigen om hun hoogdag te ...

lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massaal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...