casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Saturnia
Stranded in The Green
Prog - Psychedelic - Spacerock
26/03/2021 : Saturnia - Stranded in The Green
Sulatron Records  Sulatron Records
26/03/2021, Henk Vereecken

Opgericht in de Portugese hoofdstad Lissabon in 1996 door mastermind en multi-instrumentalist Luis Simões, was Saturnia in eerste instantie een breder kunstproject, dat zich later meer exclusief op muziek ging richten in het artistieke straatje van sixties en seventies psychedelic rock, space rock en progrock, al waren er ook samenwerkingen met artiesten uit andere muzikale genres. Muzikanten waarmee hij samenwerkte waren onder meer niemand minder dan Daevid Allen (Gong), Nik Turner (Hawkwind) en Stefan Koglek (Colour Haze) Intussen heeft Saturnia al acht albums op zijn actief. Na 25 jaar activiteit is Saturnia zowat Portugals langst bestaande psychedelische act.

Luis Simões is een doorwinterde multi-instrumentalist die zich bekwaamde in een grote variatie aan instrumenten. Zo speelt hij elektrische gitaar, akoestische gitaar, 12 string gitaar, sitar, Hammond orgel, Philicorda orgel, elektrische en akoestische piano, tampura, bassgitaar, synthesizers, mellotron, theremin, gong, klokken en drums.

In het begin zaten er ook hedendaagse elektronische klanken in de composities van Saturnia maar die invloeden zijn bijna volledig verdwenen. De semi-geïmproviseerde, stonede, trancey en vriendelijk weemoedige muziek van Saturnia wordt gedomineerd door lagen orgel, synthesizer, gitaar en sitar die rustige sferen, hypnotiserende effecten en zweverige melodieën creëren rond fundamentele grooves en dit alles aangevuld met Simões’ zachte maar beklijvende vocalen.

Het nieuwe album “Stranded in The Green” (9 tracks, 56 minuten speelduur) werd opgenomen tussen de lente van 2018 en de zomer van 2020. Het album opent met “Pan Arrives”, een intro vol koebellen (het klinkt als een échte kudde) met wat psychedelisch experimentele keyboard klanken.

De eerste echte song is het zeven minuten durende “Keep It Long”, een groovy en geweldig meeslepend stuk psychedelische raga-rock, een genre dat we reeds kennen van halverwege de jaren 60 met songs als "Heart Full of Soul" van The Yardbirds en “Eight Miles High” van The Byrds. Raga-rock was (en is) een mix van psychedelic rock met de droney invloeden van Indische muziek (vaak met instrumenten als sitar en tabla) en in grote mate geïnspireerd door de figuur van Ravi Shankar, die toen enorm populair was in de tegencultuur. Alle instrumenten op dit album werden ingespeeld door Luis Simões. Enkel op deze song horen we een gastmuzikant op djembe.

Over naar de derde track; “Fibonacci Numbers” klinkt met zijn spacey keyboard sounds als een zweverige melancholische spacerock song voor op het post-corona psychfestival op een zwoele zomerdag. Weer een bloedmooie song.

“Smoking In The Sun”, ook dit gaan we zeker doen op het zopas aangehaalde festival. Het nummer sluit heel mooi aan op het vorige. Nog meer trancey en zweverige psych en spacerock met gemoedelijke, melancholische zanglijnen.

“Super Natural” begint met het gekweel van zangvogeltjes. Met zijn 14 minuten is het de langste compositie. In het begin denken we aan het pastorale van Pink Floyds “Grantchester Meadows” (de vogeltjes!). Psychedelische en spacey keyboardklanken wedijveren met elkaar en kringelen om elkaar heen de avondzon tegemoet. De tweede helft van het nummer gaat qua sound en sfeer meer richting “Riders On The Storm” van The Doors. De nacht valt op het post-corona psychrock festival en de mensen dansen lustig door op de trancey en groovy klanken van de band.

In het fantastische, trancey “When I’m High” (mijn persoonlijke favoriet) horen we weer te midden van denkbeeldige hasjdampen een zweem van sixties Pink Floyd, maar het is “Butterfly Collector” dat me het meest nadrukkelijk sixties era Pink Floyd in de oren klinkt.

Het instrumentale “Perfectly Lonely” zat nog tussen beide in vorige paragraaf genoemde songs in en de eveneens instrumentale slottrack “Just Let Yourself Go” zweeft weer in Doors sferen rond.

Het achtste album van Saturnia was een uitermate interessante kennismaking met deze one-man band en het is een dikke vette aanrader voor fans van early Pink Floyd, Hawkwind, Gong, Can, King Crimson, The Doors, Ravi Shankar en geestesverwanten. Met zijn sublieme mix van psychrock, spacerock en progrock is dit nog eentje voor in de hoogste regionen van mijn jaarlijstje. Dit fantastische album verscheen zowel op cd als op vinyl (maar de vinylversie ontbeert de twee instrumentale nummers wegens de beperktere speelduur van het format).

Website

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
26/03/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...