casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.983 items

   

Satori
The Hanging
Dark Ambient - Industrial
09/02/2016 : Satori - The Hanging
Tesco
09/02/2016, Dimi Brands

In de late jaren 80 richtte Dave Kirby samen met Robert Maycock het industrial project Satori op. In 1994 voegde Justin Mitchell (die we ook kennen als chef van Cold Spring Records) zich bij het duo. De groep werd echter in 1996 ontbonden, om tien jaar later terug te herrijzen, door die laatste Mitchell, die Neil Chaney van Pessary daarvoor onder de arm nam.

Satori ging in april 2007 op tour in Europa en Japan, samen met het bevriende Sutcliffe Jügend. Na een paar jaar stilte dook de naam Satori terug op, in 2014 middels een mini Cdr (The Sudden Realisation That All Is Lost) en bleek dat Satori gereduceerd was tot een soloproject, en wel dat van oprichter Dave Kirby, die hiermee dus als het ware zijn comeback maakte.

Met The Hanging is meteen duidelijk dat het niet bij dat mini’tje gebleven is. Tesco Germany was zo vriendelijk om van hun 99ste release (die deze The Hanging is) zowaar de deluxe edition op te sturen: een kartonnen doosje, met tien afzonderlijke kaarten, waarvan ieder kaartje een andere foto heeft, en ieder afzonderlijk een nummer van op de cd moet vertegenwoordigen.

Voor zo een mooie uitgave nemen we dan ook graag uitgebreid de tijd, en gaan er zelfs eventjes voor zitten, als een quizmaster de kaartjes in de hand om zo de nummers stuk voor stuk aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Na deze luisterbeurt, die een uurtje in beslag nam, is meteen duidelijk dat dit nieuwe begin tevens een voortzetting is van de ondertussen al 30 jaar (zij het dus met enkele onderbrekingen) durende Satori-geschiedenis.

De beginminuut van opener ‘Harvesting’ zet je nog eventjes op het verkeerde been met lieflijk engelengezang, om dan om te slaan door een gortdroge drumslag, die de poorten opentrekt voor een portie old school industrial, die sterk dark ambient aandoet. Je zit meteen gebeiteld voor 7 minuten pessimistische herrie, de tijdsduur van de nummers staat eveneens op de kaartjes aangegeven trouwens, en deze 7 minuten vliegen voorbij, een prima binnenkomer met andere woorden.

Satori recycleert nog steeds gevoelens als haat, beklemming en toont expliciet zijn woede tegenover de wereld. Een verdiende woede? Een blik op hoe het er aan toegaat op onze aardbol, zal deze vraag naar alle waarschijnlijkheid positief beantwoorden.

Track 2 zegt het zelf: ‘Open Up The Gates Of Hell’, acht minuten naar een climax opbouwende dark ambient, en we moeten zeggen dat de fotokaartjes wel een toegevoegde waarde aan de muziek brengen. Op die manier kan je de muziek helemaal ondergaan, terwijl je geest zich vastpint op de kunstzinnige foto’s, om zo een begeleidend beeld te vormen dat voor een ieder anders zal zijn. Dat dit beeld evenwel in geen enkel geval kleurrijk zal zijn, kan u wel raden.

Dark ambient, industrial en power electronics zijn drie subgenres die wel in het zelfde vaarwater zitten, maar toch ook de nodige onderlinge verschillen in zich dragen. Satori weet op The Hanging hiermee een brouwsel te maken dat geen enkele maal geforceerd overkomt, een valkuil waar heus niet iedereen met gemak kan overspringen. Een goed voorbeeld hiervan is ‘The Harrowing’, dat het ijle dark ambient geluid koppelt aan het machinale dat eigen is aan industrial, en er subtiele snerpende distortion power electronics-elementen aan toevoegt.

‘Firebrands Of Hell’ toont ook meteen aan dat de wereldvisie van Kirby niet bijster positief is, al twijfelden we geen seconde aan het tegendeel.

Slechts twee nummers van de tien blijven onder de 5-minutengrens, doch is er van langdradigheid geen seconde sprake. Alles is perfect uitgebalanceerd, en deze postapocalyptische soundtrack is een must voor alle pessimisten en nihilisten onder ons.

Satori

Dimi Brands
09/02/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2018 : Eerste namen voor M'era Luna 2019

Het ene is nog maar net afgelopen of er wordt en werd al naarstig gewerkt aan een volgende editie. M’era Luna heeft ondertussen reeds de eerste namen bekend gemaakt voor hun 2019-editie. Zo de traditie het wil zal er ook volgend jaar een totaalpakket worden afgeleverd met de Gothic Fashion Show, een heuse Gothic Fashion Town, de Medieval-markt, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2018 : W-fest lost een resem namen voor de editie van 2019 (en nog eentje voor de editie van 2018)

Aan de vooravond van W-fest - vijf dagen feest met artiesten als Peter Murphy, Kim Wilde, Project Pitchfork, Chameleons Vox, DAF, Die Krupps, Vive La Fete, Suicide Commando, She Past Away, Paul Young, A Flock Of Seagulls, Parade Ground, Covenant, Clan Of Xymox, Lords Of Acid en Front Line Assembly - worden ook al een hele resem namen gelost ...

lees meer...
INTERVIEW : DJ DREXL (Darker Side Of The 80s) - 'Be there or be a white sock stuck in a Crock!'

Al wie wel eens na de optredens van onze Dark Entries Nights in de Gentse Kinky Star blijft plakken, heeft hem al ongetwijfeld al eens achter de draaitafels zien staan. Maar ook op andere feestjes is DJ Drexl, of wanneer we hem gewoon tussen de feestende massa terugvinden en hem mogen aanspreken met Marco, graag van de partij. Zelf ...

lees meer...
INTERVIEW : A SLICE OF LIFE - We denken dat we alles naar onze hand kunnen zetten en gaan vrolijk door met het uitputten van onze planeet en van elkaar.

Aan de vooravond van hun optreden op W-fest brengt A Slice Of Life zijn debuut uit: Restless. Het is een puike postpunkplaat geworden. Dark Entries was benieuwd naar de ontstaansgeschiedenis van de groep en de plaat, en ging zijn oor te luister leggen bij de stichtende leden Dirk Vreys (zang) en Guy Wilssens (gitaar). A Slice Of Life is ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Lokerse Feesten, 11/08/2018 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 12/08/2018 : Dark Entries Night 24: A Slice Of Life en Donder, Hel & Hagel

Op vrijdag 14 september nodigen we u graag uit op de 24ste editie van de Dark Entries Nights. Op deze gratis concerten stellen we u lokaal talent voor uit de zwarte scene. We hebben het geluk twee groepen te ontvangen die volop aan het losbreken zijn. A Slice Of Life heeft zonet zijn debuut uit, 'Restless', en na de uitstekende ...

lees meer...
FOTO'S : Gary Numan - @ Lokerse Feesten, 11/08/2018 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 12/08/2018 : Moonspell brengt concert met drie integraal gespeelde platen uit

In 2017 wilden de Portugese gothic metal-grootheden Moonspell hun trouwe achterban eens verwennen. Voor 4000 fans werd in hun stad Lissabon een concert gehouden waarop drie van hun meest succesvolle platen integraal gepeeld werden: het debuut 'Wolfheart' uit 1995 en diens opvolger 'Irreligious' uit 1996, alsook de meer recente ...

lees meer...
NIEUWS 12/08/2018 : Lord Of The Lost bestormt Duitse hitparades met 'Thornstar'

Het was ons al opgevallen dat Lord Of The Lost bijzonder populair was. Hun debuut dateert slechts van 2010, maar door hun ontzettend hard geluid en compromisloze houding hebben ze meteen een stempel op de Duitse gothscene gedrukt. Hun nieuwe cd 'Thornstar' - hun zesde al - bestormde de Duiste hitparades en staat nu op 6. De plaat is ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : Dropkick Murphys - @ Lokerse Feesten, 08/08/2018 door Luc Luyten