casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Satori
Psychopatholgy
Experimental - Industrial - Noise
26/04/2019 : Satori - Psychopatholgy
COD Noizes  COD Noizes
26/04/2019, Dimi Brands

Eind vorig jaar verscheen op het Russische COD Noizes het ronduit briljante Dispossession van oude power electronics rot Satori. Een Brits project dat de nodige personeelswissels onderging en sinds 2014 het solo project van Dave Kirby genoemd mag worden.

Terwijl onze oren nog ononderbroken nasuizen van Dispossession, verscheen niet veel later bij hetzelfde COD Noizes ook Psychopathology.

De fans van Satori zullen meteen opmerken dat het hier een verwijzing betreft naar de eerste muzikale incarnatie van Kirby en Robert Maycock, alvorens er van Satori sprake was: Psychopath.

En inderdaad: een blik op de tracklist leert ons dat het hier een verzameling nummers betreft die eerder op Psychopath cassettes in een ver, obscuur verleden uitgegeven worden. Daarenboven krijg je nog eens 8 nummers uit de beginfase van Satori, wat van Psychopathology een niet te versmaden stukje industriële geschiedenis maakt.

Het begon allemaal in het Britse Margate (in het graafschap Kent). In 1983 verhuisde Kirby naar een appartement op de twaalfde verdieping. De gemeenschappelijke ruimtes in deze veertien verdiepingen tellende betonblok hadden vaak een dubbele functie: de twee liften werd gebruikt als urinoirs, het trappenhuis was ook een gebied dat honden graag gebruikten om bij slecht weer “iets achter te laten”. De centrale vuilstortkoker op zijn beurt was dan weer een ideaal oefenterrein voor de plaatselijke kinderen om zich te bekwamen in het stichten van brand. Deze fraaie omgeving, typisch voor het grauwe Engeland in de jaren 80, zou uitgroeien tot de plaats waar het meeste Psychopath/Satori materiaal zou opgenomen worden.

Zes maanden eerder vond de ontmoeting tussen Kirby en Maycock plaats. Kirby werkte bij een plaatselijke platenzaak en bezoeker Maycock stond bekend om zijn nogal eclectische smaak. De twee werden vrienden en Maycock kwam op een dag aanwaaien met een nieuwe plaat die hij laaiend enthousiast graag aan Kirby liet horen. Het betrof Throbbing Gristle’s debuut ‘Second Annual Report’. Hoewel Kirby aanvankelijk niet zo onder de indruk was als zijn vriend, herinnert hij zich nog de toen heersende gedachte: “Wij zouden dit ook kunnen doen.” Maycock groeide uit tot een obsessieve Throbbing Gristle fan, terwijl Kirby vooral zijn heil zocht en vond bij Swans, SPK en Test Dept. Het duurde dan ook niet lang of ze waagden zich aan eigen experimenten: Psychopath was geboren. De naam haalden ze aan die in die tijd in de media vaak terugkerende seriemoordenaar Peter Sutcliffe (conform Sutcliffe Jügend) en het bloedbad in Hungerford (een schietpartij op 19 augustus 1987. Op die dag schoot de 27-jarige Michael Robert Ryan zonder aanwijsbaar motief zestien mensen dood en verwondde vijftien anderen, alvorens zelfmoord te plegen. De schietpartij had een verscherping van de wetgeving omtrent vuurwapens in het Verenigd Koninkrijk tot gevolg). De naam Psychopath weerspiegelde het algemene gevoel van onbehagen in het land en het gaf hen meteen het zogenaamde “randje” waar het voor industrial acts heerlijk aanschuren was.

Instrumenten had het duo echter niet, net zomin als opname apparatuur, om nog maar te zwijgen over enige muzikale bekwaamheid. Punk had geleerd om een gitaar te voorzien, drie akkoorden te leren en vervolgens een band op te richten. Evenwel geen gitaren voor Kirby en Maycock. In plaats daarvan vonden deze twee liefhebbers van metaal percussie een in onbruik geraakte spoorwegtunnel alwaar ze tegen stukken golfplaat sloegen en dingen in het rond smeten. Het resultaat werd vastgelegd op een goedkope mono cassetterecorder. In deze tijdsgeest zou het fantastisch kunnen klinken, en hoe graag ze ook op hun idolen Test Dept en Einstürzende Neubauten wilden lijken, leerde het uiteindelijke zeer chaotische resultaat hun vooral dat ze duidelijk geen drummers waren, en dat metaal percussie niet zo simpel is als het mag lijken. Toch vormden deze opnames een goede basis om vervolgens aan de slag te gaan met tape-loops. Kirby’s appartement werd al snel een experimenteel electronica labo waar alles met een hoofdtelefoon aansluiting kon dienen om geluid te maken/bewerken. Experimenteren werd een obsessie en na een paar weken was de basis voor een eerste cassette een feit. Mede geholpen door enkele vrienden die tevens werkzaam waren in platenwinkels zag deze het levenslicht en zou al snel opgevolgd worden door een tweede. Maycock werd de contactpersoon die waarlijk iedereen in de experimentele scene aanschreef over Psychopath, waardoor de bal pas echt aan het rollen ging en er contacten ontstonden met tal van gelijkgestemde zielen.

Een toevallige ontmoeting met een lid van de politiemacht van Kent, toen het duo op een nacht aan het flyeren was, zorgde voor een cruciaal toeval. Deze officier van de wet stelde dat, wanneer het duo verder zou doen om de hele stad vol te plakken met posters alwaar het woord Psychopath op preek, ze uitgenodigd zouden worden op het politiekantoor voor een “gesprek”. Een naamsverandering drong zich op. Satori had onlangs Jack Kerouacs ‘Satori In Paris’ gelezen, en toevallig, ook Bauhaus had pas een live EP uitgebracht met dezelfde titel. Satori betekent begrijpen. Het is de ervaring van kensho (het zien van de eigen ware aard en het bereiken van verlichting), een essentiële stap op het pad naar het Boeddhaschap in het zenboeddhisme. Satori is een van de boeddhistische begrippen die in het Westen vaak onjuist wordt vertaald als verlichting. Satori is in principe een belangrijke stap naar de verlichting, ook weleens “verlicht moment” genoemd. In het geval van de industriële Satori symboliseert het dus de nieuwe start.

Op het einde van 1984 werd al het opgenomen materiaal verzameld en uitgegeven op The Final Blow, Psychopaths laatste wapenfeit. Van deze cassette kan je 7 van de 20 nummers terugvinden op Psychopathology.

Het volgende jaar werd volop aan de sound geschaafd en werd van de naamsverandering overal oorkonde gedaan. Een serieus handje geholpen door het geluk kwam op Broken Flag, het label van de legendarische Gary Mundy (Ramleh) in 1986 de eerste titelloze Satori cassette uit. De naamsverandering bleek ook een verandering in stijl met zich mee te brengen. Zo horen we in het minimalistische ‘Jabbar’ religieus gezang dat een meer ritueel gezicht toont dan het geluidsterrorisme van Psychopath. We vermoeden hier tevens een verwijzing naar het ontwaken in de betekenis van de naam Satori. Een project, zo zou later blijken, dat nog wel meerdere gedaantewisselingen zou ondergaan.

Het volgende half jaar werd gewerkt aan een opvolger die de voorlopige titel Power Of The Gun meekreeg (en waarvan we op deze compilatie ‘Voodoo’ horen). Kirby en Maycock namen begin 1987 echter afscheid van elkaar. Het eerste hoofdstuk in de Satori geschiedenis was bij deze afgesloten. Maycock bracht nog wel de retrospectieve cassette Behold The Past uit op zijn eigen Mindscan label, samen met een split cassette van zijn eigen Maylin Pact project en Satori. Hierop waren alle nog niet uitgegeven Satori tracks te vinden. Kirby bleef nummers opnemen, maar zonder Maycocks contacten besloot hij ze niet uit te brengen.

Medio 1987 verhuisde Kirby naar Northampton alwaar hij het geluk had Justin Mitchell te ontmoeten. Deze man stond bekend als liefhebber van ‘moeilijke’ muziek dus aarzelde Kirby niet hem een cassette met Psychopath/Satori materiaal te geven. Mitchell is tevens oprichter van het door ons op handen gedragen Cold Spring label.

Mitchell zou in 1994 deel uitmaken van Satori om twee jaar later te splitten. Tien jaar later verrees het project echter: deze keer zonder Kirby, maar met Mitchell en Neil Chaney (Pessary). Vanaf 2014 zou Satori terug in handen van Kirby vallen, en verwerd het tot een solo project.

Een snelle flits naar vandaag: deze cassette bevatte de opnames die we op Psychopathology terugvinden: van Psychopath zijn dat 3 nummers uit Hammer Wielding Psychopath (1984), 6 nummers van Whore Hammer (1984), zoals reeds gezegd 7 nummers uit The Final Blow (1984), de nummers ‘Wall Of Smoke’ en ‘Are You Surprised’ zag nooit eerder het levenslicht. Uit de eerste titelloze Satori cassette (1986) krijgen we 4 nummers, ‘Voodoo’ komt uit Power Of The Gun (1985), ‘Spiral Vagina’ en ‘Fish Needles’ komt dan weer uit de Satori/Maylin Pact split The Friends Of Sinners (1988).

Omdat de tape een kopie van een kopie van de lang verloren gegane master tape was, heeft Kirby de tracks opgeschoond naar hoe ze oorspronkelijk zouden hebben geklonken. Helaas zijn er onderweg veel andere nummers verloren gegaan, maar Psychopathology is samen met het andere retrospectieve Infect (1993) een momentopname die een mooi beeld vormt van dit project enerzijds en het gouden post-industriële Britse tijdperk anderzijds.

Satori

Dimi Brands
26/04/2019

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...