casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.289 items

   

Sarah-Jane Summers
Kalopsia
Avant-Garde - Experimental - Folk
19/03/2019 : Sarah-Jane Summers - Kalopsia
Eighth Nerve Audio
19/03/2019, Dimi Brands

Het zal je maar overkomen: kampen met hevige buikkrampen net op het moment dat je de studio in moet duiken. Uitstel van de opname is helaas niet meer mogelijk, net zomin als de meerdere bezoekjes per dag aan het kleinste kamertje.

Terwijl de band begint te lopen bedenk je je dat die Mexicaanse bonenmaaltijd gisteren echt wel het slechtste idee was dat je in jaren had. Deze gedachte in je bovenkamer is nog niet koud of je benedenkamer loopt al tropisch warm.

Maar er moet een plaat opgenomen worden en uit pure wanhoop weet je er niets beters op dan de microfoon in een reflexbeweging recht in je anus te proppen. Het spel der darmgassen dat zelfs zonder microfoon niet moet onderdoen voor een symfonieorkest, heeft niet alleen vrij spel, in een klap is het ook vereeuwigd op band.

Ziehier het verhaal van Kalopsia van Sarah-Jane Summers. En als u dat niet gelooft, maken we u wel wat anders wijs.

Natuurlijk klopt er niets van bovenstaande tekst (althans dat hopen we toch). De in Schotland geboren, tegenwoordig in Noorwegen wonende Sarah-Jane Summers is een van Europa’s beste fiddle spelers, en wist zich een weg te banen tussen traditionele, experimentele en populaire muziek. Een dame die dus niet aan haar proefstuk toe is, en waarvan het album Virr (2016) door Fiona Talkington (van het radioprogramma Late Junction op BBC 3 -een programma vergelijkbaar met Mixtuur op Klara) werd uitgeroepen tot album van het jaar. Hopelijk kan deze grote dame de humor van onze inleiding inzien.

De titel Kalopsia werd gehaald uit het Oud-Grieks en bestaat uit twee delen: kalós (goed, mooi) en ópsis (uitzicht). Voor deze plaat bedoelt Summers met deze samentrekking de illusie dat dingen mooier zijn dan ze in de realiteit aan ons verschijnen.

Naast de gebruikelijke fiddle, gebruikt ze hier ook nog de Hardanger fiddle (een Noorse variant van de fiddle die behalve de vier melodiesnaren nog 4 of meer resonantiesnaren heeft die het instrument extra galm meegeven) en gewone viool.

Hoewel op vorige albums haar achtergrond als traditionele muzikante hoorbaar was, valt haar muziek wel degelijk onder de noemer abstract.

Het is niet omdat de titel van deze plaat iets weg heeft van coloscopie (darmspoeling) dat deze inleidende tekst uit ons zieke brein ontsproot.

Ze laat de snaren knarsen, op een manier die inderdaad haast geluiden van flatulentie oproepen of schreeuwen, zoals een vork op een schoolbord.

Dit bekwam men door naast de traditionele opnametechnieken ook gebruik te maken van enkele zeer experimentele manieren van opnemen om aan het geluid van de viool een nieuw perspectief te gunnen. Zo werd bij 5 nummers (‘Lypophrenia’, ‘Oneirataxia’, ‘Susurrus’, ‘Kenopsia’ en ‘Lethophobia’) de viool op een tafel gelegd waardoor op een ongebruikelijke manier met de strijkstok over de snaren gegaan moest worden. Daarenboven werden meerdere microfoons extreem dichtbij het instrument geplaatst, waardoor de luisteraar haast de binnenkant van het instrument lijkt te horen en men een polyfone complexiteit creëert met een buitenaardse intimiteit in slechts een enkele uitvoering.

Heel interessant allemaal, en ook het beluisteren is absoluut niet onaangenaam. Het klinkt allemaal enorm kunstzinnig, en aangezien we ook niet dagelijks een museum bezoeken zal ook Kalopsia eerder sporadisch eens uit de kast komen. Bij een geval van obstipatie misschien?

Sarah-Jane Summers

Dimi Brands
19/03/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...