casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Salò Salon
Culte Du Moi
Dark Ambient - Industrial - Power Electronics
03/08/2020 : Salò Salon - Culte Du Moi
L. White Records  L. White Records
03/08/2020, Dimi Brands

In veel gevallen heeft het begrip narcisme een negatieve bijklank. Terecht ook wel, want dit autistische trekje maakt velen, oh ironie, er niet mooier op. Toch stoort het ons geen enkele keer bij power elektronics en noise artiesten die maar wat graag -al dan niet gemeend- zwelgen in deze karaktertrek.

Het is misschien net doordat in dit geval niet de romantische ondertoon van het begrip doch eerder vanuit een nihilistisch en vaak ook een sociaal Darwinistisch wereldbeeld -ook hier: al dan niet gemeend- aan de oppervlakte komt, wat de slagkracht binnen het genre alleen maar ten goede komt.

Culte Du Moi, qua titel alvast een sterk staaltje van zelfverheerlijking, verwijst naar de titel van een trilogie van de Franse schrijver/politicus Auguste-Maurice Barrès (1862-1923).

Zijn werk werd gelinkt aan het symbolisme, een beweging die gelijkwaardig was aan de Britse esthetiek en het Italiaanse decadentisme (Barrès was een naaste medewerker van Gabriele d’Annunzio (bij de neofolkers wellicht gekend dankzij IANVA)). Zoals de naam van de trilogie suggereert verheerlijkten Barrès’ werken een humanistische liefde voor het zelf en flirtte hij ook in zijn jeugd met occulte mystiek. Barrès was een jeugdvriend van de occultist en dichter Stanislas de Guaita en op politiek vlak nam hij in de Dreyfus-affaire stelling tegen Emile Zola.

Tot zover het stukje geschiedenis, want terug in het heden constateren we dus dat Culte Du Moi het nieuwe album van Salò Salon betreft en die verwijst naar de cultus van het individu en haar relaties met vele vaste ideeën, ideologieën, pathologische collectieve structuren en vulgaire (innerlijke) instincten. Culte Du Moi is een pleidooi voor het militante ego, waarbij dreigende industrial/death industrial-ambient en power electronics het toepasselijke klanklandschap vormen.

We leerden Salò Salon enkele jaren geleden kennen als zijnde een frisse naam op het kwaliteitslabel White Ashes van Wappenbund.

Niet alleen rond Wappenbund maar ook rond het label is het na hun naar eigen zeggen allerlaatste concert (Trouwfest vorig jaar) zeer stil geworden, waardoor Julius Apostat (een duidelijk pseudoniem van de man achter Salò Salon) zich genoodzaakt zag op zoek te gaan naar een ander label. Onderdak werd gevonden bij L. White Records, een relatief klein label dat ons de laatste tijd meer wist te verrassen met kwalitatief sterke releases. Zo bracht Salò Salon er vorig jaar nog Conditio Humana uit, waarbij de handen in elkaar werden geslagen met het Britse Satori.

Je kan treuren dat het standaard artwork (in een dvd hoesje) minder fraai oogt dan de kunstzinnige vormgeving die White Ashes-materiaal kenmerkte, een eerste luisterbeurt leert meteen dat dit muggenzifterij blijkt te zijn. Inhoudelijk horen we immers een flinke stap voorwaarts wanneer we Culte Du Moi vergelijken met The Scent Of Voluntarism. Nochtans ook een sterk album, maar Culte Du Moi ligt duidelijk minder zwaar op de maag.

Waarmee we niet willen bedoelen dat Apostat plots kiest voor een toegankelijke laat staan softere aanpak, integendeel! (iets wat ons favoriete nummer van het album ‘All Things Are Nothing To Me’ ongetwijfeld duidelijk maakt.) Het nummer waarnaar we verwijzen bevat nog een nieuwigheid: het betreft hier het allereerste Salò Salon nummer waarvoor vocalen werden opgenomen.

Nee, dit staaltje eigenliefde belicht dit narcisme vanuit onze favoriete kant: boordevol haat en niet gespeend van de nodige pretentie. Pretentie mag dan wel bij velen ook een negatieve bijklank hebben, binnen dit genre vinden we het eerder een logisch gevolg, anders dan een struikelblok. Verder strooien we ook graag nog wat pluimen voor het efficiënte gebruik van samples, die mede maken dat we met Culte Du Moi een meer dan genietbaar album binnen het power electronics genre aangeboden krijgen.

Samen met dit album kregen we ook een exemplaar van ‘Der Solitär’ mee opgestuurd. Een nieuw tijdschrift dat uitgegeven wordt door Apostat, en dat als veelzeggende ondertitel ‘Periodikum für Anarchisch-pessimistische Betrachtungen’ draagt. Je kan je verdiepen in artikelen in het Engels en Duits van diverse schrijvers (waaronder ook Apostat, hier Julius Alan Nero) die handelen over items als pessimisme, individualisme, de mens versus politiek recht en antinatalisme.

Perfect leesvoer dus voor tijdens de beluistering van Culte Du Moi, neem dat van ons aan!

Dit tijdschrift dat verschijnt op 66 exemplaren kan je bekomen via deze website. Voor het album kan je terecht bij de onderstaande Bandcamp link.

Salò Salon

Dimi Brands
03/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...