casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Rudolf Eb.er
Om Kult: Ritual Practice Of Conscious Dying -Vol II
Drone - Experimental - Noise - Veldopnames
03/12/2018 : Rudolf Eb.er - Om Kult: Ritual Practice Of Conscious Dying -Vol II
Eigen beheer  Eigen beheer
03/12/2018, Dimi Brands

“Al bij al een interessante kennismaking, maar deel 2 en 3 van deze triptiek, schuif ik toch liever naar een van mijn collega’s door.”

Met deze woorden besloot collega Henk Vereecken zijn bespreking van het eerste deel uit deze Ritual Practice Of Conscious Dying die de boventitel Om Kult meekreeg.

Niet veel later besloot diezelfde Henk Vereecken om met zijn fiets tegen de Antwerpse straatstenen te smakken. Hoewel toeval niet schijnt te bestaan, lijkt het ons sterk dat dit plaatje er iets mee te maken zou hebben. Het geluid van de dood heeft hij zelf gelukkig niet in de lucht horen hangen, na enkele bouten en de nodige revalidatie was het grootste kwaad gelukkig van de baan.

Terugkerend op deze slotzin voegde ik daad bij woord voor het tweede deel, want toegegeven, het concept van deze trilogie (al gebruikt Rudolf Eb.er, tevens schilder zijnde, liever het woord triptiek) klinkt razend boeiend in de oren.

Over dit concept wil ik hier niet verder uitweiden, aangezien dit al ruimschoots ter sprake kwam in de bespreking van het eerste deel.

Kort gezegd: het geluid van de dood, gevat in een hele reeks korte nummertjes waarbij de wetenschap dat het geluid van uit karkassen kruipende maden en vliegen opgenomen werd, nog het meest tot mijn zieke verbeelding wist te spreken.

Net zoals het eerste deel vangt Eb.er aan met ‘Induktions Meditation’ een streep witte ruis gevolgd door een tiental seconden stilte (de titelloze tweede “track”), als wil hij zeggen dat vanaf hier het licht uit gaat.

Het is niet de enige gelijkenis tussen het eerste en dit tweede deel. Ook hier een totaal van maar liefst 31 nummers die tussen een paar seconden en een piek van 5 minuten duren.

Titels die veelbelovend klinken (‘Schwefel Und Gallenschleim’, ‘Torso Auf Haselnussruten’ of ‘Warmer Kopfbrei’) maar die uiteindelijk niet veel meer bieden dan, en ik citeer nogmaals collega Henk: “een soort experimentele noise met onverstaanbare stemsamples en moeilijk te definiëren filed recordings, alsook nog meer geruis en gedrone.”

U merkt, nog nooit was een review schrijven zo gemakkelijk. Maar we vinden het bovenal een gemiste kans, want dit concept vinden wij zo boeiend, dat we ons niet van de indruk kunnen ontdoen dat hier beter mee omgesprongen zou kunnen worden.

Het grote minpunt is dat deze grote verzameling nummertjes gewoon kriskras aan elkaar gelijmd lijkt met een goedkope plakstift uit de Action, waardoor er van samenhang amper sprake is.

Besluiten doe ik, noem het gerust luiheid, met dezelfde aangehaalde zin waarmee ik deze bespreking begon: “Al bij al een interessante kennismaking, maar deel 3 van deze triptiek, schuif ik toch liever naar een van mijn collega’s door.”

Of er een vloek boven deze woorden schuilt valt te betwijfelen, maar omdat ik nu ook weer niet in alles collega Henk wil kopiëren, laat ik mijn fiets veiligheidshalve een tijdje op stal staan.

Rudolf Eb.er

Dimi Brands
03/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...