casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Rose McDowall
Cut With The Cake Knife
Dreampop - New wave - Synthpop / Electropop
22/10/2015 : Rose McDowall - Cut With The Cake Knife
Night School  Night School
22/10/2015, Dimi Brands

Gisteren mocht Rose McDowall 56 kaarsjes uitblazen, laat ons middels deze recensie haar een fijne verjaardag toewensen.

We waren immers heel blij toen bekend gemaakt werd dat haar plaat Cut With The Cake Knife die we nu voor ons hebben liggen, en een zeer gegeerd collector’s item is, heruitgegeven zou worden. In 2004 zag deze productie al het licht in een gelimiteerde, handgenummerde en gesigneerde oplage van 500 stuks.

McDowall richtte samen met Jill Bryson in 1981 het poppy new wave groepje Strawberry Switchblade op dat bij het grote publiek vooral bekend werd dankzij het singletje ‘Since Yesterday’.

Ondanks het succes van dit nummer verkochten hun album en de daaropvolgende singles niet zoals verhoopt, wat leidde, mede door interne problemen tot een bittere split.

De zes jaren die daarop volgden was Rose voornamelijk bezig als gastmuzikante in de alternatieve scene, en dan voornamelijk bij dark folk bands zoals Nature And Organisation, Nurse With Wound, Current 93, Coil, Felt, Alex Fergusson, Into A Circle, Megas, Ornamental, Psychic TV, Boyd Rice en zoals ik haar heb leren kennen: bij Death In June.

Op het controversiële album Brown Book bijvoorbeeld (u weet wel, de plaat met het dubieuze titelnummer), maar ook op The Wall Of Sacrifice, niet toevallig twee DI6-platen die hoog aangeschreven staan bij ondergetekende notoire Death In June-fan.

‘Heilige Leben’, ‘Heilige Tod’, ‘Symbols Of The Sun’, ‘13 Years Of Carrion’, ‘To Drown A Rose’, ‘Giddy Giddy Carousel’, ‘Bring In The Night’...allen schitteren ze mede dankzij het stemgeluid van de Schotse.

In 1993 werkte ze samen met Boyd Rice onder de noemer Spell, waarmee ze twee singles en een album uitbrachten vol sixties pop, country en psychedelia covers.

Op hetzelfde moment vormde ze samen met haar toenmalige echtgenoot Robert Lee, de uitstekende folk rock band Sorrow.

Om maar te zeggen dat vooraleer je je tanden stukbijt op het zeemzoete poplaagje van Strawberry Switchblade, erachter een artieste schuilging die hoog aangeschreven stond bij de ‘serieuzere’ muzikanten.

Opgenomen in 1988-89 waren deze songs op Cut With The Cake Knife bedoeld als demos voor het tweede Strawberry Switchblade-album. Aangezien dit vervolg er nooit kwam, besloot Rose het materiaal dan maar onder haar eigen naam uit te brengen, en daar zijn we heel blij om, want deze negen bruisende popsongs vol emotie en melancholie zijn te sterk om niet op de wereld losgelaten te worden.

Ondanks het grote succes van 'Since Yesterday' is Rose altijd een ondergewaardeerd singer/songwriter geweest, zelfs in deze demo vorm, zijn de songs voorzien van een glansrijke productie en bezitten ze eigenschappen waar veel hedendaagse bands een moord voor zouden doen.

Dit geluid verhoogt immers enkel de impact van de ontroering in McDowall’s stemgeluid, haar beste instrument dat ze in de strijd weet te gooien om kwetsbaarheid op te roepen. De achteloze luisteraar hoort dromerige synthpop, of synthy dreampop zo u wil, maar wie de moeite doet om verder te luisteren dan dit bovenste laagje kan alleen maar beamen dat dit voorzien is van een immense schoonheid, melancholie en emotie die veel verder reikt dan het typische jaren 80 wegwerppopgeluid.

Luister maar eens naar opener ‘Tibet’, een ode aan David Tibet van Current 93, haar meest oprechte song tot hiertoe geschreven, over het verlies van vriendschap. Tibet besloot te verhuizen naar IJsland, en Rose wist met haar verdriet geen blijf, wat resulteerde in deze prachtige song.

Mindere nummers hebben we in het geheel niet gehoord, het lieflijke ‘Sunboy’, titelnummer ‘Cut With The Cake Knife’ dat een perfecte mix is van wat we van McDowall mogen verwachten: naast lieflijk en toegankelijk, tevens een grillig karakter, wat nogmaals haar flexibele karakter mooi in de verf zet, haar bijna op engelen lijkende zangstem op ‘Sixty Cowboys’, en het wervelende ‘Crystal Nights’, een nummer dat in een perfecte wereld hoge toppen zou scheren in de hitparade.

Het is schaamteloos genieten van op het eerste gehoor gemakkelijke, heerlijk onschuldige 80’s pop, waarvan de onderhuidse elementen het geheel tot ver boven de middelmaat heisen.

Als extraatje krijg je bovenop de negen oorspronkelijke nummers er ook nog de twee nummers van de Don’t Fear The Reaper single bovenop. Het titelnummer, oorspronkelijk van Blue Öyster Cult, krijgt hier middels een flamenco-gitaar een zuiders tintje mee, en ‘Crystal Days’ refereert naar ‘Crystal Nights’ van op het album.

Ik heb vernomen dat het heruitbrengen van deze Cut With The Cake Knife de opener is van een uitgebreide Rose McDowall reissue-campagne. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd, en met begerige ogen in de gaten gehouden.

Dimi Brands
22/10/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten