casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Roland Bucher
Viaje
Ambient - Drone - Experimental - Noise
14/12/2019 : Roland Bucher - Viaje
Hallow Ground  Hallow Ground
14/12/2019, Dimi Brands

Je kan de mens van alles verwijten, maar dit moest je hem toch nageven: hij was ontegenzeglijk een vindingrijk zoogdier.” Deze zin las ik onlangs in de roman Platform van Michel Houellebecq. Vindingrijk kan je de Zwitser Roland Bucher gerust noemen. Want wanneer je honderden (misschien wel duizenden?) instrumenten voor het uitkiezen hebt, maar toch je gading niet vindt, wat doe je dan? Inderdaad, zelf eentje maken.

Vindingrijk in zijn daden, kan dit minder van zijn woorden gezegd worden: het zelf geproduceerde instrument dopen met de naam “noise table”, vinden we dan ook vrij zwakjes.

Gelukkig voor Bucher doen in het genre waarin hij opereert woorden er meestal niet echt toe, en mag de focus compleet naar de muziek gaan.

Voor het instrument waarover sprake trok Bucher bijna tien jaar onderzoek uit. Door de reacTIVision software te combineren met Max/MSP programmering, is de noise table zowel een controller als een granulaire synthesesampler. Dit maakt het voor Bucher, een doorgewinterde drummer in bands als Blind Butcher en Kion, mogelijk om voor een publiek vrij te improviseren. Kleine muziekinstrumenten en alledaagse voorwerpen vormen de input voor de samples. Die samples worden vervolgens verbonden met objecten die Bucher verplaatst op een glazen venster dat in de tafel werd geplaatst en van onderaf wordt gefilmd, waardoor de uitvoer wordt geregeld. Het klinkt allemaal even indrukwekkend als het eruitziet, via deze link heb je alvast een idee.

Net zoals zijn livesets vertrok Bucher voor zijn debuut van uit improvisaties, die langzaam vorm kregen tijdens bezoeken aan Chili en Brazilië in 2018 als onderdeel van een studiebeursprogramma alwaar hij ook verschillende keren optrad voor het Zuid-Amerikaanse publiek.

Viaje combineert de lichamelijkheid van de improvisatiepraktijk met een klassieke benadering van compositie en benadrukt het emotionele, verhalende en atmosferische potentieel van korrelige noise.

Opener ‘Acamar’ weet harde elektronische geluiden op te bouwen en klinkt hierdoor erg machinaal. Het volgende nummer gaat weer helemaal de andere toer op: zo horen we allerlei natuurgeluiden waaronder vogelzang tijdens ‘Curinanco’.

Je kan je ook afvragen of het razende gedrum van ‘Ircan’ manueel werd gespeeld, of het gewoon het vervormde geluid is dat Bucher in gang zette door enkele voorwerpen over het glas te bewegen.

Na deze drie langere (tussen de 8 en 10 minuten) vormen twee kortere nummers de coda van dit sterke debuut. Ze leveren meteen het bewijs dat ook in compacte vorm dit opmerkelijke instrument directe emotionele reacties kan opwekken.

Absolute aanrader voor muzikale avonturiers!

Roland Bucher

Dimi Brands
14/12/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...