casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Robert Rental
Different Voices For You. Different Colours For Me
Ambient - Experimental - Industrial - Synthpop / Electropop
07/09/2020 : Robert Rental - Different Voices For You. Different Colours For Me
Klanggalerie  Klanggalerie
07/09/2020, Dimi Brands

Mijn eerste kennismaking met Robert Rental geschiedde middels de flink uit de kluiten gewassen verzamelbox Mute Audio Documents <<1978-1984>> uit 2007 waarop de eerste singles van het legendarische label van Daniel “The Normal” Miller plus een karrenvracht aan onuitgegeven materiaal mooi overzichtelijk op tien schijfjes gegoten werden.

De Schot Robert Rental debuteerde in 1980 voor Mute met de single ‘Double Heart’. Een jaar eerder had hij het album The Bridge, samen met de bevriende Thomas Leer, uitgebracht op het Industrial Records label van Throbbing Gristle na in 1978 zijn allereerste wapenfeit, de single Paralysis, in eigen beheer uit te brengen.

Wie enkel de twee nummers van het singletje kent (naast titelnummer ‘Double Heart’ ook nog ‘On Location’) zal niet meteen verwachten dat achter deze vrije brave synthpop een artiest schuilging die vooral in de weer was met experimentele muziek.

Iets wat op de eerder vernoemde compilatie wel degelijk uit de verf komt: op de dubbelaar met de obligatoire “rarities”, prijkt een live opname van Rental samen met The Normal, goed voor een 25 minuten durend experiment waar menigeen kop noch staart aan zal krijgen.

Veel van deze opgenomen experimenten zagen echter nog niet het levenslicht want naast The Bridge en de live-opname met The Normal verscheen zijn werk eerder postuum.

Zo was er enkele jaren geleden nog een titelloze LP die hij samen opnam met Glenn Wallis (Konstruktivists, ex-Whitehouse) en de mini LP Different Voices For You. Different Colours For Me. Demos 1980.

Nu is er van deze laatste dus ook een CD-versie, en daar krijg je nog vier extra nummers bovenop de 7 stuks die reeds eerder verschenen. De “Demos 1980” werd dan ook uit de titel geschrapt, want dit toegevoegde kwartet stamt uit de periode 1978-79 oftewel het prille begin van Rentals muzikale carrière.

Een eenduidig beeld vormen van deze carrière is niet zo simpel, de zeven demo nummers maken het reeds duidelijk. Zo krijg je naast de demoversies van de twee nummers die op ‘Double Heart’ zouden verschijnen, verder nog songs die afwisselen tussen minimale electronica tot pure (cold) wave, intelligente pop (‘Big Day’) en een Kraftwerkiaanse spielerei (‘Radio Silence’). Rental sprak zijn frustratie tegen vrienden reeds uit dat het hem maar niet lukte om “zijn” geluid in een studio na te bootsen. Het geluid waar hij dan op doelde was dan dat typische demo-geluid zoals op dit album netjes verzameld. Nummers die de indruk van ongeslepen diamantjes verraden, en waarin Rental duidelijk een stap zet richting herkenbare songstructuren, iets waarvan voorheen bij zijn experimenten waarvoor de gebruikte geluiden vaak rechtstreeks van de televisie afgetapt werden. Voor wie naar de resultaten hiervan benieuwd is, zijn er dus nog vier nummers vol geëxperimenteer waarbij ook wij meer dan eens het spoor bijster raken.

Wie nog niet genoeg heeft aan de 11 minuten durende ‘Thriller’ (van de heer Jackson is er gelukkig in de verste verte geen spoor te bespeuren) krijgt van ons een medaille voor moed en zelfopoffering voor het doorstaan van de ultieme uithoudingstest ‘Vox’, waarmee je langer dan een half uur zoet bent.

Dimi Brands
07/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...