casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.420 items

   

Robert Rental
Different Voices For You. Different Colours For Me
Ambient - Experimental - Industrial - Synthpop / Electropop
07/09/2020 : Robert Rental - Different Voices For You. Different Colours For Me
Klanggalerie  Klanggalerie
07/09/2020, Dimi Brands

Mijn eerste kennismaking met Robert Rental geschiedde middels de flink uit de kluiten gewassen verzamelbox Mute Audio Documents <<1978-1984>> uit 2007 waarop de eerste singles van het legendarische label van Daniel “The Normal” Miller plus een karrenvracht aan onuitgegeven materiaal mooi overzichtelijk op tien schijfjes gegoten werden.

De Schot Robert Rental debuteerde in 1980 voor Mute met de single ‘Double Heart’. Een jaar eerder had hij het album The Bridge, samen met de bevriende Thomas Leer, uitgebracht op het Industrial Records label van Throbbing Gristle na in 1978 zijn allereerste wapenfeit, de single Paralysis, in eigen beheer uit te brengen.

Wie enkel de twee nummers van het singletje kent (naast titelnummer ‘Double Heart’ ook nog ‘On Location’) zal niet meteen verwachten dat achter deze vrije brave synthpop een artiest schuilging die vooral in de weer was met experimentele muziek.

Iets wat op de eerder vernoemde compilatie wel degelijk uit de verf komt: op de dubbelaar met de obligatoire “rarities”, prijkt een live opname van Rental samen met The Normal, goed voor een 25 minuten durend experiment waar menigeen kop noch staart aan zal krijgen.

Veel van deze opgenomen experimenten zagen echter nog niet het levenslicht want naast The Bridge en de live-opname met The Normal verscheen zijn werk eerder postuum.

Zo was er enkele jaren geleden nog een titelloze LP die hij samen opnam met Glenn Wallis (Konstruktivists, ex-Whitehouse) en de mini LP Different Voices For You. Different Colours For Me. Demos 1980.

Nu is er van deze laatste dus ook een CD-versie, en daar krijg je nog vier extra nummers bovenop de 7 stuks die reeds eerder verschenen. De “Demos 1980” werd dan ook uit de titel geschrapt, want dit toegevoegde kwartet stamt uit de periode 1978-79 oftewel het prille begin van Rentals muzikale carrière.

Een eenduidig beeld vormen van deze carrière is niet zo simpel, de zeven demo nummers maken het reeds duidelijk. Zo krijg je naast de demoversies van de twee nummers die op ‘Double Heart’ zouden verschijnen, verder nog songs die afwisselen tussen minimale electronica tot pure (cold) wave, intelligente pop (‘Big Day’) en een Kraftwerkiaanse spielerei (‘Radio Silence’). Rental sprak zijn frustratie tegen vrienden reeds uit dat het hem maar niet lukte om “zijn” geluid in een studio na te bootsen. Het geluid waar hij dan op doelde was dan dat typische demo-geluid zoals op dit album netjes verzameld. Nummers die de indruk van ongeslepen diamantjes verraden, en waarin Rental duidelijk een stap zet richting herkenbare songstructuren, iets waarvan voorheen bij zijn experimenten waarvoor de gebruikte geluiden vaak rechtstreeks van de televisie afgetapt werden. Voor wie naar de resultaten hiervan benieuwd is, zijn er dus nog vier nummers vol geëxperimenteer waarbij ook wij meer dan eens het spoor bijster raken.

Wie nog niet genoeg heeft aan de 11 minuten durende ‘Thriller’ (van de heer Jackson is er gelukkig in de verste verte geen spoor te bespeuren) krijgt van ons een medaille voor moed en zelfopoffering voor het doorstaan van de ultieme uithoudingstest ‘Vox’, waarmee je langer dan een half uur zoet bent.

Dimi Brands
07/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...