casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Robert Rental
Different Voices For You. Different Colours For Me
Ambient - Experimental - Industrial - Synthpop / Electropop
07/09/2020 : Robert Rental - Different Voices For You. Different Colours For Me
Klanggalerie  Klanggalerie
07/09/2020, Dimi Brands

Mijn eerste kennismaking met Robert Rental geschiedde middels de flink uit de kluiten gewassen verzamelbox Mute Audio Documents <<1978-1984>> uit 2007 waarop de eerste singles van het legendarische label van Daniel “The Normal” Miller plus een karrenvracht aan onuitgegeven materiaal mooi overzichtelijk op tien schijfjes gegoten werden.

De Schot Robert Rental debuteerde in 1980 voor Mute met de single ‘Double Heart’. Een jaar eerder had hij het album The Bridge, samen met de bevriende Thomas Leer, uitgebracht op het Industrial Records label van Throbbing Gristle na in 1978 zijn allereerste wapenfeit, de single Paralysis, in eigen beheer uit te brengen.

Wie enkel de twee nummers van het singletje kent (naast titelnummer ‘Double Heart’ ook nog ‘On Location’) zal niet meteen verwachten dat achter deze vrije brave synthpop een artiest schuilging die vooral in de weer was met experimentele muziek.

Iets wat op de eerder vernoemde compilatie wel degelijk uit de verf komt: op de dubbelaar met de obligatoire “rarities”, prijkt een live opname van Rental samen met The Normal, goed voor een 25 minuten durend experiment waar menigeen kop noch staart aan zal krijgen.

Veel van deze opgenomen experimenten zagen echter nog niet het levenslicht want naast The Bridge en de live-opname met The Normal verscheen zijn werk eerder postuum.

Zo was er enkele jaren geleden nog een titelloze LP die hij samen opnam met Glenn Wallis (Konstruktivists, ex-Whitehouse) en de mini LP Different Voices For You. Different Colours For Me. Demos 1980.

Nu is er van deze laatste dus ook een CD-versie, en daar krijg je nog vier extra nummers bovenop de 7 stuks die reeds eerder verschenen. De “Demos 1980” werd dan ook uit de titel geschrapt, want dit toegevoegde kwartet stamt uit de periode 1978-79 oftewel het prille begin van Rentals muzikale carrière.

Een eenduidig beeld vormen van deze carrière is niet zo simpel, de zeven demo nummers maken het reeds duidelijk. Zo krijg je naast de demoversies van de twee nummers die op ‘Double Heart’ zouden verschijnen, verder nog songs die afwisselen tussen minimale electronica tot pure (cold) wave, intelligente pop (‘Big Day’) en een Kraftwerkiaanse spielerei (‘Radio Silence’). Rental sprak zijn frustratie tegen vrienden reeds uit dat het hem maar niet lukte om “zijn” geluid in een studio na te bootsen. Het geluid waar hij dan op doelde was dan dat typische demo-geluid zoals op dit album netjes verzameld. Nummers die de indruk van ongeslepen diamantjes verraden, en waarin Rental duidelijk een stap zet richting herkenbare songstructuren, iets waarvan voorheen bij zijn experimenten waarvoor de gebruikte geluiden vaak rechtstreeks van de televisie afgetapt werden. Voor wie naar de resultaten hiervan benieuwd is, zijn er dus nog vier nummers vol geëxperimenteer waarbij ook wij meer dan eens het spoor bijster raken.

Wie nog niet genoeg heeft aan de 11 minuten durende ‘Thriller’ (van de heer Jackson is er gelukkig in de verste verte geen spoor te bespeuren) krijgt van ons een medaille voor moed en zelfopoffering voor het doorstaan van de ultieme uithoudingstest ‘Vox’, waarmee je langer dan een half uur zoet bent.

Dimi Brands
07/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten