casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.419 items

   

Rian Treanor
ATAXIA
Breakcore - Glitch / IDM
27/05/2019 : Rian Treanor - ATAXIA
Planet Mu  Planet Mu
27/05/2019, Dimi Brands

Als er, naast het geluid van doedelzakken, muzikaal iets is waar ik een uiterst hardnekkige hekel aan heb, dan is het globaal gezien wel songs die té vol zitten, oftewel te druk klinken.

Ter illustratie noem ik graag als voorbeeld het Neue Deutsche Welle hitje ‘Codo’ van DÖF: ruimtegeluidjes, een boosaardige stem, een verteller en een vrouwenkoortje lopen elkaar voortdurend voor de voeten, en hoewel ik als kind redelijk dol was op dit nummer grijp ik me heden ten dage bij de haren wanneer het nummer reeds in de verte te bespeuren valt.

Het is misschien ook de reden waarom het breakcore genre nooit helemaal tot mij doorgedrongen is. Want als er een genre bekend staat als “enorm druk” dan is het wel deze van de hak op de tak springende elektronica. Dat op zijn beurt dan weer zodanig over the top is, dat het net weer leuk wordt. Venetian Snares, nog steeds de belangrijkste naam uit het genre, leerde ik gelukkig wel op het juiste moment kennen, en weet me nog steeds te bekoren. Toen ik het genre een beetje verder wou uitspitten kende mijn zoektocht al vrij snel een abrupt einde. Ik herinner me een album van Shitmat dat ik zodanig puberaal vond, dat ik het vergroten van dit genre in mijn collectie niet bepaald als een must meer zag.

Maar wanneer een breakcore album onze redactie bereikt, is er toch steeds een gezonde interesse aanwezig om de draad terug op te pikken.

Deze bespreking leest nu reeds zeer contradictorisch, maar laat ons maar stellen dat dit ook van het breakcore genre gezegd kan worden: hoe anders noem je dansmuziek waarop het haast onmogelijk dansen is?

Rian Treanor is een nieuwe naam op het belangrijke Planet Mu label van Mike Paradinas (alias μ-Ziq). Ook hij heeft oog voor deze contradictie: de titel van zijn debuut Ataxia laat zich immers vertalen als “het verlies van volledige controle over lichamelijke bewegingen” en verwijst naar zijn muziek die naar eigen zeggen “bedoeld is om het lichaam van mensen onvoorspelbare manieren te laten bewegen”.

Het eerste titelloze nummer waarbij een computerstem een soort van vervoegingen ten berde brengt, is misschien niet bijster origineel, maar in combinatie met de hortende en stotende ritmes is het wel degelijk efficiënt. Wanneer sex, piss en shit hun opwachting maken in de woordenrij, loert het puberale om de hoek, maar Treanor maakt het wat dat betreft gelukkig niet al te gortig.

Een puur breakcore album kunnen we Ataxia bezwaarlijk noemen. Akkoord, de nummers durven serieus van de hak op de tak springen, toch zijn de bassen beduidend minder zwaar en laat Treanor ze ook eerder sporadisch toe dan we doorgaans in het genre gewoon zijn. Liever parkeren we Treanor in hetzelfde straatje als dat van Aphex Twin, luister maar eens naar ‘ATAXIA_C1’, dat ons spontaan aan ‘Bucephalus Bouncing Ball’ deed denken, terug te vinden op Aphex Twins Come To Daddy EP (1997).

Ook het feit dat Treanor opgroeide in Sheffield drukt zijn stempel. Alle artiesten uit deze Britse stad benadrukken dit, niet verwonderlijk als je weet welk een belangrijke rol deze stad reeds speelde in de muziekgeschiedenis. De invloeden van Treanor gaan dan ook van Cabaret Voltaire naar het WARP-label en terug: industrial, synthpop, bleep, extreme computer muziek en speed garage vormen allemaal een belangrijke voedingsbodem voor de geluiden op ATAXIA.

Zo lijkt de vrouwenstem die “good news for you” meldt tijdens ‘ATAXIA_B2’ weggeknipt uit een UK garage plaat, in een extreem verknipte vorm uiteraard. Major Lazer voor gevorderden. Het soort nummer dat je ofwel fantastisch vindt of waar je horendol van wordt. Een middenweg hebben we zelfs na lang zoeken helaas niet gevonden.

Een soortgelijke werkwijze horen we tijdens de cut-up track ‘ATAXIA_D3’. “People don’t understand people’ klinkt het hier, het ‘B2’ nummer vonden we erg goed, maar de bedoeling van ‘D3’ gaat ons verstand helaas te boven wegens net iets te loungy.

Hoewel het muzikaal op Ataxia wat mij betreft nog redelijk meevalt is druk een stempel die ook op Rian Treanor zelve past, getuige hiervan zijn de andere projecten waarbij hij nog betrokken is: naast muzikant is hij ook nog visueel artiest, is hij in de weer met installaties en heeft hij er al tal van zeer uiteenlopende samenwerkingen opzitten. Zoals bijvoorbeeld met Nakul Krishnamurthy, waar ze samen de gelijkenissen tussen Indische klassieke muziek en elektronische muziek onderzochten of de samenwerking met improv saxofonist Karl D’Silva.

Planet Mu bewijst nog steeds neus te hebben voor aanstormend experimenteel elektronisch talent, want onder deze noemen mogen we Rian Treanor beslist plaatsen.

Rian Treanor

Dimi Brands
27/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het erg succesvolle 'Apostasie' ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die hun inspiratie uit de Noorse mythologie en cultuur haalt ( inclusief het gebruik van traditionele instrumenten), brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...