canli casino

Dark Entries Logo

6.620 items

   

Reptilians From Andromeda
Doomsday (EP)
Garagerock - New wave - Post Punk
02/02/2017 : Reptilians From Andromeda - Doomsday (EP)
Prof Sny Records  Prof Sny Records
02/02/2017, Dimi Brands

De laatste tijd komt Turkije vooral in het nieuws dankzij de dolle fratsen van president Erdoğan, we zouden haast de bruisende muziekscène van het land vergeten.

In het verleden bracht men Turkse muziek vooral in verband met zeemzoete Arabesk muziek en platte r&b/dance gezongen in de moerstaal, maar dankzij het succes (ook in België en ver daarbuiten) van acts als She Past Away en Ah! Kosmos kwam hier voor de leken verandering in, en kwamen ook de geluiden uit de Turkse underground bovendrijven.

Muziekliefhebbers die zich voorheen al hebben verdiept in de muziek van de Ottomanen, weten al langer dan vandaag dat er zowel boven- als ondergronds de nodige pareltjes te vinden zijn, en dit in zeer uiteenlopende genres gaande van folk, Anatolian rock tot metal en punk.

Een van die bekende punkbands was het Istanbulse Rashit, opgericht door gitarist Tolga Özbey.

Rashit had vooral veel succes in de jaren 90, en na twintig jaar, in 2013, besloot Özbey de stekker uit de groep te trekken want hij had het wel gezien wat betreft mainstream muziek en wou graag terugkeren naar de roots van de DIY muziek.

De daad bij het woord voegend stichtte hij meteen samen met vrouwlief Aybike Celik de experimentele, instrumentale band Solar Chaos op. Solar Chaos, dat ook de nadruk legde op videomontages bracht een eigenzinnige mix van avant garde, artrock, post punk en garage.

Met het toevoegen van teksten en vocalen, besloten ze over te gaan op een naamsverandering waardoor Reptilians From Andromeda een feit werden.

Na een handvol EP’s brachten ze verleden jaar hun eerste langspeler (Whatever) uit, en aan inspiratie geen gebrek daar in Istanbul, want ondertussen staan ze weeral klaar met een nieuwe EP, deze Doomsday.

De stijl van Reptilians From Andromeda indachtig is de groepsnaam misschien weinig origineel, ook de afbeeldingen van dinosauruskoppen en vetkuiven die veelvuldig terugkeren op de hoesjes van hun releases getuigen niet bepaald van de nodige vindingrijkheid. Wat dat betreft is de hoes van Doomsday dan ook een verademing, doch muzikaal moeten we geen stijlbreuk verwachten.

Om hun geluid te verrijken met een nostalgische vintage sound maakt Reptilians From Andromeda gebruik van opnamemateriaal zoals viersporen en reel-to-reel tape recorders, analoge gitaareffect pedalen, vintage microfoons, oude radio’s (om noise geluiden te produceren), theremins en vintage drummachines en -ritmeboxen. Het eindresultaat zweeft ergens tussen lo-fi, garagerock en no wave in.

De drummachine (die de naam Johnny The Tramp meekreeg, hmm een drummachine die een naam krijgt: waar hebben we dat nog gezien?) kreeg verleden jaar een plaatsvervanger van vlees en bloed in de gedaante van Taylan Turan. Een beslissing die we alleen maar kunnen toejuichen, want het geluid van drumcomputers heeft ons nooit echt weten te bekoren.

Originaliteit is ver te zoeken op deze EP, maar dat is in dit genre dan ook geen simpele opgave die daarenboven niet prioritair is.

Het melodische ‘Doomsday’ is een catchy postpunk anthem dat als opener meteen de aandacht weet op te eisen. Net zo catchy is ‘Love Bait’, al vinden we dat drummer Taylan Turan hier een beetje te veel de aandacht naar zich toe probeert te trekken.

Aybike’s zang, op het randje van het valse bij momenten, roept vergelijkingen op met Lydia Lunch en is zeker een trekpleister. Vermeldenswaardig is ook dat het Engels waar de Turkse zich van bedient, van een aanvaardbaar niveau is.

‘We’re Gonna Fight Tonite’, wat is dat toch met die buien van agressie bij dit soort bands?! De aansporing tot een relletje loopt tijdens ‘Come On Babe’, duidelijk uit de hand getuige achtergrondgeluiden van geweerschoten en politiesirenes... Laatstgenoemde track sluit dit viertal songs met stijl af, en klinkt dankzij distorted vocals lekker vuig.

Van Aybike moesten we er nog even bij vermelden dat naast de digitale versie, ook een 7” (hun eerste vinyl uitgave) van Doomsday zal verschijnen, en dit op het Praagse Prof Sny Records.

Reptilians From Andromeda

Dimi Brands
02/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 17/01/2018 : Dark Entries geeft twee vrijkaarten weg voor W-fest

Goed nieuws voor de mensen die van goed nieuws houden: Dark Entries zal tussen nu en augustus elke maand twee vrijkaarten voor het W-Fest festival weggeven. Het festival gaat van 16 tot 19 augustus door in Amougies (Kluisbergen). Op het programma staan grote namen als Kim Wilde, Project Pitchfork, Chameleon Vox, DAF, Front Line Assembly, Vive ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2018 : Orphaned Land brengt Israli's en Palestijnen dichter bij elkaar

Na de laatste provocatie van Trump - het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jerusalem - zijn de spanningen in het midden-oosten weer hoog opgelaaid. De Israëli's zijn extatisch, want voor hen is de heilige stad 'één en ondeelbaar' deel van Israël, maar de Palestijnen - die aanspraak ...

lees meer...
INTERVIEW : Mrke - ... inspired by old classic gothic metal ...

Enkele weken geleden liet Dark Entries u, beste lezer via een nieuwsberichtje kennismaken met de band Mørke. Dit deed geen belletje rinkelen, totdat we u erop wezen dat er wel een hele bekende naam achter dit gothic metal combo schuilt. Niemand minder dan Stig Johansen (ex-The Sins of thy Beloved en Savn) is het muzikale brein achter ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2018 : Dolores O'Riordan van The Cranberries overleden

Ik herinner me dat ik ooit terstond verliefd werd op Dolores O'Riordan, zangeres van The Cranberries, bij het zien van de clip van 'Linger' op MTV. Het programma heette 120 minutes en het was de tijd dat MTV zijn naam nog waar maakte en werkelijk muziek uitzond. Vandaag is Dolores niet meer. Ze stierf op 46-jarige leeftijd en laat ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 14/01/2018 : Weet u nog wat u deed in april 1998? En hoeveel 100 frank waard was?

Dit jaar blaast het jaar 1998 twintig kaarsen uit. Herinnert u zich nog wat u toen deed? Ging u in het weekend naar het Syndroom? Bereidde u zich voor het Leipziger Gothic Treffen? Of moest u nog verwekt worden? Van een beetje nostalgie is nog niemand gestorven en daarom presenteren wij u met enige trots de digitale versie van het Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : DANIEL.B.PROTHESE - CC Het Gasthuis, Aarschot, Belgium, 10/01/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : NOTHING BUT NOISE - CC Het Gasthuis, Aarschot, Belgium, 10/01/2018 door Benny Serneels

lees meer...
NIEUWS 12/01/2018 : De Machine en het Beest

Na ‘Lacus Somniorum’ (2014) van de Franse band Alwaid mag je je begin februari 2018 verwachten aan de opvolger. Dit female fronted melodic metal combo, met invloeden van onder andere Therion en Epica, laat hun tweede album ‘The Machine and the Beast’ dan immers los op de Lage Landen. Inspiratie werd geput uit de grote ...

lees meer...
FOTO'S : TB Frank & Baustein - Try Out @ The Backpacker Bar Brussel, 05-01-2018 door Luc Luyten