casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Reptilians From Andromeda
Doomsday (EP)
Garagerock - New wave - Post Punk
02/02/2017 : Reptilians From Andromeda - Doomsday (EP)
Prof Sny Records  Prof Sny Records
02/02/2017, Dimi Brands

De laatste tijd komt Turkije vooral in het nieuws dankzij de dolle fratsen van president Erdoğan, we zouden haast de bruisende muziekscène van het land vergeten.

In het verleden bracht men Turkse muziek vooral in verband met zeemzoete Arabesk muziek en platte r&b/dance gezongen in de moerstaal, maar dankzij het succes (ook in België en ver daarbuiten) van acts als She Past Away en Ah! Kosmos kwam hier voor de leken verandering in, en kwamen ook de geluiden uit de Turkse underground bovendrijven.

Muziekliefhebbers die zich voorheen al hebben verdiept in de muziek van de Ottomanen, weten al langer dan vandaag dat er zowel boven- als ondergronds de nodige pareltjes te vinden zijn, en dit in zeer uiteenlopende genres gaande van folk, Anatolian rock tot metal en punk.

Een van die bekende punkbands was het Istanbulse Rashit, opgericht door gitarist Tolga Özbey.

Rashit had vooral veel succes in de jaren 90, en na twintig jaar, in 2013, besloot Özbey de stekker uit de groep te trekken want hij had het wel gezien wat betreft mainstream muziek en wou graag terugkeren naar de roots van de DIY muziek.

De daad bij het woord voegend stichtte hij meteen samen met vrouwlief Aybike Celik de experimentele, instrumentale band Solar Chaos op. Solar Chaos, dat ook de nadruk legde op videomontages bracht een eigenzinnige mix van avant garde, artrock, post punk en garage.

Met het toevoegen van teksten en vocalen, besloten ze over te gaan op een naamsverandering waardoor Reptilians From Andromeda een feit werden.

Na een handvol EP’s brachten ze verleden jaar hun eerste langspeler (Whatever) uit, en aan inspiratie geen gebrek daar in Istanbul, want ondertussen staan ze weeral klaar met een nieuwe EP, deze Doomsday.

De stijl van Reptilians From Andromeda indachtig is de groepsnaam misschien weinig origineel, ook de afbeeldingen van dinosauruskoppen en vetkuiven die veelvuldig terugkeren op de hoesjes van hun releases getuigen niet bepaald van de nodige vindingrijkheid. Wat dat betreft is de hoes van Doomsday dan ook een verademing, doch muzikaal moeten we geen stijlbreuk verwachten.

Om hun geluid te verrijken met een nostalgische vintage sound maakt Reptilians From Andromeda gebruik van opnamemateriaal zoals viersporen en reel-to-reel tape recorders, analoge gitaareffect pedalen, vintage microfoons, oude radio’s (om noise geluiden te produceren), theremins en vintage drummachines en -ritmeboxen. Het eindresultaat zweeft ergens tussen lo-fi, garagerock en no wave in.

De drummachine (die de naam Johnny The Tramp meekreeg, hmm een drummachine die een naam krijgt: waar hebben we dat nog gezien?) kreeg verleden jaar een plaatsvervanger van vlees en bloed in de gedaante van Taylan Turan. Een beslissing die we alleen maar kunnen toejuichen, want het geluid van drumcomputers heeft ons nooit echt weten te bekoren.

Originaliteit is ver te zoeken op deze EP, maar dat is in dit genre dan ook geen simpele opgave die daarenboven niet prioritair is.

Het melodische ‘Doomsday’ is een catchy postpunk anthem dat als opener meteen de aandacht weet op te eisen. Net zo catchy is ‘Love Bait’, al vinden we dat drummer Taylan Turan hier een beetje te veel de aandacht naar zich toe probeert te trekken.

Aybike’s zang, op het randje van het valse bij momenten, roept vergelijkingen op met Lydia Lunch en is zeker een trekpleister. Vermeldenswaardig is ook dat het Engels waar de Turkse zich van bedient, van een aanvaardbaar niveau is.

‘We’re Gonna Fight Tonite’, wat is dat toch met die buien van agressie bij dit soort bands?! De aansporing tot een relletje loopt tijdens ‘Come On Babe’, duidelijk uit de hand getuige achtergrondgeluiden van geweerschoten en politiesirenes... Laatstgenoemde track sluit dit viertal songs met stijl af, en klinkt dankzij distorted vocals lekker vuig.

Van Aybike moesten we er nog even bij vermelden dat naast de digitale versie, ook een 7” (hun eerste vinyl uitgave) van Doomsday zal verschijnen, en dit op het Praagse Prof Sny Records.

Reptilians From Andromeda

Dimi Brands
02/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...