casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.458 items

   

Reptilians From Andromeda
Doomsday (EP)
Garagerock - New wave - Post Punk
02/02/2017 : Reptilians From Andromeda - Doomsday (EP)
Prof Sny Records  Prof Sny Records
02/02/2017, Dimi Brands

De laatste tijd komt Turkije vooral in het nieuws dankzij de dolle fratsen van president Erdoğan, we zouden haast de bruisende muziekscène van het land vergeten.

In het verleden bracht men Turkse muziek vooral in verband met zeemzoete Arabesk muziek en platte r&b/dance gezongen in de moerstaal, maar dankzij het succes (ook in België en ver daarbuiten) van acts als She Past Away en Ah! Kosmos kwam hier voor de leken verandering in, en kwamen ook de geluiden uit de Turkse underground bovendrijven.

Muziekliefhebbers die zich voorheen al hebben verdiept in de muziek van de Ottomanen, weten al langer dan vandaag dat er zowel boven- als ondergronds de nodige pareltjes te vinden zijn, en dit in zeer uiteenlopende genres gaande van folk, Anatolian rock tot metal en punk.

Een van die bekende punkbands was het Istanbulse Rashit, opgericht door gitarist Tolga Özbey.

Rashit had vooral veel succes in de jaren 90, en na twintig jaar, in 2013, besloot Özbey de stekker uit de groep te trekken want hij had het wel gezien wat betreft mainstream muziek en wou graag terugkeren naar de roots van de DIY muziek.

De daad bij het woord voegend stichtte hij meteen samen met vrouwlief Aybike Celik de experimentele, instrumentale band Solar Chaos op. Solar Chaos, dat ook de nadruk legde op videomontages bracht een eigenzinnige mix van avant garde, artrock, post punk en garage.

Met het toevoegen van teksten en vocalen, besloten ze over te gaan op een naamsverandering waardoor Reptilians From Andromeda een feit werden.

Na een handvol EP’s brachten ze verleden jaar hun eerste langspeler (Whatever) uit, en aan inspiratie geen gebrek daar in Istanbul, want ondertussen staan ze weeral klaar met een nieuwe EP, deze Doomsday.

De stijl van Reptilians From Andromeda indachtig is de groepsnaam misschien weinig origineel, ook de afbeeldingen van dinosauruskoppen en vetkuiven die veelvuldig terugkeren op de hoesjes van hun releases getuigen niet bepaald van de nodige vindingrijkheid. Wat dat betreft is de hoes van Doomsday dan ook een verademing, doch muzikaal moeten we geen stijlbreuk verwachten.

Om hun geluid te verrijken met een nostalgische vintage sound maakt Reptilians From Andromeda gebruik van opnamemateriaal zoals viersporen en reel-to-reel tape recorders, analoge gitaareffect pedalen, vintage microfoons, oude radio’s (om noise geluiden te produceren), theremins en vintage drummachines en -ritmeboxen. Het eindresultaat zweeft ergens tussen lo-fi, garagerock en no wave in.

De drummachine (die de naam Johnny The Tramp meekreeg, hmm een drummachine die een naam krijgt: waar hebben we dat nog gezien?) kreeg verleden jaar een plaatsvervanger van vlees en bloed in de gedaante van Taylan Turan. Een beslissing die we alleen maar kunnen toejuichen, want het geluid van drumcomputers heeft ons nooit echt weten te bekoren.

Originaliteit is ver te zoeken op deze EP, maar dat is in dit genre dan ook geen simpele opgave die daarenboven niet prioritair is.

Het melodische ‘Doomsday’ is een catchy postpunk anthem dat als opener meteen de aandacht weet op te eisen. Net zo catchy is ‘Love Bait’, al vinden we dat drummer Taylan Turan hier een beetje te veel de aandacht naar zich toe probeert te trekken.

Aybike’s zang, op het randje van het valse bij momenten, roept vergelijkingen op met Lydia Lunch en is zeker een trekpleister. Vermeldenswaardig is ook dat het Engels waar de Turkse zich van bedient, van een aanvaardbaar niveau is.

‘We’re Gonna Fight Tonite’, wat is dat toch met die buien van agressie bij dit soort bands?! De aansporing tot een relletje loopt tijdens ‘Come On Babe’, duidelijk uit de hand getuige achtergrondgeluiden van geweerschoten en politiesirenes... Laatstgenoemde track sluit dit viertal songs met stijl af, en klinkt dankzij distorted vocals lekker vuig.

Van Aybike moesten we er nog even bij vermelden dat naast de digitale versie, ook een 7” (hun eerste vinyl uitgave) van Doomsday zal verschijnen, en dit op het Praagse Prof Sny Records.

Reptilians From Andromeda

Dimi Brands
02/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Nieuwe single Saigon Blue Rain.

Het Franse Saigon Blue Rain laat van zich horen middels de nieuwe single 'BPD', de voorloper van het nieuwe album dat momenteel nog in de pijplijn zit. Op deze single verder nog twee remixen: een psy/electro-industrial mix door Planetdamage en een downtempo versie die zich eerder in dreampop/electronica velden begeeft door Black ...

lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Empusae op veroveringstocht door China.

Terwijl wij vol spanning wachten op een opvolger van het ijzersterke Lueur (2017), verlegt Empusae, samen met de Zweedse vrienden van Ordo Rosarius Equilibrio en In Slaughter Natives zijn grenzen. Hierbij kijkt men niet op een kilometer meer of minder, want hun gezamenlijke tournee zal hen tot in China brengen. Tussen 12 en 21 april ...

lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Forms Of Hands 19

Naar goede jaarlijkse gewoonte kan je binnenkort weer proeven van het betere ritmische werk op het Hands-label. De affiche van Forms Of Hands 19 ziet er als volgt uit: vrijdag 26 april: Mono No Aware S.K.E.T. Gatto Nero 16Pad Noise Terrorist Katran Supersimmetria ICD-10 zaterdag 27 april: Winterkälte Geistform Heimstatt ...

lees meer...
NIEUWS 19/03/2019 : R.I.P. Dick Dale (1937-2019) King Of Surf Rock

Gitaarheld Dick Dale (echte naam Richard Anthony Mansour) stierf op 16 maart op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij werd geboren op 4 mei 1937 in Quincy (Massachusetts) en was van Libanese afkomst. Zijn oom, die in buikdansclubs speelde, leerde hem als kind darbouka spelen, de trechtervormige trommel, en oud, de Arabische luit. ...

lees meer...
INTERVIEW : JO QUAIL - Ik denk dat ik een beetje moeilijk te categoriseren ben.

Tijdens de tweede editie van Black Easter, in 2016, waren we met verstomming geslagen na het concert van Jo Quail. Enkel met haar cello (en een ingenieus looping-systeem) wist ze de zaal in te palmen en aardig wat nieuwe zieltjes te winnen. Organisator Ward De Prins had een goede band met de Londense, en zag er niet tegen op reisjes te maken ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Wave Gotik Treffen, de tickets zijn er !!

Ze zijn er de fel begeerde WGT tickets!! Dit jaar betaal je voor een ticket € 130... Ik weet het elk jaar een beetje meer maar je krijgt er wel enorm veel voor terug. Vijf dagen vertier en plezier, wat dus neerkomt op iets meer dan € 25 per dag en je reist nog eens gratis met het openbaar vervoer ook. Wilt u uw tent opslaan op de ...

lees meer...
INTERVIEW : Wave Tension, de passie van Marc Frijns - Voor mij is een digitale release een bijproduct van een fysieke vinyl of cassette release.

Er zijn kwatongen die beweren dat de muziekbusiness dood is, anderzijds blijven de nieuwe groepjes bij Dark Entries binnen druppelen en blijven vooral underground labels, die nog worden opgericht uit liefde voor muziek, uit de grond schieten. Is deze dood dan wel zo definitief? Of is er nog hoop na de bombarderie van klaagzangen en negativiteit. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E

We worden oud. New wave is intussen 40 jaar, Dark Entries heeft er al 25 op de teller staan en zelfs Wool-E viert reeds zijn tiende verjaardag. Wool-E, dat is in de eerste plaats de Wool-E Shop, die in 2009 als online patenwinkel opende en sindsdien ook als cd-stand op heel wat optredens en festivals aanwezig was. Later werd Wool-E Shop ook ...

lees meer...
FOTO'S : Der Klinke - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : A Slice of Life - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dead High Wire - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : LAIBACH - Laibach is een parodie van zichzelf geworden

Laibach is een parodie van zichzelf geworden! En ze schamen zich er niet eens voor. Meer zelfs, ze hebben er bewust voor gekozen. Nog nooit blonk de groep zo uit in humor en zelfrelativering. Nu hernemen ze al nummers van ‘The Sound Of Music’, en alhoewel ze dat op hun karakteristieke onheilspellende toon doen, is het manifest ...