casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.940 items

   

Reptilians From Andromeda
Doomsday (EP)
Garagerock - New wave - Post Punk
02/02/2017 : Reptilians From Andromeda - Doomsday (EP)
Prof Sny Records  Prof Sny Records
02/02/2017, Dimi Brands

De laatste tijd komt Turkije vooral in het nieuws dankzij de dolle fratsen van president Erdoğan, we zouden haast de bruisende muziekscène van het land vergeten.

In het verleden bracht men Turkse muziek vooral in verband met zeemzoete Arabesk muziek en platte r&b/dance gezongen in de moerstaal, maar dankzij het succes (ook in België en ver daarbuiten) van acts als She Past Away en Ah! Kosmos kwam hier voor de leken verandering in, en kwamen ook de geluiden uit de Turkse underground bovendrijven.

Muziekliefhebbers die zich voorheen al hebben verdiept in de muziek van de Ottomanen, weten al langer dan vandaag dat er zowel boven- als ondergronds de nodige pareltjes te vinden zijn, en dit in zeer uiteenlopende genres gaande van folk, Anatolian rock tot metal en punk.

Een van die bekende punkbands was het Istanbulse Rashit, opgericht door gitarist Tolga Özbey.

Rashit had vooral veel succes in de jaren 90, en na twintig jaar, in 2013, besloot Özbey de stekker uit de groep te trekken want hij had het wel gezien wat betreft mainstream muziek en wou graag terugkeren naar de roots van de DIY muziek.

De daad bij het woord voegend stichtte hij meteen samen met vrouwlief Aybike Celik de experimentele, instrumentale band Solar Chaos op. Solar Chaos, dat ook de nadruk legde op videomontages bracht een eigenzinnige mix van avant garde, artrock, post punk en garage.

Met het toevoegen van teksten en vocalen, besloten ze over te gaan op een naamsverandering waardoor Reptilians From Andromeda een feit werden.

Na een handvol EP’s brachten ze verleden jaar hun eerste langspeler (Whatever) uit, en aan inspiratie geen gebrek daar in Istanbul, want ondertussen staan ze weeral klaar met een nieuwe EP, deze Doomsday.

De stijl van Reptilians From Andromeda indachtig is de groepsnaam misschien weinig origineel, ook de afbeeldingen van dinosauruskoppen en vetkuiven die veelvuldig terugkeren op de hoesjes van hun releases getuigen niet bepaald van de nodige vindingrijkheid. Wat dat betreft is de hoes van Doomsday dan ook een verademing, doch muzikaal moeten we geen stijlbreuk verwachten.

Om hun geluid te verrijken met een nostalgische vintage sound maakt Reptilians From Andromeda gebruik van opnamemateriaal zoals viersporen en reel-to-reel tape recorders, analoge gitaareffect pedalen, vintage microfoons, oude radio’s (om noise geluiden te produceren), theremins en vintage drummachines en -ritmeboxen. Het eindresultaat zweeft ergens tussen lo-fi, garagerock en no wave in.

De drummachine (die de naam Johnny The Tramp meekreeg, hmm een drummachine die een naam krijgt: waar hebben we dat nog gezien?) kreeg verleden jaar een plaatsvervanger van vlees en bloed in de gedaante van Taylan Turan. Een beslissing die we alleen maar kunnen toejuichen, want het geluid van drumcomputers heeft ons nooit echt weten te bekoren.

Originaliteit is ver te zoeken op deze EP, maar dat is in dit genre dan ook geen simpele opgave die daarenboven niet prioritair is.

Het melodische ‘Doomsday’ is een catchy postpunk anthem dat als opener meteen de aandacht weet op te eisen. Net zo catchy is ‘Love Bait’, al vinden we dat drummer Taylan Turan hier een beetje te veel de aandacht naar zich toe probeert te trekken.

Aybike’s zang, op het randje van het valse bij momenten, roept vergelijkingen op met Lydia Lunch en is zeker een trekpleister. Vermeldenswaardig is ook dat het Engels waar de Turkse zich van bedient, van een aanvaardbaar niveau is.

‘We’re Gonna Fight Tonite’, wat is dat toch met die buien van agressie bij dit soort bands?! De aansporing tot een relletje loopt tijdens ‘Come On Babe’, duidelijk uit de hand getuige achtergrondgeluiden van geweerschoten en politiesirenes... Laatstgenoemde track sluit dit viertal songs met stijl af, en klinkt dankzij distorted vocals lekker vuig.

Van Aybike moesten we er nog even bij vermelden dat naast de digitale versie, ook een 7” (hun eerste vinyl uitgave) van Doomsday zal verschijnen, en dit op het Praagse Prof Sny Records.

Reptilians From Andromeda

Dimi Brands
02/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Morgan King: Janet & John

Wie de nieuwe single van Morgan King hoort zal, misschien niet meteen horen dat hij ooit één van de meest succesvolle houseproducers ter wereld was. Zijn wortels had hij evenwel in de new wave, en na zich in de jaren 90 een tijdje teruggetrokken te hebben uit de muziekwereld, is hij meer experimentele elektronische muziek beginnen ...

lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Theatre of Hate deelt live-versie van 'The Klan'

Theatre of Hate maakte begin jaren 80 furore met maatschappijkritische post-punk, destijds werd ook wel eens de term 'positive punk' gebruikt, maar die is wat in onbruik geraakt. Hoe dan ook, de groep bestaat nog steeds en Kirk Brandon en de zijnen treden - zeker sinds de uitgave van 'Kinshi' in 2016 - weer regelmatig op. Verleden ...

lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Ongewoon concert van Theodor Bastard online

Theodor Bastard heeft de lange weg van zwaarmoedige darkwave naar sjamanistische wereldmuziek afgelegd, en in elk stadium van hun oeuvre konden ze mooie resultaten voorleggen. In 2015 gaf de groep rond Yana Veva en Fedor Svolotch een reeks kamerconcerten onder de noemer 'Unusual Concerts Tour'. Het heeft blijkbaar veel voeten in de ...

lees meer...
INTERVIEW : Antipole - Ik zou nog heel graag remixes willen maken voor She Past Away of Lebanon Hanover, maar ik twijfel of ze al ooit van Antipole hebben gehoord.

Het verhaal van hoe een eenmansband zich weet te integreren in de hedendaagse wereld van de postpunk. En daarbij vooral weet samen te werken met goeie vrienden. Antipole kwam voor het eerst in ons vizier door het album Northern Flux dat werd uitgebracht via het Franse Unknown Pleasures-label. Een album dat donkerheid met lichtheid wist ...

lees meer...
NIEUWS 15/07/2018 : Dark Entries geeft twee vrijkaarten weg voor W-fest (afgesloten)

Yep, het W-festival is thans nog maar een maand van ons verwijderd. Van 15 tot 19 augustus is het zo ver: het feestje voor liefhebbers van zwarte en eightiesmuziek gaat van start in Amougies. We geven nog een allerlaatste keer twee vrijkaarten voor het festival weg. Daarvoor moet u wel een prijsvraag oplossen. Over één van de ...

lees meer...
NIEUWS 15/07/2018 : Autumn Tears terug na tien jaar stilte

Autumn Tears stond in hun prille beginjaren - ze bestaan sinds 1995 - garant voor zuiver misantropische neoklassieke duisternis. Alles evolueert evenwel, en gaandeweg sloop er heel wat schoonheid in de neoklassieke composities van de Amerikanen. Met als hoogtepunt het prachtige 'The Hallowing' uit 2007. Het was bedoeld als de laatste ...

lees meer...
INTERVIEW : THEATRE OF HATE - Ik wil in elk geval niet werken voor de realiteit of de winst van iemand anders.

Theatre of Hate heeft met 'Westworld' muziekgeschiedenis geschreven. Ze maakten postpunk met grauwe, rauwe nummers die niet bepaald overvloeiden van optimisme. De groep leefde een kort maar krachtig bestaan tot de groep overging in Spear of Destiny in 1982. Vandaag is het evenwel Theatre of Hate dat terug van zich laat horen. In 2016 ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : THE CURE - 40 jaar met de handjes in de lucht

The Cure bestaat 40 jaar, en dat werd verleden zaterdag met veel poeha gevierd in Londen. Fans van over de hele wereld hebben zich verzameld in Hyde Park om optredens te zien Editors, Goldfrapp, Interpol en nog wat andere namen, maar toch vooral om het twee uur durende concert mee te maken van het feestvarken zelf. Robert Smith had aangekondigd ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : ART ABSCONs (07-07-2018, The Secret Grove, Duisburg) - Wat ruist er door het Duisburgse struikgewas?

Het meest exclusieve concert waarover u op onze pagina’s lezen kunt, zal hoogstwaarschijnlijk de review zijn waar uw ogen momenteel over glijden. Een tijdje terug ontving ondergetekende namelijk op Facebook een privé bericht van Michael Tellbach, beter gekend als Art Abscons. Hij nodigde me uit voor een privé evenement ...

lees meer...
FOTO'S : Lacuna Coil - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Eisbrecher - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Marilyn Manson - @ Graspop door Luc Luyten, 23/06/2018