casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Remote
The Great Bong Of Buchenwald
Doom metal - Sludge - Stoner
27/11/2021 : Remote - The Great Bong Of Buchenwald
Verslaafd Label  Verslaafd Label
27/11/2021, Henk Vereecken

Van deze band uit Kaluga, een middelgrote stad van dikke 300.000 inwoners op 200 km van Moskou, bespraken we onlangs nog het tweede album “The Gift” uit 2016.

Remote spelen ultralogge stonerdoom met een fikse portie vuile, vettige sludge. Die sludge invloeden zijn in de eerste plaats te horen in de vocals; de zanger heeft een indrukwekkende, uitermate vettig rochelende grunt als van een Ork met keelkanker. Remote is dus een ultra heavy band, opgericht in 2011 door Pavel (gitaar), Evgeny (bass, vocals) en drummer Roman. Deze laatste werd in 2013 vervangen door Nikita, die ook al op dit album te horen is. De band treedt trouwens erg vaak op in de regio van Moskou en speelde al op diverse sludge/doom metal festivals.

Remote lieten voor het eerst van zich horen met de atmosferische doom metal EP "Dualism", maar op de volgende release, de single "Oymyakon" veranderde de muzikale richting naar stonermetal. In 2014, na de drummerwissel, verscheen het debuutalbum "The Great Bong of Buchenwald" (6 tracks, 42 minuten speelduur) op Bad Road Records.

Bad Road Records ligt momenteel op apegapen en het is niet duidelijk of het label ooit nog terugkomt. Hun back stock gaven ze door aan hun Russische collega’s van het noname666/Addicted label, dat nu dus verantwoordelijk is voor distributie en promotie van dit materiaal. De besproken albums zijn dus al wat ouder, maar de digitale release op bovenstaand label is nieuw.

Omwille van de hoes van "The Great Bong of Buchenwald" kregen Remote indertijd dikke ambras met Bandcamp waar men niet kon vatten dat het allemaal één groteske grap was. In de bands op dit label zit nochtans niet enkele fascist, verzekert men ons bij het label. De grootvaders van de bandleden en de mensen achter het label vochten bijna allemaal in WOII tegen de nazi’s en velen sneuvelden in deze gruwelijke oorlog. Trouwens, fasco’s zitten doorgaans niet aan de weed of hangen niet aan de bong, die zitten eerder aan de coke of aan de amfetamines. “Nazi’s auf Speed” is een song van de antifa-band Die Krupps en die is historisch correct (Pervitine heette de Wehrmacht drug – het was de molecule methamfetamine - en ook de Führer was er hopeloos aan verslaafd en liet zich dagelijks door zijn lijfarts een megadosis in de aders spuiten). Het straffe is dat toen de originele hoes van "The Great Bong of Buchenwald" opnieuw werd geüpload op de eigen Bandcamp site van Remote in plaats van die van het Bad Road label, dit tot op heden gewoon mocht blijven staan…

Voor wie niet zou weten wat een bong is: een bong is een soort waterpijp maar dan specifiek bedoeld en ontworpen om marihuana of hasj mee te smoren. Het grootste verschil tussen een bong en een gewone waterpijp is de dikte van de buis waardoor gerookt wordt. Deze is bij een bong extra groot om veel rook te kunnen bevatten. En dat brengt ons ineens bij het geliefde thema van de band: druggebruik, maar dat had u waarschijnlijk al wel door. Het thema komt op dit album het meest expliciet naar voren in de song “Doped”.

Zes middellange tracks staan er op het album, in lengte variërend van 4 tot 10 minuten (“Oymyakon”, “150”, “Doped”, “Pandemonium”, “Lilies” en “Ashes To Ashes”). Op dit eerste album had de sound van Remote nog wel erg veel weg van hun Amerikaanse collega’s van Bongzilla, het volgende album “The Gift” klinkt al iets minder ‘smokey’.

Mijn favoriete song op dit album heet “Ashes To Ashes” en is allerminst een David Bowie cover maar wel het summum van sludgy stonerdoom en tevens ook de meest melodieuze song van het album (al is dat relatief natuurlijk). Alle lyrics van het album zijn in het Russisch (niet dat je er door de rochelende grunt een jota van zou verstaan als het pakweg in het Engels zou zijn) maar google translate is your friend en de vertaling naar het Nederlands van de lyrics van deze slotsong levert pareltjes op als ‘Wilde kudde / honden der heiligen / Rust in vrede / in stukken / stof tot stof / leg je lichaam op het hakblok / as tot as / maak je klaar voor hel en hel / huil harder, huil! / je leven is nu een vuilnisbelt’ en verder ‘je lichaam wordt geketend door angst / as tot as / wat er nog van je over is zal door de wind verstrooid worden’ en nog ‘in de stront vertrapt / stof tot stof / as tot as / je zult weten hoe je tegen de wind in moet pissen’ en andere hilarische ongein.

Mijn tweede favoriet is de song “150”, die een soort parodiërende ode blijkt te zijn, nu eens niet aan marihuanagebruik maar aan het alcoholisme (een nationaal probleem in Rusland) met lyrics als (google translate): ‘wazige blik / giftige rivieren in mijn aderen / ethanol briesje zal een droge oase verfrissen / graaft het lichaam op van onder een laag braaksel en vuil / ik ben weer genezen / slang groen drankje / hersenen verpletterd / mijn lever groeit met benijdenswaardige vooruitgang / mijn rotte lichaam zal geen verlies zijn voor de wereld / elke keer ben ik overtuigd dat het beter is om voor altijd dronken te zijn / nog honderdvijftig druppels van een gezonde geest oplossen in een gelukzalige glimlach van oor tot oor’.

Dit album is een mooie aanwinst voor de liefhebber van doomy sludge en extreme stonerdoom met trage, laag grindende gitaren en een morbide grunt. Ik vind het tweede album “The Gift” (dat we vorige maand bespraken) misschien net iets sterker maar op dit eerste album staat dan weer hun allerstrafste song: “Ashes To Ashes”.

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
27/11/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...