casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Remete
Odabenn
Dark Ambient - Neoklassiek - Ritual
12/01/2016 : Remete - Odabenn
Twilight Records  Twilight Records
12/01/2016, Dimi Brands

Remete is het Hongaarse woord voor kluizenaar, en de kluizenaar van dienst is de Hongaar Janos Madura.

Madura kennen sommigen misschien van vroegere projecten zoals Our God Weeps en Zebaoth.

Odabenn is een ritueel uitgevoerd door een priester in het metafysische ‘Odabenn’ sacrament, ik wou dat ik jullie hieromtrent iets meer over kon vertellen, helaas vind ik nergens info terug over wat dit ritueel precies inhoudt, al kan je voor jezelf natuurlijk wel een portretje schetsen aan de hand van de begeleidende muziek.

De “green-man” op de hoes verraadt al meteen dat we ons in esoterische kringen zullen begeven, en wanneer opener ‘Hajnali Hant’ aanvangt lijkt het ritueel door middel van klokgelui een aanvang te nemen. De volle twaalf minuten dat dit nummer duurt gebeurt er niet zodanig veel, maar qua sfeerschepping blijkt deze less is more-aanpak de juiste te zijn.

Op ‘Ahol Csend Honol’ komen dreigende koorzangen de duistere soundscapes vergezellen, een aanpak die hier ook altijd punten weet te scoren.

Op ‘Metanoia’ wordt er een versnelling hoger geschakeld, en vallen de soundscapes als hevige onweersvlagen ons om de oren, ondersteund door een angstaanjagend gefluister.

‘Vidja’ haalt de vaart die met ‘Metanoia’ in gang getrapt werd er een beetje uit, wat jammer is, maar die drive is weer helemaal terug op ‘A Kolostor Homlokzata’ waarin dreigende percussie ons meteen wakker schudt, en voor de stevige slapers is er geen ontkomen aan, want ook die zullen de ogen openen als de “green-man” van op de hoes als het ware tot leven lijkt te zijn gekomen middels gesproken tekst in dit nummer. In het Hongaars, nemen we aan, we verstaan er alleszins geen bal van, maar beanstigend is het des te meer.

‘Ima’ lijkt terug te gaan naar de soundscapes van ‘Hajnali Hant’ en smijt er nog wat traditionele folkinstrumenten tegenaan.

In de liner notes staat dat de vocalen verzorgd worden door Betty Varga, en hoe grondig we het album ook doorpluist hebben, tot hiertoe hebben we nog geen streepje vrouwenzang gehoord, deze wordt bewaard voor de afsluiter, titeltrack ‘Odabenn’, wat volgens ons het hoogtepunt van het ons onbekende ritueel moet voorstellen.

En ja hoor, al het voorgaande dat we te horen hebben gekregen lijkt een aanloop te zijn voor deze grande finale, alwaar Varga als een spookachtige nimf lijkt op te doemen uit een donker bos, alwaar de “green-man” ondertussen gemoedelijk meeneuriet.

Janos Madura bedankt in de liner notes al zijn demonen, die inspiratie genoeg opleverden voor dit donkere auditieve ritueel.

Het is niet mooi van ons, maar als dat platen oplevert als deze, die ons Cold Meat hartje sneller doen slaan, hopen we dat het in het hoofd van de goede man nog lang chaos mag zijn.

Bij het label staat Twilight Records, maar ik wil er nog even bij vermelden dat het hier gaat om een gezamenlijke uitgave samen met Old Captain.

Remete

Dimi Brands
12/01/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten