casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Rebecca Foon
Waxing Moon
Alternative Rock - Dreampop - Hedendaags klassiek - Indie - Post Rock
02/06/2020 : Rebecca Foon - Waxing Moon
Constellation Records  Constellation Records
02/06/2020, Dimi Brands

Je zal als celliste maar eens op het hoofdkantoor van Dark Entries belanden... Sinds onze kennismaking met Jo Quail en de onbegrensde mogelijkheden van haar instrument die ze ons leerde kennen kunnen we wel zeggen dat er een zeer hoge standaard gecreëerd werd wanneer een strijkstok in ons gezichtsveld springt.

Misschien is het ons eerder ontgaan, of letten we er nu beter op, maar de laatste tijd zit er tussen ons promo aanbod geregeld wel een artiest/groep waarbij de cello in de muziek een prominente rol speelt. Het is daarom oneerlijk om telkens terug te grijpen naar mevrouw Quail, niet alleen omdat haar werkwijze danig verschilt van wat er doorgaans met het instrument gedaan wordt, maar ook omdat we uit steeds meer gezichtsvelden deze klanken kunnen gaan bekijken. Tabula rasa dus wat de cello betreft, en wat dat betreft maakt Rebecca Foon ons het niet al te moeilijk.

De kans dat deze celliste reeds in uw muziekcollectie beland is schatten wij niet klein. Zo is ze een lid van Saltland en Esmerine, en in het verleden hoorde ze ook bij A Silver Mt. Zion. Tevens verleende ze haar diensten aan een indrukwekkende lijst van artiesten: op plaat voor British Sea Power, Carla Bozulich, Patrick Watson, Grant Hart,... op het podium bij Nick Cave And The Bad Seeds, Patti Smith, Laurie Anderson,...

Ook op haar eerste solo album verzamelde ze een uitgebreide cast rond zich, wat zich ook laat vertalen naar de nummers. Als een goede gastvrouw geeft ze haar gasten meer dan voldoende ruimte om te schitteren, waarmee we willen zeggen dat de klanken van haar cello alhier niet heer en meester zijn, dat bedoelde ik dus met de gemakkelijkheid waarmee ze ons een tabula rasa aanbiedt.

Over haar kunde moet je dan ook niet twijfelen. Hoewel dit dus haar eerste album onder haar eigen naam is, kan ze reeds terugkijken op een discografie die reeds twee decennia omvat.

Waxing Moon is niet echt het solodebuut van deze Canadese, want Saltland was toch ook voornamelijk haar project (aangevuld met enkele gastmuzikanten). Maar omdat de verschillen in klank tussen beide projecten moeilijk te ontkennen vallen, leek het ons een logische keuze om dit onder een andere, deze keer dus de eigen, naam uit te brengen.

Daar waar ze bij Saltland (en Esmerine) bekend stond om het creëeren van soundscapes met een rijke textuur en instrumentale kamer-rock kiest ze er nu voor om de nadruk te leggen op piano en stem met een opvallende elegantie en intimiteit, wat meteen een boeiend licht laat schijnen op haar reeds schitterende manier van songschrijven.

De klimaatcrisis vormt al vele jaren het politieke en artistieke leven van Foon en op Waxing Moon zingt ze haar meest directe woorden, ook al zijn ze poëtisch van aard, waarbij ze zowel universeel als persoonlijk liefdesverdriet aanboort met zowel hoop als wanhoop die telkens om de hoek komen loeren. Met Waxing Moon zet Foon de elektronisch getinte, strijker-getinte project van de afgelopen vijf jaar even (?) op stal om met dit persoonlijke werk in de plaats te komen.

De tien nummers op de dit album zijn overwegend minimaal en delicaat, meeslepend en stuk voor stuk angstaanjagend mooi. Met vocaal gestuurde nummers waarbij piano het meest prominent aanwezig is op de plaat blijft Foon cello spelen op verschillende nummers. Met de steun van een hecht gezelschap van muzikale gasten waaronder Richard Reed Parry (Arcade Fire) en Mishka Stein (Patrick Watson) op akoestische en elektrische bas, Sophie Trudeau (Godspeed You! Black Emperor) op viool, Jace Lasek (The Besnard Lakes) op elektrische gitaar en Patrick Watson die het duet aangaat met Foon tijdens het dromerige ‘Vessels’.

Dat je wederom van een indrukwekkende cast kunt spreken op dit mooie album is dus meer dan duidelijk. Foon parkeert zich in het drukke straatje tussen artiestes die de grote gevoelens niet schuwen als Cat Power, Scout Paré-Phillips, PJ Harvey, Austra, Evi Vine en ga zo nog maar een uurtje door. Vraag is dan ook of Foon in deze grote hoop zal opvallen. Het is haar gegund, maar we kunnen het niet garanderen.

Niet alleen met muziek houdt Foon zich bezig: ze is ook mede-oprichter van de non-profit organisatie Pathway To Paris die concerten concerten organiseert voor klimaat actie/bewustwording en die sinds 2015 namen als Patti Smith, Joan Baez, Thom Yorke, Michael Stipe, Cat Power en vele anderen hiervoor op het podium plaatsten. De opbrengsten van Waxing Moon zullen integraal gedoneerd worden aan de organisatie en hun “1000 Cities”, een green deal initiatief in samenwerking met de Verenigde Naties.

Rebecca Foon

Dimi Brands
02/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...