casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Rebecca Foon
Waxing Moon
Alternative Rock - Dreampop - Hedendaags klassiek - Indie - Post Rock
02/06/2020 : Rebecca Foon - Waxing Moon
Constellation Records  Constellation Records
02/06/2020, Dimi Brands

Je zal als celliste maar eens op het hoofdkantoor van Dark Entries belanden... Sinds onze kennismaking met Jo Quail en de onbegrensde mogelijkheden van haar instrument die ze ons leerde kennen kunnen we wel zeggen dat er een zeer hoge standaard gecreëerd werd wanneer een strijkstok in ons gezichtsveld springt.

Misschien is het ons eerder ontgaan, of letten we er nu beter op, maar de laatste tijd zit er tussen ons promo aanbod geregeld wel een artiest/groep waarbij de cello in de muziek een prominente rol speelt. Het is daarom oneerlijk om telkens terug te grijpen naar mevrouw Quail, niet alleen omdat haar werkwijze danig verschilt van wat er doorgaans met het instrument gedaan wordt, maar ook omdat we uit steeds meer gezichtsvelden deze klanken kunnen gaan bekijken. Tabula rasa dus wat de cello betreft, en wat dat betreft maakt Rebecca Foon ons het niet al te moeilijk.

De kans dat deze celliste reeds in uw muziekcollectie beland is schatten wij niet klein. Zo is ze een lid van Saltland en Esmerine, en in het verleden hoorde ze ook bij A Silver Mt. Zion. Tevens verleende ze haar diensten aan een indrukwekkende lijst van artiesten: op plaat voor British Sea Power, Carla Bozulich, Patrick Watson, Grant Hart,... op het podium bij Nick Cave And The Bad Seeds, Patti Smith, Laurie Anderson,...

Ook op haar eerste solo album verzamelde ze een uitgebreide cast rond zich, wat zich ook laat vertalen naar de nummers. Als een goede gastvrouw geeft ze haar gasten meer dan voldoende ruimte om te schitteren, waarmee we willen zeggen dat de klanken van haar cello alhier niet heer en meester zijn, dat bedoelde ik dus met de gemakkelijkheid waarmee ze ons een tabula rasa aanbiedt.

Over haar kunde moet je dan ook niet twijfelen. Hoewel dit dus haar eerste album onder haar eigen naam is, kan ze reeds terugkijken op een discografie die reeds twee decennia omvat.

Waxing Moon is niet echt het solodebuut van deze Canadese, want Saltland was toch ook voornamelijk haar project (aangevuld met enkele gastmuzikanten). Maar omdat de verschillen in klank tussen beide projecten moeilijk te ontkennen vallen, leek het ons een logische keuze om dit onder een andere, deze keer dus de eigen, naam uit te brengen.

Daar waar ze bij Saltland (en Esmerine) bekend stond om het creëeren van soundscapes met een rijke textuur en instrumentale kamer-rock kiest ze er nu voor om de nadruk te leggen op piano en stem met een opvallende elegantie en intimiteit, wat meteen een boeiend licht laat schijnen op haar reeds schitterende manier van songschrijven.

De klimaatcrisis vormt al vele jaren het politieke en artistieke leven van Foon en op Waxing Moon zingt ze haar meest directe woorden, ook al zijn ze poëtisch van aard, waarbij ze zowel universeel als persoonlijk liefdesverdriet aanboort met zowel hoop als wanhoop die telkens om de hoek komen loeren. Met Waxing Moon zet Foon de elektronisch getinte, strijker-getinte project van de afgelopen vijf jaar even (?) op stal om met dit persoonlijke werk in de plaats te komen.

De tien nummers op de dit album zijn overwegend minimaal en delicaat, meeslepend en stuk voor stuk angstaanjagend mooi. Met vocaal gestuurde nummers waarbij piano het meest prominent aanwezig is op de plaat blijft Foon cello spelen op verschillende nummers. Met de steun van een hecht gezelschap van muzikale gasten waaronder Richard Reed Parry (Arcade Fire) en Mishka Stein (Patrick Watson) op akoestische en elektrische bas, Sophie Trudeau (Godspeed You! Black Emperor) op viool, Jace Lasek (The Besnard Lakes) op elektrische gitaar en Patrick Watson die het duet aangaat met Foon tijdens het dromerige ‘Vessels’.

Dat je wederom van een indrukwekkende cast kunt spreken op dit mooie album is dus meer dan duidelijk. Foon parkeert zich in het drukke straatje tussen artiestes die de grote gevoelens niet schuwen als Cat Power, Scout Paré-Phillips, PJ Harvey, Austra, Evi Vine en ga zo nog maar een uurtje door. Vraag is dan ook of Foon in deze grote hoop zal opvallen. Het is haar gegund, maar we kunnen het niet garanderen.

Niet alleen met muziek houdt Foon zich bezig: ze is ook mede-oprichter van de non-profit organisatie Pathway To Paris die concerten concerten organiseert voor klimaat actie/bewustwording en die sinds 2015 namen als Patti Smith, Joan Baez, Thom Yorke, Michael Stipe, Cat Power en vele anderen hiervoor op het podium plaatsten. De opbrengsten van Waxing Moon zullen integraal gedoneerd worden aan de organisatie en hun “1000 Cities”, een green deal initiatief in samenwerking met de Verenigde Naties.

Rebecca Foon

Dimi Brands
02/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...