casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Rebecca Foon
Waxing Moon
Alternative Rock - Dreampop - Hedendaags klassiek - Indie - Post Rock
02/06/2020 : Rebecca Foon - Waxing Moon
Constellation Records  Constellation Records
02/06/2020, Dimi Brands

Je zal als celliste maar eens op het hoofdkantoor van Dark Entries belanden... Sinds onze kennismaking met Jo Quail en de onbegrensde mogelijkheden van haar instrument die ze ons leerde kennen kunnen we wel zeggen dat er een zeer hoge standaard gecreëerd werd wanneer een strijkstok in ons gezichtsveld springt.

Misschien is het ons eerder ontgaan, of letten we er nu beter op, maar de laatste tijd zit er tussen ons promo aanbod geregeld wel een artiest/groep waarbij de cello in de muziek een prominente rol speelt. Het is daarom oneerlijk om telkens terug te grijpen naar mevrouw Quail, niet alleen omdat haar werkwijze danig verschilt van wat er doorgaans met het instrument gedaan wordt, maar ook omdat we uit steeds meer gezichtsvelden deze klanken kunnen gaan bekijken. Tabula rasa dus wat de cello betreft, en wat dat betreft maakt Rebecca Foon ons het niet al te moeilijk.

De kans dat deze celliste reeds in uw muziekcollectie beland is schatten wij niet klein. Zo is ze een lid van Saltland en Esmerine, en in het verleden hoorde ze ook bij A Silver Mt. Zion. Tevens verleende ze haar diensten aan een indrukwekkende lijst van artiesten: op plaat voor British Sea Power, Carla Bozulich, Patrick Watson, Grant Hart,... op het podium bij Nick Cave And The Bad Seeds, Patti Smith, Laurie Anderson,...

Ook op haar eerste solo album verzamelde ze een uitgebreide cast rond zich, wat zich ook laat vertalen naar de nummers. Als een goede gastvrouw geeft ze haar gasten meer dan voldoende ruimte om te schitteren, waarmee we willen zeggen dat de klanken van haar cello alhier niet heer en meester zijn, dat bedoelde ik dus met de gemakkelijkheid waarmee ze ons een tabula rasa aanbiedt.

Over haar kunde moet je dan ook niet twijfelen. Hoewel dit dus haar eerste album onder haar eigen naam is, kan ze reeds terugkijken op een discografie die reeds twee decennia omvat.

Waxing Moon is niet echt het solodebuut van deze Canadese, want Saltland was toch ook voornamelijk haar project (aangevuld met enkele gastmuzikanten). Maar omdat de verschillen in klank tussen beide projecten moeilijk te ontkennen vallen, leek het ons een logische keuze om dit onder een andere, deze keer dus de eigen, naam uit te brengen.

Daar waar ze bij Saltland (en Esmerine) bekend stond om het creëeren van soundscapes met een rijke textuur en instrumentale kamer-rock kiest ze er nu voor om de nadruk te leggen op piano en stem met een opvallende elegantie en intimiteit, wat meteen een boeiend licht laat schijnen op haar reeds schitterende manier van songschrijven.

De klimaatcrisis vormt al vele jaren het politieke en artistieke leven van Foon en op Waxing Moon zingt ze haar meest directe woorden, ook al zijn ze poëtisch van aard, waarbij ze zowel universeel als persoonlijk liefdesverdriet aanboort met zowel hoop als wanhoop die telkens om de hoek komen loeren. Met Waxing Moon zet Foon de elektronisch getinte, strijker-getinte project van de afgelopen vijf jaar even (?) op stal om met dit persoonlijke werk in de plaats te komen.

De tien nummers op de dit album zijn overwegend minimaal en delicaat, meeslepend en stuk voor stuk angstaanjagend mooi. Met vocaal gestuurde nummers waarbij piano het meest prominent aanwezig is op de plaat blijft Foon cello spelen op verschillende nummers. Met de steun van een hecht gezelschap van muzikale gasten waaronder Richard Reed Parry (Arcade Fire) en Mishka Stein (Patrick Watson) op akoestische en elektrische bas, Sophie Trudeau (Godspeed You! Black Emperor) op viool, Jace Lasek (The Besnard Lakes) op elektrische gitaar en Patrick Watson die het duet aangaat met Foon tijdens het dromerige ‘Vessels’.

Dat je wederom van een indrukwekkende cast kunt spreken op dit mooie album is dus meer dan duidelijk. Foon parkeert zich in het drukke straatje tussen artiestes die de grote gevoelens niet schuwen als Cat Power, Scout Paré-Phillips, PJ Harvey, Austra, Evi Vine en ga zo nog maar een uurtje door. Vraag is dan ook of Foon in deze grote hoop zal opvallen. Het is haar gegund, maar we kunnen het niet garanderen.

Niet alleen met muziek houdt Foon zich bezig: ze is ook mede-oprichter van de non-profit organisatie Pathway To Paris die concerten concerten organiseert voor klimaat actie/bewustwording en die sinds 2015 namen als Patti Smith, Joan Baez, Thom Yorke, Michael Stipe, Cat Power en vele anderen hiervoor op het podium plaatsten. De opbrengsten van Waxing Moon zullen integraal gedoneerd worden aan de organisatie en hun “1000 Cities”, een green deal initiatief in samenwerking met de Verenigde Naties.

Rebecca Foon

Dimi Brands
02/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...